L-karnityna – co to jest i jaką pełni funkcję?
Co to jest L-karnityna?
L-karnityna jest związkiem organicznym w organizmie człowieka, syntetyzowana jest w mózgu, wątrobie, nerkach przez dwa aminokwasy: melatoninę i lizynę. Karnityna występuje w postaci dwóch izomerów L i D, które zwykle nazywane są pochodnymi witamin. L-karnityna nie jest metabolizowana przez organizm człowieka.
Rola L-karnityny w organizmie człowieka
L-karnityna pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, m.in.:
ma udział w transporcie zbędnych metabolitów z komórki na zewnątrz,
wykazuje działanie przeciwutleniające,
odpowiada za transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów. Tam zamieniane są w energię potrzebną do normalnego funkcjonowania komórek,
bierze udział w metabolizmie lipidów (L-karnityna ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu),
ma wpływ na hormony, zwłaszcza testosteron i aktywność hormonów,
ma korzystne działanie na układ nerwowy. Jej długotrwała suplementacja młodym osobom z zahamowaniami umysłowymi zwiększa zdolność do uczenia się oraz poprawia refleks,
nasila proces spalania kwasów tłuszczowych, co hamuje przyrost tkanki tłuszczowej i przeciwdziała otyłości,
bierze udział w przemianach węglowodanowych – spełnia rolę materiału energetycznego w zastępstwie za glikogen,
pełni ważną rolę w procesie termogenezy i uczestniczy w adaptacji organizmu do środowiska zewnętrznego.
Zapotrzebowanie na L-karnitynę
Niezależna synteza L-karnityny zachodzi w organizmie i tylko w niewielkim stopniu może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten związek. Głównym źródłem pozyskiwania L-karnityny przez organizm człowieka jest pokarm.
Obecnie nie istnieje ogólna norma przyjmowania L-karnityny, jednak dotychczasowe badania wskazują, że osoba dorosła powinna dostarczać od 0,3 do 1,9 mg L-karnityny na kilogram masy ciała dziennie. Maksymalne w ciągu doby spożycie L-karnityny nie powinno przekraczać 15 mg. Kobiety w ciąży i kobiety karmiące mają zwiększone zapotrzebowanie na L-karnitynę.
Naturalne źródło L-karnityny
L-karnityna to związek występujący w mięsie i produktach mlecznych:
mięso z kangura,
konina,
baranina,
dziczyzna,
filet z kurczaka,
mięso mielone wieprzowe,
mięso ryb,
twaróg,
maślanka,
ser kozi,
grzyby,
owoce i warzywa.