Domowa mikstura z dyni. Idealna na kaszel i przeziębienie
Jesienią królowa może być tylko jedna – to dynia. Choć w kuchni z pewnością o tej porze roku rządzi, warto, by wykorzystać także jej właściwości prozdrowotne. A dynia to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które wspomagają naszą odporność, zwłaszcza teraz, gdy infekcje atakują z każdej strony.
Kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia, często sięgamy po domowe sposoby, które w wielu przypadkach potrafią zdziałać cuda. Jeśli jeszcze nie znasz mikstury z dyni, która nie tylko łagodzi kaszel, ale również wspiera nasz organizm w walce z infekcjami, czas to nadrobić!
Domowe sposoby na przeziębienie to nie tylko cebula z cukrem
Herbata z sokiem malinowym, mleko z miodem, czy też syrop z cebuli – od pokoleń znamy te naturalne sposoby do walki z infekcjami. Bywają naprawdę skuteczne, a często, w porę zastosowane, są w stanie „rozpędzić” pierwsze objawy przeziębienia i zapobiec konieczności sięgnięcia po prawdziwe leki.
Jednym z mniej znanych, ale równie skutecznych sposobów na walkę z przeziębieniem jest mikstura z dyni. Jej zdrowotne właściwości są nie do przecenienia, to naprawdę wspaniały, a zarazem naturalny sposób na walkę z kaszlem i ogólnym osłabieniem organizmu. Przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób.
Właściwości zdrowotne dyni
Przede wszystkim, warto wiedzieć, co tak bardzo cennego dynia w sobie kryje. Oto najważniejsze właściwości tego warzywa:
-
wzmacnia odporność
– za sprawą bogactwa witamin A, C oraz E sprawia – dynia działa jak naturalna tarcza ochronna przed bakteriami i wirusami,
-
działa przeciwzapalnie
– dzięki zawartości karotenoidów,
-
wspiera układ oddechowy
– łagodzi kaszel i ułatwia oddychanie,
-
reguluje trawienie
– bogata jest w błonnik, który wspomaga pracę jelit, i np. przeciwdziała zaparciom,
-
walka z
pasożytami
– warto wiedzieć, że nasiona dyni są naturalnym środkiem na pasożyty, szczególnie skutecznym w walce z owsikami i tasiemcami,
- wspiera regenerację organizmu – zawarte w dyni przeciwutleniacze pomagają organizmowi w szybszej regeneracji po chorobie, a także w codziennym funkcjonowaniu.
Domowa mikstura z dyni – przepis
Chcesz wypróbować miksturę z dyni na kaszel i przeziębienie? Oto prosty przepis:
Składniki:
- 500 g miąższu z dyni,
- 2 łyżki miodu,
- sok z 1 cytryny,
- 1 kawałek imbiru (ok. 2-3 cm),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka wody,
Sposób przygotowania:
- dynię pokrój na drobne kawałki i wrzuć do garnka,
- imbir obierz i zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę, po czym dodaj oba składniki do dyni,
- zalej całość szklanką wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż dynia stanie się miękka,
- po ugotowaniu zblenduj całość na gładką masę,
- po przestudzeniu dodaj miód i sok z cytryny, wymieszaj.
Tę miksturę można pić 2-3 razy dziennie po łyżce, szczególnie wtedy, gdy kaszel jest uciążliwy. Dzięki zawartości miodu, czosnku i imbiru, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i wzmacnia organizm. W dodatku ta mikstura smakuje obłędnie!
Zobacz także:
Pomoże na zgagę, wzmocni wątrobę. Tradycyjny przepis na nalewkę z pigwy
Ten naturalny antybiotyk wspomaga odporność. Tyle czosnku trzeba jeść, by być zdrowym
Owoc doskonały, w dodatku za darmo. A Polacy go nie jedzą