Kiedy najlepiej pić zieloną herbatę? Dietetyk nie ma wątpliwości
Zielona herbata to jeden z najszlachetniejszych napojów na świecie i jest to nie tylko kwestia delikatnego smaku, czy działania pobudzającego. Trudno przecenić jej właściwości prozdrowotne, a wystarczy wymienić tu choćby działanie antynowotworowe czy korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu.
Aby jednak w pełni korzystać z dobrodziejstw zielonej herbaty, warto wiedzieć, o jakiej porze dnia najlepiej ją pić. Kto by pomyślał, że może to mieć aż takie znaczenie!
Za co cenimy zieloną herbatę?
Zielona herbata, liście krzewu Camellia sinensis, to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej wyjątkowy smak i aromat wynikają z minimalnego przetwarzania liści, które po zbiorze są jedynie suszone, bez fermentacji. Dzięki temu zielona herbata zachowuje świeżość oraz delikatne nuty roślinne. Jednocześnie dostarcza organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych.
Słynie z bardzo dużej zawartości katechin, czyli polifenoli, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Są to składniki, które „mają działanie przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwzapalne. Jeśli masz różne stany zapalne, różne choroby autoimmunologiczne, bądź związane z problemami metabolicznymi, jak np. insulinooporność (…) to pij zieloną herbatę na zdrowie” – mówi dr Karolina Kowalczyk. Tu znajdziesz jeszcze więcej informacji na temat zielonej herbaty: Piję zamiast kawy. Zastrzyk energii, a kilogramy lecą w dół jak szalone
Zielona herbata – wpływ na zdrowie
Badania wykazały, że regularne picie zielonej herbaty może korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza np. ryzyko choroby wieńcowej . Zielona herbata obniża poziom złego cholesterolu (LDL) , jednocześnie zwiększając poziom dobrego (HDL). Z kolei obecność L-teaniny wspiera układ nerwowy, redukuje ryzyko demencji i choroby Alzheimera , poprawia koncentrację i zmniejsza poziom stresu.
Co więcej, zielona herbata odgrywa istotną rolę w leczeniu cukrzycy typu 2. i otyłości, a także chroni przed chorobami przewlekłymi, w tym przed nowotworami. Dzięki obecności kofeiny pobudza, ale w łagodniejszy sposób niż kawa. Nie powoduje gwałtownego skoku energii, ani też, później – nagłego jej spadku, jak to się dzieje przy kawie. Regularne picie zielonej herbaty korzystnie także wpływa na metabolizm estrogenów. Przeczytaj także o herbacie gryczanej: Obniża cholesterol i przeciwdziała nowotworom. Tę herbatę możesz pić nawet przed snem
![](https://images.iberion.media/images/origin/41_d74f64f204.jpg)
O jakiej porze najlepiej pić zieloną herbatę?
Najlepszym momentem na wypicie zielonej herbaty jest poranek lub wczesne popołudnie. Dlaczego? Chodzi przede wszystkim o wspomnianą zawartość kofeiny. Rano zielona herbata z powodzeniem zastępuje kawę, dodając nam energii na „rozpęd”, a wypita w ciągu dnia wspiera metabolizm i pomaga w kontrolowaniu masy ciała. Warto tu dodać, że ten napój jest doskonałym wsparciem w diecie redukcyjnej.
Zielonej herbaty dobrze jest się napić przed jedzeniem. Idealnie – ok. 30 minut przed obiadem. Ten sposób zwiększa uczucie sytości i zmniejsza chęć podjadania między posiłkami. Natomiast u osób starszych może pomóc zapobiec poposiłkowemu spadkowi ciśnienia krwi. Picie zielonej herbaty ma też głęboki sens przed i po treningu. Kofeina pobudza i zmniejsza zmęczenie, wspomaga regenerację i zmniejsza uszkodzenie mięśni. A może spróbujesz jeszcze innej herbaty? Ta herbata obniża cukier i działa przeciwzapalnie. Jest nawet lepsza niż zielona
![](https://images.iberion.media/images/origin/41_c11f6743ac.jpg)
A kiedy nie pić zielonej herbaty?
Mimo licznych zalet zielona herbata nie zawsze jest dobrym wyborem. Nie powinno się jej pić tuż przed snem, ponieważ kofeina może utrudniać zasypianie i pogarszać jakość snu. Nie zaleca się także picia zielonej herbaty na czczo, ponieważ może podrażniać błonę śluzową żołądka i powodować dyskomfort.
Ostrożność powinny zachować również osoby z niedokrwistością, gdyż zielona herbata może hamować wchłanianie żelaza z pokarmów. Aby uniknąć tego efektu, najlepiej pić ją między posiłkami, a nie bezpośrednio po jedzeniu bogatym w żelazo, takim jak mięso czy rośliny strączkowe. Optymalna ilość zielonej herbaty to ok. 4-5 filiżanek dziennie.
Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21118565/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20370896/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22329391/