Ta herbata obniża cukier i działa przeciwzapalnie. Jest nawet lepsza niż zielona
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, po który wielu z nas sięga codziennie. Zawiera sporo cennych dla zdrowia właściwości, jednak tu wiele zależy od rodzaju herbaty. Powszechnie uważa się, że najzdrowszą jest herbata zielona.
A oolong? Jest rzadziej wybierana, a niesłusznie. Pod względem fermentacji znajduje się pomiędzy herbatą czarną a zieloną, a wyróżnia się subtelnym smakiem i godnym zainteresowania wpływem na zdrowie. Działa przeciwzapalnie, pomaga regulować poziom cukru we krwi, dba również o nasze jelita.
Oolong – co to za herbata?
Herbata oolong, nazywana również herbatą turkusową, to półfermentowany rodzaj herbaty, który łączy cechy herbaty zielonej i czarnej. Na całym świecie znana jest ze swojego słodkawego, owocowego smaku i kwiatowego aromatu. Jej liście poddawane są częściowej oksydacji. Stopień fermentacji może wahać się od 10 do 70 procent, przez co różne herbaty mogą mieć inną intensywność.
Peter Goggi, prezes Tea Council of the USA, mówi: „Zielona herbata nie jest utleniana, co oznacza, że (…) zachowuje zielony kolor i ma trawiasty, przypominający siano smak. Z drugiej strony, czarna herbata jest w pełni oksydowana — jest wystawiana na działanie powietrza przez dłuższy czas, dzięki czemu naturalna reakcja chemiczna zachodząca w liściach jest zakończona przed suszeniem. Czarna herbata ma ciemniejszy kolor, czerwonawy odcień w filiżance i mocniejszy smak". Natomiast herbata oolong jest tylko częściowo utleniona. "Niektóre herbaty oolong są minimalnie utlenione, a inne bardzo. Oznacza to, że istnieje szeroki zakres typowych smaków oolong. Jednak najbardziej cenione oolongi są klarowne i mają jasny kolor po zaparzeniu oraz wyraźny smak brzoskwini i/lub gruszki".
Oolong uprawiana jest głównie w Chinach i na Tajwanie, gdzie panują idealne warunki do jej produkcji. Klimat, wysokość upraw i sposób przetwarzania decydują o jej smaku, który może być lekko kwiatowy, owocowy lub orzechowy. Najbardziej znane odmiany to Tie Guan Yin, Da Hong Pao i Dong Ding.
9 objawów raka płuca. Nigdy ich nie ignoruj Rewolucja w sanatoriach. Więcej pacjentów skorzysta za darmoWłaściwości zdrowotne herbaty oolong
Częściowa fermentacja sprawia, że herbata oolong zawiera zarówno polifenole charakterystyczne dla zielonej herbaty, jak i te obecne w herbacie czarnej. Łączy w sobie więc właściwości zdrowotne ich obu! Jej wpływ na nasze zdrowie trudno przecenić:
- reguluje poziom cukru we krwi – poprawia tym samym kontrolę glikemii, co jest korzystne dla osób z cukrzycą typu 2,
- wspiera metabolizm i odchudzanie – zawarte w oolong katechiny i kofeina pomagają przyspieszać metabolizm i spalanie tłuszczu,
- działa przeciwzapalnie – polifenole obecne w herbacie, redukują stany zapalne w organizmie, co pomaga w profilaktyce chorób przewlekłych,
- poprawia zdrowie serca – regularne picie herbaty oolong obniża poziom “złego” cholesterolu LDL i poprawia stan naczyń krwionośnych,
- wzmacnia kości i zęby – ponieważ zawiera fluor, który pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów oraz może przeciwdziałać osteoporozie,
- wpływa korzystnie na układ pokarmowy – wspiera florę jelitową, poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Samina Kalloo, dietetyczka, mówi, że oolong ma korzystny wpływ na bakterie jelitowe: "Coraz więcej badań zajmuje się związkiem między spożyciem określonych napojów, zwłaszcza herbaty, a zdrowiem jelit",
- relaksuje – dzięki aminokwasowi L-teaninie redukuje stres,
- poprawia koncentrację – L-teanina wpływa również korzystnie na koncentrację i poprawia stan umysłu.
Jak parzyć herbatę oolong?
Herbaty oolong nie należy zalewać wrzątkiem – oto pierwszy warunek skorzystania z pełni jej zdrowotnych właściwość. Jej delikatnym liściom najlepiej służy woda o temperaturze 82-87 st. C. Zbyt gorąca może sprawić, że napar będzie gorzki.
- Jeśli chodzi o parzenie, zależne jest ono od stopnia fermentacji, i powinno trwać od 1 do 7 minut. Im dłużej, tym intensywniejszy smak.
- Dobrej jakości herbatę oolong można parzyć nawet kilkukrotnie, a każdy kolejny napar pozwoli nam odkrywać nowe nuty smakowe.
- I jeszcze jeden istotny niuans – do parzenia oolong najlepiej używać porcelanowego lub glinianego czajniczka, który dobrze utrzymuje ciepło.
Źródło: realsimple.com/oolong-tea-benefits-8765855
Zobacz także:
W PRL-u była rarytasem. „Smocza herbata” uwodzi smakiem, zbija cholesterol i wspomaga odchudzanie
Zalety kawy zbożowej. Napój wraca do łask!
To prawdziwa bomba witaminowa. Oczyszcza organizm z toksyn