Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Dynia ma właściwości antyrakowe. Mamy na nią banalnie prosty przepis
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 30.10.2023 15:03

Dynia ma właściwości antyrakowe. Mamy na nią banalnie prosty przepis

dynia
canva.com

Dynia jest jednym z warzyw antyrakowych. W krajach bałkańskich, w których spożycie pestek dyni jest wysokie, liczba zachorowań na raka prostaty jest niemal znikoma. Pestki dyni coraz częściej doceniają również Polacy. Dlaczego warto włączyć dynię do codziennego menu?


 

Dynia – bogate źródło witamin i minerałów

Pestki dyni są bogatym źródłem naturalnych antyoksyndatów np. witaminy C i beta-karotenu. Dlatego też spożycie ich zapobiega chorobom nowotworowym. W szczególności dominują tu witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B9). Oprócz nich znajdują się także witaminy A,D i E. Bogatym źródłem witamin i minerałów jest również miąższ dyni, w którym obecne są: magnez,cynk, wapń, potas, selen i kwas foliowy. Zawiera także dużą ilość białka, błonnika i niewielką ilość węglowodanów. Ponadto dynia jest warzywem niskokalorycznym ze względu na niską zawartość tłuszczu.


Projekt bez nazwy - 2023-10-30T142816.061.png

10 sygnałów alarmowych, że w jelicie rozwija się rak! Nie przegap ich! 26-letnia miss przegrała walkę z rakiem szyjki macicy. Lekarze alarmują!

Antyrakowe właściwości dyni

Z perspektywy pacjentów onkologicznych jednym z najcenniejszych składników dyni jest beta-karoten. Jest to pomarańczowy, żółty i czerwony barwnik, dzięki któremu dynia zawdzięcza swój kolor. Jednocześnie, tak jak pozostałe kartenoidy, ma właściwości przeciwutleniające, dlatego redukuje szkodliwe procesy oksydacyjne i jednocześnie zapobiega rozwojowi nowotworów.

Badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie pestek dyni ogranicza ryzyko zachorowania na raka prostaty. W kontekście profilaktyki antyrakowej cennym składnikiem dyni są również fitosterole, czyli tłuszcze roślinne, podobnie zbudowane co cholesterol.

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Japońskich naukowców, wysokie spożycie pestek dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia:

  • raka żołądka,
  • raka płuc,
  • raka jelita grubego,
  • raka piersi.

Z pestek dyni możliwe jest wyizolowane kukurbitacyny, mogącej niszczyć komórki nowotworowe. Znajduje się pod powierzchnią pestki dyni i w cienkiej i widocznej błonie. Unieszkodliwia pasożyty i ma wiele właściwości leczniczych, które udowodniono naukowo. Hamuje rozwój komórek rakowych m.in. płuc, piersi i jelita grubego.

Czym kierować się przy wyborze dyni?

Im dynia jest cięższa i im bardziej symetryczny ma kształt, tym jest lepsza. Niektóre z odmian można przechowywać nawet kilka miesięcy. By warzywo się jednak nie zepsuło, przechowywać je należy w chłodnym i suchym miejscu. W przypadku pestek lepiej kupować te bez soli i innych dodatków – lepszym wyborem jest zakup pestek paczkowanych niż na wagę. Te drugie częściej są wysuszone i tym samym mniej smaczne. Najwięcej witamin i minerałów znajdziesz w ciemnych pestkach.

Poznaj prosty przepis na zupę z dyni

Zupa z dyni jest jedną z najpopularniejszych jesiennych zup. Ma nie tylko bogaty i przyjemny aromat, ale też ładnie wygląda. Do przygotowania jej można użyć np. dyni Hokkaido. Zupę przygotujesz szybko i co najważniejsze, sam proces nie jest skomplikowany.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy:

  • 0,5 l bulionu np. z warzyw,
  • 650 g pieczonej dyni,
  • 1 cebula cukrowa,
  • 2 średnie marchewki,
  • pół szklanki mleka tłustego,
  • łyżka masła klarowanego.

Obierz cebulę i marchew – cebulę posiekaj drobno, a marchew pokrój na cienkie plasterki. Na malej mocy palnika podsmaż przez 20 minut warzywa i dodaj wcześniej łyżkę masła klarowanego. Podsmażanie przerwij, gdy marchewka będzie już miękka. Do garnka wlej bulion i zagotuj zupę. Dodaj do niej jeszcze upieczoną dynię. Na końcu zmiksuj ją z oregano i tymiankiem.

Po dodaniu dyni wlej mleko i zmiksuj całość. Zupy dyniowe przeważnie są gęste, lecz jeśli wolisz rzadsze, może dodać więcej mleka lub bulionu.

Jesienne wirusy już się zbliżają – co nam zagraża? Jak się przygotować?
lek
Biorąc pod uwagę obecną sytuację epidemiologiczną w Polsce, trudno wskazać porę roku, w której nie odnotowano by nowych zachorowań spowodowanych przez wirusy. Jednak jesień to wciąż sezon, o którym możemy powiedzieć, że był i jest wyjątkowo niebezpieczny. W tym roku prawdopodobnie czekają nas kolejne infekcje spowodowane nie tylko przez koronawirusa ale i wirusy RSV i grypy. Nie jesteśmy jednak bezbronni. Jak się przygotować na jesienne infekcje?
Czytaj dalej
Kobiety boją się raka piersi, a umierają na serce. Zawał mylony z refluksem
Zawał serca u kobiet
Zawał kojarzy nam się z mężczyzną, szczególnie zestresowanym pracoholikiem. Tymczasem to kobiety, a nie mężczyźni częściej umierają z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Aktorka grająca Leilę w „Gwiezdnych wojnach” zmarła na zawał w wieku zaledwie 60 lat. Przeczytaj, co o kobiecym sercu mówią eksperci. - To kobiety są bardziej zagrożone zgonem z tego chorób sercowo-naczyniowych – mówił prof. Bartosz Hudzik, kardiolog Śląskiego Uniwersytety Medycznego w Katowicach. Zawał u kobiet jest jednak często jest bagatelizowany, bo daje mniej charakterystyczne objawy, niż u mężczyzn. Jest mylony np. z nerwicą, atakiem paniki, a nawet z…refluksem. Mężczyźni mają po prostu bóle w klatce piersiowej, w każdym razie statystycznie, a kobiety częściej dopadają duszności i osłabienie i wspomniany przed chwilą refluks. 
Czytaj dalej