Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Owocowy tytan chroni przed rakiem i obłędnie smakuje. Jedz go kilogramami
Alina Gałka
Alina Gałka 10.02.2025 12:22

Owocowy tytan chroni przed rakiem i obłędnie smakuje. Jedz go kilogramami

Owocowy mocarz
Fot. Canva

Słodki, soczysty i pełen potężnych właściwości prozdrowotnych. Smakiem przypomina truskawki, agrest, śliwki lub gruszki – w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości. Jest blisko spokrewniony z tropikalnym owocem, ale możesz uprawiać go we własnym ogrodzie.

Niepozorny, zielony i pełen niezwykłych właściwości – ten owoc to prawdziwa bomba zdrowotna! Naukowcy nie mają wątpliwości: regularne spożywanie go może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka, wspomaga odporność i poprawia trawienie. Do tego smakuje tak dobrze, że trudno mu się oprzeć. A najlepsze? Można go jeść bez obierania!
 

Jak hamować nowotwory?

Nowotwory rozwijają się, gdy w organizmie dochodzi do niekontrolowanego podziału uszkodzonych komórek, które nie podlegają naturalnym mechanizmom obronnym. Kluczową rolę w tym procesie odgrywają wolne rodniki – agresywne cząsteczki, które uszkadzają DNA, co może prowadzić do mutacji i rozwoju raka. Procesy zapalne, osłabiona odporność oraz zaburzenia w mechanizmach naprawczych komórek dodatkowo zwiększają ryzyko nowotworów. O produktach, które mogą zwiększać ryzyko raka, przeczytasz w tekście: Nowotwory z lodówki. Lekarz wskazał 3 produkty, które są dla raka jak nawóz

W walce z tymi procesami pomagają antyoksydanty, czyli substancje neutralizujące wolne rodniki i wspierające regenerację komórek. Równie ważne są witaminy A, C i E, które wzmacniają odporność oraz hamują stany zapalne sprzyjające rozwojowi raka. Idealnym, bo smakowitym źródłem tych – i wielu innych składników prozdrowotnych – jest bohater tego tekstu, czyli minikiwi.


 

3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś! Szkodliwe chemikalia w puszkach z jedzeniem. Po latach zostały zakazane

Aktinidia czyli minikiwi z polskich ogródków

Minikiwi, znane również jako aktinidia, to mniejsza, gładka kuzynka klasycznego kiwi, ale o jeszcze większej zawartości antyoksydantów i witamin. Minikiwi jest bogate m.in. w witaminę C, luteinę oraz polifenole, które neutralizują wolne rodniki – głównych winowajców procesów nowotworowych. Dzięki temu owoc nie tylko wspiera organizm w walce z rakiem, ale także poprawia kondycję skóry, wzmacnia wzrok i dodaje energii.

Według dostępnych badań aktinidia jest źródłem ponad 20 związków o działaniu prozdrowotnym. W tych słodkich owocach znajdziesz m.in.:
fenole – silne antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami i opóźniają procesy starzenia,
potas – reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca,
wapń – wzmacnia kości i zęby, zapobiegając osteoporozie,
cynk – wspomaga odporność i przyspiesza gojenie się ran,
magnez – redukuje stres, wspiera pracę mięśni i układu nerwowego,
mangan – uczestniczy w produkcji enzymów chroniących przed stresem oksydacyjnym,
miedź – wspiera produkcję czerwonych krwinek i poprawia przyswajanie żelaza,
żelazo – zapobiega anemii i poprawia transport tlenu w organizmie,
fosfor – dba o mocne kości i zdrowe zęby,
selen – wzmacnia odporność i chroni przed chorobami nowotworowymi,
witaminy: B8, B1, B2, B3, B5, B6 – wspierają metabolizm, układ nerwowy i poziom energii,
luteinę – chroni wzrok i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej,
błonnik – poprawia trawienie i wspiera zdrowie jelit,
witaminy A i E – działają jako silne przeciwutleniacze, wspierając skórę i wzrok,

minikiwi-La Huertina De Toni-Shutterstock
Minikiwi to mały owoc o wielkiej mocy – pełen antyoksydantów, witamin i minerałów wspierających zdrowie serca, wzroku i odporności. Fot. La Huertina De Toni/Shutterstock

Warto nadmienić, że naukowcy potwierdzają nie tylko przeciwnowotworowe właściwości minikiwi. Te niepozorne owoce mogą też wspierać organizm w usuwaniu „złego” cholesterolu, zapobiegając jego odkładaniu w organizmie, co jest pomocne w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, w tym miażdżycy, nadciśnienia i cukrzycy typu 2. Więcej o wpływie diety na cholesterol we krwi dowiesz się z rozmowy z ekspertem: Czy mięso podnosi cholesterol we krwi? Wszystko zależy od tych czynników

 

Smak, któremu nie można się oprzeć

Minikiwi to prawdziwa uczta dla podniebienia – jego smak to harmonijne połączenie słodyczy i lekkiej kwasowości. Niekiedy przypomina klasyczne kiwi, ale jest delikatniejsze, bardziej aromatyczne i pozbawione włoskowatej skórki, co sprawia, że można je jeść w całości. W zależności od stopnia dojrzałości może być bardziej orzeźwiające, z nutą agrestu i cytrusów, lub intensywnie słodkie, przypominające melona i gruszki.

deser-azerbaijan_stockers-Freepik
Najwięcej prozdrowotnych właściwości czerpiemy z owoców, gdy jemy je na surowo, ponieważ zachowują wtedy pełnię witamin, enzymów i antyoksydantów. Fot. azerbaijan_stockers/Freepik

Minikiwi jest niezwykle uniwersalne i można je spożywać na wiele sposobów. Doskonale smakuje jedzone na surowo jako przekąska. Sprawdzi się też w sałatkach owocowych, koktajlach czy jogurtach. Można je dodać do deserów, wypieków, a nawet wytrawnych dań, bo jego smak świetnie komponuje się z serami i orzechami. Co ciekawe, aktinidia bywa stosowana również jako marynata do mięs; nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości. Zawarte w owocach enzymy zmiękczają mięso, dzięki czemu zyskuje ono jeszcze przyjemniejszą fakturę. 

Więcej o jedzeniu, które wspiera profilaktykę, przeczytasz tutaj: To warzywo chroni przed rakiem żołądka jak tarcza. Warto jeść codziennie