Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Katarzyna Bosacka pokazała skład bułki tartej. Lepiej samemu suszyć i trzeć
Marta Uler
Marta Uler 19.07.2024 12:58

Katarzyna Bosacka pokazała skład bułki tartej. Lepiej samemu suszyć i trzeć

W bułce tartej znajduje się wiele niepotrzebnych składników.
Fot. Canva/instagram.com/katarzynabosacka

Czym jest bułka tarta? To... starta, ewentualnie zmielona, ususzona bułka, i tyle. Skład bułki tartej nie powinien więc w żaden sposób odbiegać od składu świeżej bułki. A gdy weźmiemy do rąk opakowanie takiego produktu, możemy się czasem bardzo zdziwić.

Tak było w przypadku Katarzyny Bosackiej, dziennikarki i propagatorki zdrowego żywienia oraz świadomych zakupów. W mediach społecznościowych opublikowała skład pewnej bułki tartej. Wniosek jest jeden – lepiej samemu suszyć i trzeć.

Bułka tarta to... coś więcej niż starta bułka?

Bułka tarta znajduje się w niemal każdej polskiej kuchni. Używamy jej do panierowania i zagęszczania kotletów albo do wysypywania form do pieczenia ciast czy pasztetów. Przeważnie trudno się bez niej obyć, w związku z czym powstały nawet bezglutenowe wersje bułki tartej dla osób, które nie mogą spożywać tradycyjnego pieczywa.

Dawniej bułkę tartą uzyskiwano w najprostszy sposób. Resztki bułek, kawałki chleba, które nie zostały zjedzone, układało się w ciepłym miejscu, by całkowicie wyschły. Następnie trzeba było je zetrzeć lub zmielić w maszynce do mięsa i bułka tarta była gotowa. Jak się okazuje, ten sposób naszych mam i babć jest najlepszy, mimo że dziś w każdym sklepie spożywczym bez problemu można kupić bułkę tartą. Ale czy warto?

Fot. Pixabay/congerdesign
To jeden z pierwszych objawów cukrzycy. Zauważysz go na szyi i łokciach Jak wesprzeć osobę z depresją? Psycholog zdradza 5 sposobów

Katarzyna Bosacka podała skład bułki tartej

Na Facebooku pojawił się post Katarzyny Bosackiej, właśnie na temat bułki tartej. Dziennikarka, youtuberka, publicystka, a przede wszystkim propagatorka zdrowego odżywiania i świadomych zakupów, opublikowała skład tego produktu, przesłany jej przez jedną z jej obserwatorek. To:

  • cukier (na drugim miejscu w składzie),
  • margaryna (z tłuszczem palmowym),
  • emulgatory,
  • aromaty,
  • polepszacze,
  • środek do przetwarzania mąki,

Dziennikarka pisze: "Okazuje się, że sklepowa bułka tarta ma ogrom polepszaczy, których tak naprawdę nie powinna zawierać".

Co powinno być w składzie bułki?

"Bułka tarta, przygotowana tradycyjnie – z suchej bułki – powinna zawierać takie same składniki, z których ta bułka była upieczona, czyli: mąka, drożdże, sól, woda" – pisze Bosacka. Niestety, nie wszystkie bułki, które kupujemy w sklepach, mogą poszczycić się tak zacnym składem, ale te z dobrych piekarni, dla których jakość pieczywa jest ważna, jak najbardziej.

Jeśli chcemy dbać o nasze zdrowie, powinniśmy czytać składy produktów podawane na etykietach. I wcale nie zawsze jest tak, że to, co zdrowe, jest jednocześnie droższe. Jeśli chodzi o bułkę tartą, także można kupić taką, która nie jest po prostu odrzutem z piekarni, ale która ma w sobie pewne wartości odżywcze i do której nie dodano, niekoniecznie potrzebnych, substancji chemicznych. W końcu to źródło węglowodanów, których potrzebujemy do codziennej aktywności, a w przypadku bułki tartej pełnoziarnistej – także błonnika.

Zobacz także:

Tego nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje w jelitach

Tak przechowuj żywność w upalne dni. GIS przypomina o kilku ważnych zasadach

Szczupły człowiek też może być otyły. Lekarz wyjaśnia jak to możliwe