Wcale nie tak mało! Ustalono bezpieczną dzienną dawkę kofeiny
Ile kawy dziś wypiłeś? Jedną, dwie filiżanki? Jeśli masz ochotę na więcej, to bez obaw. Eksperci ustalili, ile tego aromatycznego napoju możemy spożywać każdego dnia i to bez negatywnych konsekwencji.
Warto podkreślić, że kawa to nie tylko używka, którą pijemy, by się "obudzić", nabrać energii, zmobilizować do działania. Zawiera w sobie wiele wartościowych składników odżywczych, a jej picie może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia.
Ile kawy dziennie można wypić?
"Kawy? Dziękuję, już piłam". Spokojnie, możesz wypić kolejną, a nawet jeszcze jedną, jeśli masz ochotę. Zdaniem amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) osoba dorosła może spokojnie spożywać do 400 mg kofeiny dziennie. Ile to kawy?
Kawa kawie nie równa, jedni piją "siekiery", inni wolą "lury" z mlekiem. Wiele zależy od sposobu parzenia, np. filiżanka kawy filtrowanej zawiera ok. 140 mg kofeiny, espresso – 63, a podwójne espresso – ok. 125 mg. Kawa rozpuszczalna może mieć od 30 do 90 mg kofeiny. Inna zawartość kofeiny jest też w różnych gatunkach kawy. Arabika zawiera około 0,9 -1,4 proc. kofeiny, a robusta nawet dwa razy więcej.
Trzeba to uśrednić, trudno przecież, żeby mierzyć jakimś urządzeniem zawartość kofeiny w kubkach, które codziennie sobie przyrządzamy, kupujemy gdzieś na mieście, dostajemy u przyjaciół. Dlatego należy przyjąć, że jedna filiżanka kawy to ok. 100 mg kofeiny. A więc możesz wypić 4 filiżanki kawy dziennie. Bez żadnego uszczerbku dla zdrowia, a wręcz przeciwnie – z korzyścią!
Poparzenie meduzy - co robić? W żadnym razie nie sikaj na ranę! W wakacyjnym raju Polaków szaleje wirus. Pierwszy raz wykryto go w 1942 r.Kawa – jej szkodliwość to mit
Zła sława kawy wzięła się chyba z czasów PRL-u, kiedy to napój ten nieodłącznie kojarzył się z papierosem i ogólnie z niezdrowymi nawykami. Dawniej podejrzewano, że kawa może powodować chorobę wrzodową żołądka, refluks, a nawet raka trzustki. Dziś nie ma już wątpliwości. Kawę można spokojnie pić, więcej – nawet warto.
"Badania ostatnich 10 lat wskazują, że kawa może mieć pozytywny wpływ na zdrowie" – mówi dr Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie dla ncez.pzh.gov.pl. "Jednym z najkorzystniejszych skutków picia kawy, jakie ujawnia współczesna nauka, jest mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2. Większość badań wskazuje ponadto, że nawyk picia umiarkowanej ilości tego naparu nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego i choroby niedokrwiennej serca. Obiecująco zapowiadają się także dane o mniejszej częstości występowania choroby Parkinsona i Alzheimera wśród osób regularnie pijących kawę".
Kawa – właściwości zdrowotne
Wiele różnych badań naukowych podkreśla prozdrowotne właściwości kawy:
- poprawa funkcji poznawczych – kofeina zawarta w kawie pozytywnie wpływa na koncentrację, pamięć krótkoterminową oraz ogólną wydajność umysłową,
- podkręcenie metabolizmu – utrzymaniu zdrowej wagi, wsparcie dla spalania tłuszczu,
- zmniejszenie ryzyka niektórych chorób przewlekłych – takich jak choroba Parkinsona, Alzheimera, cukrzyca typu 2 oraz niektóre rodzaje nowotworów,
- działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające – dzięki zawartości antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronić komórki przed uszkodzeniami,
- poprawa wydolności fizycznej – kofeina zwiększa poziom adrenaliny w organizmie, co jest przydatne podczas ćwiczeń,
- ochrona wątroby – przed chorobami, takimi jak marskość, czy stłuszczenie wątroby,
- zmniejszenie ryzyka powstania kamieni żółciowych – poprzez stymulowanie skurczów pęcherzyka żółciowego
- poprawa nastroju i redukcja ryzyka rozwoju depresji.
Warto zauważyć, że kawa znajduje się nawet w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia. Filiżanka z kawą i herbatą obecna jest jako jedno z zaleceń żywieniowych dla populacji polskiej.
Nadmierne spożycie kofeiny
Dlaczego więc musimy ograniczać się do tych czterech filiżankę kawy dziennie, skoro jest taka zdrowa? Chodzi o kofeinę. To jej nadmierne spożycie może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak:
- bezsenność,
- nadpobudliwość,
- podniesienie ciśnienia krwi,
- uczucie niepokoju, lęku,
- zawroty głowy.
Pamiętać jednak należy, że kofeina zawarta jest nie tylko w kawie. Znajduje się także w owocach guarany, w yerba mate i w herbacie (jako teina). Kawę należy zatem pić mądrze. Pierwszą filiżankę dopiero po śniadaniu, gdyż kawa wypita na czczo może negatywnie wpływać na poziom glukozy we krwi. Warto mieć też na uwadze to, że kofeina zaczyna działać ok. pół godziny po wypiciu kawy, a także to, że pomiędzy kolejnymi filiżankami najlepiej zachować ok. 4 godzin przerwy.
Zobacz także:
Ta kawa zawiera rakotwórcze substancje. Jest najgorsza, a pijemy ją litrami
Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe
Popularna herbata wycofana ze sklepów. Jest zagrożeniem dla zdrowia