Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > To najzdrowsza zupa dla wątroby. Nasze babcie gotowały ją co niedzielę
Daria  Siemion
Daria Siemion 20.05.2024 10:05

To najzdrowsza zupa dla wątroby. Nasze babcie gotowały ją co niedzielę

Zupa jarzynowa w białym półmisku
fot. Shutterstock / Juriah Mosin

Najlepsza zupa na chorą wątrobę to taka, która jest lekkostrawna i pełna witamin. To doskonałe propozycja nie tylko dla osób zmagających się z marskością wątroby lub jej stłuszczeniem, ale również dla wszystkich, którym zależy na zdrowym żywieniu.

W diecie wątrobowej wskazane są warzywa i chude mięso. Można zapomnieć o tłustym rosole z "bąblami", ale jest pewna zupa, która świetnie go zastąpi. Chodzi o jarzynową z tradycyjnego przepisu, którą dawniej co niedzielę gotowały nasze babcie. Jak ją zrobić? 

Najlepsza zupa na zdrową wątrobę – czyli jaka?

Najlepsza zupa na zdrową wątrobę powinna zawierać warzywa takie jak kalafior, szparagi, brokuły, a także niewielką ilość tłuszczu. Nie powinna być z dodatkiem mąki i zawiesista. Nie powinna też zawierać wielu smażonych dodatków, które obciążą wątrobę. Ma być chuda, lekka i rzecz jasna – bardzo smaczna.

Te zupy sprawdzą się u osób z chorą wątrobą:

  • chudy rosół na bulionie warzywnym,
  • krupnik z kaszą jęczmienną,
  • zupa jarzynowa.

Dziś zajmiemy się tą ostatnią. Ten przepis polecamy nie tylko osobom zmagającym się z zaburzeniami wątroby, np. wirusowym zapaleniem wątroby typu C lub marskością, ale również wszystkim tym, którym zależy na zrównoważonej, zdrowej diecie. Przygotowanie zupy jarzynowej wg tego przepisu zajmuje ok. 40 minut.

Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa – najlepsza zupa na zdrową wątrobę Fot. Freepik
"Wątrobowe dłonie" to poważny objaw. Zgłoś się do lekarza, zanim będzie za późno Wątroba uszkodzona przez leki sprawia ten rodzaj bólu. Lekarz wyjaśnia, jak go rozpoznać

Zupa jarzynowa na zdrową wątrobę – tradycyjny przepis

Składniki:

  • pół kalafiora,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 2 mniejsze marchewki,
  • 200 g fasolki szparagów,
  • 100 g brokułów,
  • 1,5 litra chudego bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • kurkuma,
  • kumin.

Zaczynamy od podsmażenia na małym ogniu na maśle drobno poszatkowanej cebuli. Smażymy przez 15 minut i odkładamy do miseczki na później. Następnie w drobną kostkę kroimy marchewki i ziemniaki – te gotujemy  na średnim ogniu w chudym bulionie  przez około 10 minut. 

Po tym czasie dodajemy do zupy szparagi i różyczki kalafiora.  Na tym etapie dodajemy przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Następnie do garnka wrzucamy brokuła i podsmażoną wcześniej cebulę. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zupa jarzynowa jest już gotowa. Smacznego!  Przeczytaj jeszcze, jakich zup przy chorej wątrobie lepiej nie jeść.

Chora wątroba – jakich zup nie jeść?

Jakie zupy jeść przy chorej wątrobie, a jakich absolutnie unikać? W diecie wątrobowej na pewno należy unikać potraw tłustych, a więc rosołu na udkach czy zup zabielanych śmietaną bądź z dodatkiem zasmażki, a także ciężkostrawnych, czyli tych z kapustą (np. kwaśnicy) czy grzybowej. Zaszkodzić mogą też grzanki z białego chleba i zupa serowa – tego nie jedz przy chorej wątrobie.

Zobacz też:
Zdrowy, ale nie dla każdego. Te osoby powinny unikać rabarbaru

Po tym poznasz, że truskawki były pryskane. Zdradzi je jeden szczegół

Odchudzająca herbata. Przepis na napój, który przyspiesza przemianę materii

Polecane