Ma cenne właściwości, ale nie jest dla każdego. Kto powinien unikać sera żółtego?
Ser żółty jest jednym z najchętniej spożywanych produktów mlecznych w naszym kraju. To doskonałe źródło białka i wapnia, jednak nie każdy może go jeść.
Jakie są właściwości sera żółtego i kto powinien go unikać?
Właściwości sera żółtego
Ser żółty to najlepsze źródło wapnia spośród wszystkich przetworów mlecznych. Wapń jest ważnym składnikiem mineralnym, niezbędnym do utrzymania mocnych i zdrowych kości, zębów oraz paznokci. Ser żółty to także bogate źródło białka , które jest jednym z głównych elementów budulcowych komórek ludzkiego organizmu.
Ponadto, spożywanie sera żółtego ma pozytywny wpływ na nastrój. Zawiera bowiem spore ilości tryptofanu - aminokwasu, który bierze udział w syntezie serotoniny (hormonu szczęścia) i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Właściwości sera żółtego:
- bogate źródło wapnia i białka,
- źródło witamin A, D, K, B2 i B12,
- źródło minerałów: cynku, fosforu, magnezu i miedzi,
- źródło tryptofanu.
Przeczytaj też: Infekcja Helicobacter pylori i nie tylko. Jakie są przyczyny wrzodów trawiennych?
Komu nie zaleca się spożywania żółtego sera?
Ser żółty jest produktem wysokokalorycznym, dlatego nie zaleca się jego spożywania osobom będących na diecie odchudzającej.
Jego główną wadą jest to, że zawiera spore ilości soli oraz szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g sera żółtego jest około 20 - 40 g tłuszczu i około 250-500 kcal.
Do najtłustszych serów należą:
- parmezan,
- ementaler,
- cheddar,
- sery dojrzewające.
Sera żółtego powinny unikać przede wszystkim osoby, którego cierpią na następujące schorzenia:
- nadciśnienie tętnicze,
- miażdżyca,
- choroby serca,
- otyłość.
Przeczytaj też: Ludzie boją się tej ryby, a to prawdziwy unikat. W Biedronce wolą wybrać tradycyjnego dorsza
Czym się kierować przy wyborze żółtego sera?
Pamiętajmy, aby przy zakupie sera, zwrócić uwagę na etykietę. Najlepiej wybierać produkty o krótkim i prostym składzie - mleko, kultury bakterii, podpuszczka i sól. Mogą również zawierać naturalny konserwant lizozym (E1105), chlorek wapnia (E509) oraz naturalny barwnik annato (E160b).
Unikajmy produktów, które mają w składzie substancje konserwujące, takie jak azotan potasu i azotan sodu, a także tłuszcze roślinne, mleko w proszku, soję, karagen czy łój. Warto podkreślić, że nazwa „ser” chroniona jest prawem Unii Europejskiej. Nie można jej nadawać wyrobom seropodobnym, dlatego w ich przypadku stosuje się nazwy typu “plasterki serowe”, itp.
Przeczytaj też:
Czy cukrzycy mogą jeść truskawki? Truskawki a cukrzyca
Najzdrowsza zupa dla wątroby. Nasze babcie gotowały ją codziennie
Na dolegliwości układu pokarmowego i suchy kaszel. Właściwości siemienia lnianego