Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Zdrowie > L-karnityna – co to jest i jaką pełni funkcję?
Marcelina Dzięciołowska
Marcelina Dzięciołowska 19.03.2022 01:24

L-karnityna – co to jest i jaką pełni funkcję?

Co to jest L-karnityna? 

L-karnityna jest związkiem organicznym w organizmie człowieka, syntetyzowana jest w mózgu, wątrobie, nerkach przez dwa aminokwasy: melatoninę i lizynę. Karnityna występuje w postaci dwóch izomerów L i D, które zwykle nazywane są pochodnymi witamin. L-karnityna nie jest metabolizowana przez organizm człowieka.

Rola L-karnityny w organizmie człowieka 

L-karnityna pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, m.in.:

  • ma udział w transporcie zbędnych metabolitów z komórki na zewnątrz,

  • wykazuje działanie przeciwutleniające,

  • odpowiada za transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów. Tam zamieniane są w energię potrzebną do normalnego funkcjonowania komórek,

  • bierze udział w metabolizmie lipidów (L-karnityna ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu),

  • ma wpływ na hormony, zwłaszcza testosteron i aktywność hormonów,

  • ma korzystne działanie na układ nerwowy. Jej długotrwała suplementacja młodym osobom z zahamowaniami umysłowymi zwiększa zdolność do uczenia się oraz poprawia refleks,

  • nasila proces spalania kwasów tłuszczowych, co hamuje przyrost tkanki tłuszczowej i przeciwdziała otyłości,

  • bierze udział w przemianach węglowodanowych – spełnia rolę materiału energetycznego w zastępstwie za glikogen,

  • pełni ważną rolę w procesie termogenezy i uczestniczy w adaptacji organizmu do środowiska zewnętrznego.

Zapotrzebowanie na L-karnitynę

Niezależna synteza L-karnityny zachodzi w organizmie i tylko w niewielkim stopniu może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten związek. Głównym źródłem pozyskiwania L-karnityny przez organizm człowieka jest pokarm. 

Obecnie nie istnieje ogólna norma przyjmowania L-karnityny, jednak dotychczasowe badania wskazują, że osoba dorosła powinna dostarczać od 0,3 do 1,9 mg L-karnityny na kilogram masy ciała dziennie. Maksymalne w ciągu doby spożycie L-karnityny nie powinno przekraczać 15 mg. Kobiety w ciąży i kobiety karmiące mają zwiększone zapotrzebowanie na L-karnitynę.

Naturalne źródło L-karnityny

L-karnityna to związek występujący w mięsie i produktach mlecznych:

  • mięso z kangura,

  • konina,

  • baranina,

  • dziczyzna,

  • filet z kurczaka,

  • mięso mielone wieprzowe,

  • mięso ryb,

  • twaróg,

  • maślanka,

  • ser kozi,

  • grzyby,

  • owoce i warzywa.

Tagi: