Pacjenci.pl Żywienie Kawa może być dobra dla osób z refluksem. Chodzi o regułę 3P
Fot. Freepik

Kawa może być dobra dla osób z refluksem. Chodzi o regułę 3P

27 kwietnia 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Utarło się, że kawa szkodzi żołądkowi i jelitom. Badania naukowe dowodzą jednak, że nie jest to prawda, a wręcz przeciwnie – kawa może wspierać pracę jelit i być dobra dla osób z refluksem. Wszystko w myśl reguły 3P.

To mit, że kawa wywołuje wrzody żołądka albo refluks. Prawdą jest natomiast, że może pomóc na te schorzenia i warto stosować ją ochronnie. Picie kawy w niewielkich ilościach zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, poprawia samopoczucie i wspiera odporność. Nie muszą rezygnować z niej osoby chore na refluks.

Reguła 3P - na czym polega?

To, co jemy ma wpływ na mikrobiotę jelitową, a ona na naszą odporność, samopoczucie i poziom energii. Nasze jelita najbardziej lubią żywność pochodzenia roślinnego – ubogą w tłuszcz i bogatą w błonnik. Pomocne może być też stosowanie reguły 3P .

Reguła 3P – co powinno znajdować się w diecie?

  • produkty probiotyczne
  • produkty prebiotyczne
  • związki polifenolowe.

Założenie reguły 3P spełniają produkty takie jak kiszonki, kefiry, pełnoziarniste pieczywo , a także kawa , która dzięki dużej zawartości błonnika, jest zaliczana zarówno do grupy prebiotyków, jak i polifenoli.

Czarna kawa
Najlepsza dla zdrowia jest czarna kawa Fot. Pexels / Madison Inouye
Czy kawa odwadnia i podnosi ciśnienie? 5 zadziwiających faktów na temat kawy
Czy kawa z mlekiem jest zdrowsza od czarnej? Najnowsze badania wyjawiły zaskakującą prawdę

Kawa dobra dla jelit

Kawa nie jest wyłącznie używką. Stosowana z głową może poprawić ludzkie zdrowie. Wspiera różnorodność i równowagę bakterii w jelitach. Ma działanie tonizujące , sprawia, że człowiek ma odporność i czuje się dobrze.

Mitem jest, że kawa szkodzi jelitom, wręcz przeciwnie: im więcej ludzie piją kawy, tym zmniejsza się ilość nowotworów jelita grubego – tak wynika z badań opublikowanych przez Instytut Żywności i Żywienia.

Zgodnie z ustaleniami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności umiarkowana ilość kawy (od trzech do pięciu filiżanek dziennie) stymuluje procesy trawienn e, chroniąc przed zaparciami i sprzyjając odchudzaniu.

Kawa – inne właściwości prozdrowotne

  • Wspiera koncentrację i zapamiętywanie
  • Obniża ryzyko chorób serca (np. nadciśnienia i miażdżycy)
  • Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
  • Zwiększa wydajność fizyczną
  • Zmniejsza ryzyko raka jelita grubego
  • Poprawia nastrój
  • Zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych (np. demencji).

Zobacz też:

Przy nadciśnieniu nie można pić kawy - fakt czy mit? Lekarz odpowiada

Tych leków nie łącz z kawą. Razem tworzą szkodliwą mieszankę

Nie wyrzucaj fusów po kawie. Przygotuj domowy peeling, który odżywi twoją skórę

Tak wygląda jedzenie w polskich szpitalach. Makowiec z mięsem to hit
Nie żyje Leszek Staroń. Przez wiele lat tworzył serial "Na Wspólnej"
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja