Kasza, która jest wyjątkowa. Mogą jeść ją nawet cukrzycy
Kasza to idealny dodatek do obiadu. Można również jeść ją na kolację. A ten rodzaj kaszy z pewnością polubią ją osoby stosujące dietę redukcyjną i wszyscy ci, którzy po prostu lubią zdrowe jedzenie. Jest także niedroga, stanowi bogate źródło witamin i minerałów i mogą ją jeść cukrzycy. Co ta za kasza?
Kasza bulgur – znana od tysięcy lat
Kaszę bulgur zaczęto doceniać już 4000 lat temu na Bliskim Wschodzie. Wciąż jest ważnym elementem tamtejszej kuchni. Jej entuzjastami byli także Chińczycy. Powstaje z pszenicy durum, którą uważa się za najbardziej wartościową odmianę pszenicy. Ziarna najpierw się osusza, a później gniecie – od tego, jak silne będzie zgniecenie, zależy czy kasza będzie miała drobne, średnie czy grube ziarna. A każde z tych ziaren ma inne zastosowanie w kuchni np. kasze drobnoziarniste często używane są do zup i sałatek.
Na tle innych kasz kasza bulgur ma wiele cennych składników odżywczych. Zawiera:
- potas,
- magnez,
- sód,
- błonnik,
- kwas foliowy,
- witaminy z grupy B.
W kaszy bulgur znajdują się też witaminy A, E, K, cynk, fosfor, wapń, żelazo i antyoksydanty.
Kasza bulgur korzystnie wpływa na zdrowie
Kasza zawiera wiele cennych składników odżywczych, dlatego też ma właściwości prozdrowotne. Kasza korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego dzięki zawartości potasu, wapnia, sodu i magnezu. Potas obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca, a magnez rozszerza tętnice i zmniejsza ryzyko zawału. W bulgur znajduje się duża ilość błonnika, usprawniającego funkcjonowanie układu pokarmowego.
Ze względu na śladową ilość cukru kaszę bulgur mogą jeść cukrzycy – w 100 g kaszy znajduje się ok. 0,1 g cukrów prostych. Nie spowoduje więc gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi.
„ To między innymi za sprawą błonnika kasze zaliczamy do produktów o niskim indeksie glikemicznym: po posiłku węglowodany uwalniają się stopniowo przez długi czas, przez co dłużej czujemy się syci, a w ciągu dnia nie dopada nas nagły głód i ochota na słodycze. Ponieważ kasze, szczególnie gruboziarniste, nie powodują drastycznego wzrostu glikemii poposiłkowej, polecane są osobom zmagającym się z insulinoopornością, cukrzykom i podczas diet redukcyjnych ”. - powiedziała dietetyk Monika Stromkie-Złomiec.
Kasza bulgur nie jest polecana osobom nietolerującym glutenu i z celiakią – powodem jest to, że powstaje z pszenicy i zawiera dużo glutenu.
Idealna do dań orientalnych
Kaszę bulgur można łączyć z mięsem i warzywami. Stanowi świetny dodatek do potraw, w szczególności orientalnych. Jest także łatwa w przygotowaniu – wystarczy ją zalać lekko osolonym wrzątkiem. Na 1 porcję kaszy powinno przypadać 2,5 porcje wody. Kaszę gotujemy bez przykrycia ok. 7 minut. Po ugotowaniu dobrze jest ją przykryć i poczekać, aż spęcznieje.