Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Niepozorny owoc, który jest postrachem nowotworów. Miej go zawsze pod ręką
Aneta Paniczko
Aneta Paniczko 10.02.2025 13:44

Niepozorny owoc, który jest postrachem nowotworów. Miej go zawsze pod ręką

owoce na sklepowych półkach
Fot. VLG/Getty Images

Owoce żurawiny kojarzmy najczęściej z zapaleniem pęcherza i dróg moczowych, jednak na tym jej prozdrowotne właściwości się nie kończą. Znacznie ważniejszy jest jej udział w profilaktyce nowotworowej, na co wskazują badania potwierdzające jej zdolność do hamowania rozwoju komórek rakowych.

Magazyn najsilniejszych antyoksydantów

Żurawina, dzięki zawartości przeciwutleniaczy i zdolności do hamowania rozwoju komórek nowotworowych może być z powodzeniem stosowana w profilaktyce nowotworowej. Regularne spożywanie jej owoców polecane jest szczególnie w zapobieganiu nowotworów układu pokarmowego, zwłaszcza jelita grubego, ale też nowotworom piersi czy płuc. Żurawina zawiera wyjątkowo dużą ilość polifenoli, flawonoidów i kwasu elagowego – są to związki o niezwykle silnym działaniu antyoksydacyjnym. Neutralizują one szkodliwe działanie wolnych rodników uszkadzających DNA naszych komórek i przyspieszających procesy nowotworowe. Zanim jednak sięgniemy po owoce żurawiny, warto wiedzieć, jaka w jakiej postaci są dla nas najzdrowsze. 

żurawina canva rick734's Images.jpg
Fot. Canva/rick734's Images
Czy kobieta w wieku dojrzałym może trenować siłowo? Wpływ na kości i stawy Jak odróżnić depresję od "doła"? Psychoterapeutka wskazuje podstawowe różnice

W jaki sposób działa żurawina?

Badania wykazują, że składniki aktywne zawarte w owocach żurawiny wykazują działanie hamujące angiogenezę. Proces ten polega na wytwarzaniu nowych połączeń naczyń krwionośnych, którymi dostarczane są składniki odżywcze do nowotworów. Owoce żurawiny, dzięki zawartym w nich składnikom, wspierając naturalne mechanizmy obronne organizmu, mogą ograniczać wzrost nowotworów i rozprzestrzenianie się komórek nowotworu w organizmie. 

żurawina canva Michelle Lee Photography, Getty Images.jpg
Fot. Canva/Michelle Lee Photography, Getty Images

Dieta bogata w antyoksydanty to podstawa

Aby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości żurawiny, warto wybierać jej najmniej przetworzone formy. Świeża żurawina ma najwięcej składników aktywnych, jednak zniechęca do spożycia poprzez kwaskowaty, cierpki smak, dlatego spożywana jest stosunkowo niechętnie. Z kolei żurawina w postaci mrożonej, którą sami możemy w sezonie przygotować, zachowuje większość właściwości świeżych owoców, a przy tym świetnie nadaje się do koktajli czy smoothie. Jej miłośnicy twierdzą, że po mrożeniu jej smak staje się przyjemniejszy. Na rynku dostępna jest również żurawina suszona, przypominająca z wyglądu rodzynki. Zanim ją kupimy, sprawdźmy, jak została przygotowana. Jeśli zawiera wspomagacze w postaci cukru, jej właściwości zdrowotne będą zdecydowanie mniej korzystne. 

Jak spożywać żurawinę? Oprócz koktajli i smoothie, świetnie skomponuje się też z owsianką, sałatkami i zdrowymi ciasteczkami owsianymi. Aby zachować jej antyoksydacyjny potencjał, warto ją jednak spożywać w postaci nieprzetworzonej, czyli prosto z krzaka lub w postaci mrożonej. Badania dowodzą, że regularne spożywanie żurawiny zwiększa potencjał ochronny przed nowotworami jelita grubego, prostaty, piersi czy płuc, szczególnie jeśli połączymy ją z dietą bogatą w warzywa, zdrowe tłuszcze i produkty pełnoziarniste.

Zobacz także:

Braki w aptekach i mafia lekowa. O co chodzi? Farmaceuta wyjaśnia

Po tym poznasz, że w nodze robi się zator. Reaguj, nim będzie za późno

ZUS wypłaca odszkodowanie za te choroby. Może wynieść nawet 25 tys. złotych