Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zaczął się sezon na truskawki. Czy cukrzycy mogą ją jeść?
Daria  Siemion
Daria Siemion 21.05.2024 10:16

Zaczął się sezon na truskawki. Czy cukrzycy mogą ją jeść?

Z lewej strony truskawki, z prawej badanie glukometrem
Fot. Canva / Getty Images

Zawierają mnóstwo witaminy C, są pachnące i zdrowe. Mowa o truskawkach – jednych z ulubionych owoców Polaków. Czy cukrzycy mogą je jeść? 

Cukrzyca to przewlekła choroba polegająca na zaburzeniach produkcji lub wchłaniania insuliny. W Polsce może chorować na nią 2,5 miliona osób, z czego aż 20 proc. z nich może tego nie wiedzieć. Najczęściej bywa diagnozowana u osób dorosłych. 

Truskawki – skarbnica witamin i minerałów

Truskawki to owoce o niskiej kaloryczności – 100 g (mała miseczka) dostarcza jedynie 32 kcal i zaledwie 0,3 g tłuszczu. Owoce te są również źródłem wielu minerałów, takich jak potas (153 mg w 100 g), magnez (13 mg w 100 g) oraz fosfor (24 mg w 100 g). 

Pod względem zawartości witamin, truskawki wyróżniają się wysoką ilością witaminy C – aż 58,8 mg w 100 g, co przewyższa jej zawartość w cytrynach. Truskawki mają też mnóstwo sprzyjającego trawieniu błonnika.

Truskawki w miseczce
Truskawko – jeden z ulubionych owoców Polaków Fot. Freepik
1 błąd i truskawki szybciej się psują. Miej się lepiej na baczności Jak należy prawidłowo myć truskawki?

Czy przy cukrzycy można jeść truskawki?

Truskawki to owoce z niskim indeksem glikemicznym (25) – z tego powodu są zalecane osobom z cukrzycą lub insulinoopornością.  Warto łączyć truskawki z nabiałem, np. jogurtem lub kefirem – białko i tłuszcz zawarty w produktach mlecznych ogranicza wzrost poziomu glukozy. 

Inne owoce, które można jeść przy cukrzycy:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • maliny,
  • wiśnie,
  • borówki.

Przy jakich chorobach nie można jeść truskawek?

Truskawki mogą również powodować negatywne reakcje u osób cierpiących na zespół pokarmowo-pyłkowy (OAS, z ang. oral allergy syndrome) – spożycie truskawek przez nie może wywołać świąd w ustach, gardle i uszach.


Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) także powinny unikać truskawek. Mogą one powodować ból brzucha i biegunki, ponieważ zawierają fermentujące węglowodany, które są trudne do strawienia i wchłonięcia w jelicie cienkim.

Wykluczyć truskawki z diety powinny osoby z alergią na histaminę. Spożycie nawet kilku owoców może u nich wywołać wstrząs anafilaktyczny, objawiający się pokrzywką, swędzeniem skóry, dusznościami oraz wymiotami. Przeciwwskazaniem jest też uczulenie na salicylany.

Choroby i stany, w których należy unikać truskawek:

  • zespół jelita drażliwego (IBS),
  • zespół pokarmowo-pyłkowy (OAS),
  • choroba wrzodowa dwunastnicy i żołądka,
  • uczulenie na salicylany,
  • alergia na histaminę.
     

Zobacz też:
10 owoców morderczych dla cukrzyków. Zawierają mnóstwo cukru

Po tym poznasz, że truskawki były pryskane. Zdradzi je jeden szczegół

Jeśli bierzesz te leki, unikaj truskawek. Ta mieszanka może spowodować zawał