Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe i spala tłuszcz
Polacy kawę kochają - mało kto wyobraża sobie dzień bez filiżanki kawy. Jest to zdrowy napój, który mogą pić także osoby z nadciśnieniem (choć tutaj kluczowy jest umiar). Wiedzieliście, że dodając do kawy dwa bardzo zdrowe dodatki (i pasujące!) można zmienić kawę w prozdrowotny napój, który niszczy komórki rakowe i przyspiesza metabolizm, a więc pomaga schudnąć?
Co dodać do kawy, żeby była zdrowa?
Do kawy świetnie pasują dwie rzeczy (poza mlekiem) - kardamon i cynamon . Takie połączenie zmienia kawę w bardzo zdrowy napój.
Zacznijmy od kardamonu - jego korzenny aromat przywodzi na myśl święta, ale z kardamonu można korzystać cały rok. A nawet trzeba - zawiera witaminę C , witaminy z grupy B, żelazo, wapń, sód, magnez, cynk, fosfor, potas oraz olejki eteryczne. Właściwości kardamonu są nieocenione - działa rozgrzewająco, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie , działa przeciwzapalnie i rozkurczowo, podnosi odporność organizmu. Korzystnie wpływa na cały układ pokarmowy, wspierając trawienie, przeciwdziałając niestrawności i chorobie wrzodowej. Pomaga też na dolegliwości sercowo-naczyniowe. Badania naukowców dowiodły, że kardamon ma leczniczy potencjał nie tylko w stanach zapalnych jelit, ale również w zaawansowanym stadium raku jelita grubego.
Z kolei cynamon, który również bardzo do kawy pasuje, przyspiesza metabolizm organizmu, a więc pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. To jednak nie jedyna zaleta cynamonu - wspomaga wydzielanie soków trawiennych i żółci, poprawia apetyt i ułatwia przyswajanie składników odżywczych. Badania dowiodły, że jest pomocny w leczeniu choroby Alzheimera . Cynamon działa też przeciwnowotworowo.
Jak pić kawę z cynamonem i kardamonem?
Ważna jest jedna zasada - nie dodajemy przypraw do wrzątku . Kawa musi trochę przestygnąć. Można dodać przyprawy do kawy z mlekiem, kiedy temperatura napoju jest już niższa. Ma to kluczowe znaczenie dla zachowania prozdrowotnych właściwości cynamonu i kardamonu. Poza tym warto dodawać szczyptę tych przypraw - dodanie ich w nadmiarze może sprawić, że kawa nie będzie miała przyjemnego posmaku. Kawę z dodatkiem przypraw można pić codziennie.
Polecamy: Mleko do kawy. Które jest najzdrowsze?
A czy kawa sama w sobie jest zdrowa?
Tak! Osoby zdrowe mogą spokojnie wypić od 4 do 5 filiżanek kawy dziennie, natomiast norma dla osób z nadciśnieniem to 2-3 filiżanki. Kawa działa pobudzająco, poprawia koncentrację i pamięć, wzmacnia metabolizm i poprawia samopoczucie. Jest także zalecana w profilaktyce niektórych schorzeń, np. cukrzycy typu II.
Zobacz też:
Problemy z jelitami i obniżony nastrój? To może być niedobór tej substancji
Wcale nie tak mało! Ustalono bezpieczną dzienną dawkę kofeiny
Tych leków nie łącz z kawą. Razem tworzą szkodliwą mieszankę