Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Owoc doskonały, w dodatku za darmo. A Polacy go nie jedzą
Marta Uler
Marta Uler 20.09.2024 12:13

Owoc doskonały, w dodatku za darmo. A Polacy go nie jedzą

Właściwości zdrowotne morwy
Fot. Pixabay/sergen1903

Zaskakuje smakiem, ale i swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Ten owoc w Polsce rośnie dziko, jest więc bardzo łatwo dostępny, a jednak nie jest zbyt popularny. Rzadko go jemy na surowo, jeszcze rzadziej przetwarzamy, a szkoda, bo jest naprawdę smaczny.

Ponadto morwa, bo o niej mowa, to kompletnie niedocenione bogactwo witamin, antyoksydantów i minerałów. Może być biała, czarna lub czerwona – to trzy odmiany tego samego gatunku, z których każda ma coś wyjątkowego do zaoferowania.

Morwa – co to za owoc?

Morwa (łac. Morus) to drzewo pochodzące z Azji, gdzie uprawiana była od tysięcy lat, ze względu na swoje owoce, ale i na liście, które stanowią podstawowe pożywienie dla jedwabników. Zadomowiła się także i w Polsce. Wyróżniamy trzy najpopularniejsze gatunki morwy: białą, czarną i czerwoną. Najczęściej można je spotkać rosnące na polach, w parkach, rzadziej w ogrodach. Mimo że morwa rośnie często dziko, jest więc „darmowa”, mało kto sięga po jej owoce. Dlaczego? Może dlatego, że rosną one dość wysoko i trzeba by było mieć akurat drabinę pod ręką...

Warto się trochę potrudzić, bo morwa jest nie tylko darmowa, ale i niezwykle odżywcza, można powiedzieć, że to prawdziwy skarb natury, który naprawdę warto lepiej poznać i docenić. Owocuje latem, zazwyczaj od czerwca do sierpnia, i daje soczyste, słodkie owoce (podobne do jeżyn), które można jeść na surowo, prosto z drzewa, lub przetwarzane. Co więcej, morwa nie wymaga specjalnej opieki, bo drzewa są odporne na warunki pogodowe, jeśli więc dysponujesz ogródkiem, rozważ zasadzenie tego drzewka.

Fot. Pixabay/byrev
Resort gwarantuje 1000 zł miesięcznie bez względu na wysokość dochodu - komu przysługuje? Twój nos wygląda w ten sposób? Lekarz ostrzega, że to może być objaw nowotworu

Właściwości prozdrowotne morwy

Owoce morwy są bogate w witaminę C, witaminę K oraz witaminy z grupy B, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają metabolizm. Dodatkowo zawierają liczne antyoksydanty, takie jak antocyjany, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem. Morwa, podobnie jak winogrono, zawiera także resweratrol, który wspiera zdrowie serca.

Morwa to dobre źródło żelaza i wapnia. Żelazo jest szczególnie ważne w przypadku osób z anemią, a wapń razem z witaminą K wspierają zdrowie kości i dbają o właściwą krzepliwość krwi. Wzmacniają również układ kostny, zmniejszając ryzyko osteoporozy.

Owoce morwy mają także działanie przeciwzapalne, mogą regulować poziom cukru we krwi, co czyni je idealnym składnikiem diety osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Dodatkowo zawartość błonnika wspomaga trawienie i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. W tradycyjnej medycynie chińskiej liście morwy stosowano do leczenia przeziębień, a owoce – do wzmacniania wątroby i nerek.

Co można zrobić z morwy?

Czujesz się przekonany do spróbowania morwy? Jeśli tak, to przedstawiamy, jak można włączyć ten owoc do diety:

Dżem z morwy czarnej
Przygotuj 0,5 kg morwy czarnej, szklankę cukru i sok z połowy cytryny.

Owoce morwy umyj i wrzuć do garnka. Dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem, aż ostygną.

Suszona morwa jako przekąska
Morwę można ususzyć, a następnie dodawać do musli, owsianek czy ciast. Owoce morwy suszy się na słońcu lub w piekarniku w niskiej temperaturze (około 40-50 st. C) przez kilka godzin. Po ususzeniu stanowią świetną, zdrową przekąskę pełną naturalnych cukrów i antyoksydantów. Na początek możesz także kupić gotowe, suszone owoce.

Koktajl z morwy i bananów
Składniki:

  • 1 szklanka morwy
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • łyżka miodu

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Koktajl jest orzeźwiający, a zarazem pożywny, pełen witamin i energii.

Zobacz także:

Awokado jest zdrowe, ale nie dla wszystkich. Osoby z tymi chorobami nie mogą go jeść

Tych ziemniaków nie wolno jeść! Polacy masowo spożywają groźną toksynę

Brylował w papieskich ogrodach, bo jest dobry na serce. A Polacy nie chcą go jeść