Zaczął się sezon na truskawki. Czy cukrzycy mogą ją jeść?
Zawierają mnóstwo witaminy C, są pachnące i zdrowe. Mowa o truskawkach – jednych z ulubionych owoców Polaków. Czy cukrzycy mogą je jeść?
Cukrzyca to przewlekła choroba polegająca na zaburzeniach produkcji lub wchłaniania insuliny. W Polsce może chorować na nią 2,5 miliona osób, z czego aż 20 proc. z nich może tego nie wiedzieć. Najczęściej bywa diagnozowana u osób dorosłych.
Truskawki – skarbnica witamin i minerałów
Truskawki to owoce o niskiej kaloryczności – 100 g (mała miseczka) dostarcza jedynie 32 kcal i zaledwie 0,3 g tłuszczu. Owoce te są również źródłem wielu minerałów, takich jak potas (153 mg w 100 g), magnez (13 mg w 100 g) oraz fosfor (24 mg w 100 g).
Pod względem zawartości witamin, truskawki wyróżniają się wysoką ilością witaminy C – aż 58,8 mg w 100 g, co przewyższa jej zawartość w cytrynach. Truskawki mają też mnóstwo sprzyjającego trawieniu błonnika.
Czy przy cukrzycy można jeść truskawki?
Truskawki to owoce z niskim indeksem glikemicznym (25) – z tego powodu są zalecane osobom z cukrzycą lub insulinoopornością. Warto łączyć truskawki z nabiałem, np. jogurtem lub kefirem – białko i tłuszcz zawarty w produktach mlecznych ogranicza wzrost poziomu glukozy.
Inne owoce, które można jeść przy cukrzycy:
- jabłka,
- gruszki,
- maliny,
- wiśnie,
- borówki.
Przy jakich chorobach nie można jeść truskawek?
Truskawki mogą również powodować negatywne reakcje u osób cierpiących na zespół pokarmowo-pyłkowy (OAS, z ang. oral allergy syndrome) – spożycie truskawek przez nie może wywołać świąd w ustach, gardle i uszach.
Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) także powinny unikać truskawek. Mogą one powodować ból brzucha i biegunki, ponieważ zawierają fermentujące węglowodany, które są trudne do strawienia i wchłonięcia w jelicie cienkim.
Wykluczyć truskawki z diety powinny osoby z alergią na histaminę. Spożycie nawet kilku owoców może u nich wywołać wstrząs anafilaktyczny, objawiający się pokrzywką, swędzeniem skóry, dusznościami oraz wymiotami. Przeciwwskazaniem jest też uczulenie na salicylany.
Choroby i stany, w których należy unikać truskawek:
- zespół jelita drażliwego (IBS),
- zespół pokarmowo-pyłkowy (OAS),
- choroba wrzodowa dwunastnicy i żołądka,
- uczulenie na salicylany,
- alergia na histaminę.
Zobacz też:
10 owoców morderczych dla cukrzyków. Zawierają mnóstwo cukru
Po tym poznasz, że truskawki były pryskane. Zdradzi je jeden szczegół
Jeśli bierzesz te leki, unikaj truskawek. Ta mieszanka może spowodować zawał