Jedz to śniadanie. Twój organizm ci podziękuje
Śniadanie powinno być pełnowartościowe i zapewniać od 25 do 30 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Musi zawierać w sobie sporo łatwo przyswajalnych węglowodanów, błonnik oraz białka i tłuszcze. Zdrowe śniadanie powinno dać energię na cały dzień.
Korzyści z jedzenia śniadań
-
wyregulujesz swoją przemianę materii;
-
opanujesz głód i przestaniesz podjadać słodycze - ważne, aby śniadanie nie było jedzone “na słodko”;
-
dostarczysz do organizmu niezbędną porcję witamin, minerałów, błonnika i węglowodanów;
- zwiększysz koncentrację i odczujesz poprawę pamięci.
Do przygotowania zdrowego i pełnowartościowego śniadania wystarczy 20 minut. Bardzo dobrym pomysłem jest połączenie pełnoziarnistych zbóż, nabiału bez cukru wraz z owocami lub warzywami. Należy także pamiętać, że garść orzechów zapewni energię oraz dużo witamin z grupy B, które poprawiają pracę układu nerwowego. Wystarczą dwa orzechy brazylijskie, by uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na selen!
Dobrym pomysłem są także jajka, koktajle warzywno-owocowe, a także ryby.
Śniadanie kształtuje zdrowe nawyki
Pożywne śniadanie to pierwszy krok do kształtowania zdrowych nawyków śniadaniowych, a te warto kształtować od najmłodszych lat. Śniadanie powinny być zjedzone do 2 godzin po przebudzeniu. I nie warto wybierać szybkich przekąsek, jak płatki z mlekiem. Zawierają one dużo cukru i wcale nie są pożywne. Owsianka na mleku - dużo bardziej. Kanapki? Tak, ale nie bułka z wędliną, a pełnoziarniste pieczywo z pastą z tuńczyka, jajkiem gotowanym na miękko czy pastą z awokado.
Dobrym pomysłem są także śniadania na bazie jajek, np. jajka na miękko lub omlet z suszonymi pomidorami. Do picia? Woda, świeżo wyciskany sok z grejpfruta, który podkręci metabolizm lub herbatka ziołowa. Kawę najlepiej wypić już po śniadaniu.
Jeśli nie masz czasu rano - zrób tzw. nocną owsiankę. Przepis znajdziesz poniżej.
Przepisy na zdrowe śniadanie
Omlet z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory to bogactwo likopenu, natomiast jajka - białka. Takie połączenie zapewni ci energię na cały dzień.
Składniki:
4 jajka wiejskie,
½ szklanki mleka,
1 opakowanie rukoli,
8 pokrojonych suszonych pomidorów,
mozzarella.
Przygotowanie: Jajka ubijamy, aż pojawi się piana, następnie dodajemy mleko, suszone pomidory i drobno pokrojoną mozzarellę. Mieszamy chwilę łyżką. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli do twojej patelni przywierają potrawy - dodaj olej. Całość smażymy z dwóch stron, a następnie dorzucamy rukolę. Gotowe! Możesz do masy jajecznej dodać ulubione przyprawy, jak tymianek czy bazylia.
Nocna owsianka
Potrzebujesz tylko słoiczka lub naczynia, w którym przygotujesz owsiankę.
Składniki:
łyżka miodu,
60 g jogurtu naturalnego skyr,
70 ml mleka,
10 g masła orzechowego,
5 g kakao,
10 g orzechów nerkowca,
maliny mrożone lub świeże.
Przygotowanie: Najpierw w naczyniu wymieszaj wszystkie składniki poza malinami. Następnie na dnie słoiczka ułóż maliny i przełóż masę. Całość zostaw w lodówce na noc. Rano tylko wyjmujesz i możesz jeść!
Zobacz też:
W Dzień Czekolady spraw sobie słodką przyjemność. Jaka będzie najlepsza dla naszego zdrowia?
Joanna Kryńska, dziennikarka TVN 24 przeszła operację guza mózgu
Bruce Willis jest nieuleczalnie chory. Nowe zdjęcia aktora chwytają za serce