Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > To najzdrowsza zupa dla wątroby. Nasze babcie gotowały ją co niedzielę
Daria  Siemion
Daria Siemion 20.05.2024 10:05

To najzdrowsza zupa dla wątroby. Nasze babcie gotowały ją co niedzielę

Zupa jarzynowa w białym półmisku
fot. Shutterstock / Juriah Mosin

Najlepsza zupa na chorą wątrobę to taka, która jest lekkostrawna i pełna witamin. To doskonałe propozycja nie tylko dla osób zmagających się z marskością wątroby lub jej stłuszczeniem, ale również dla wszystkich, którym zależy na zdrowym żywieniu.

W diecie wątrobowej wskazane są warzywa i chude mięso. Można zapomnieć o tłustym rosole z "bąblami", ale jest pewna zupa, która świetnie go zastąpi. Chodzi o jarzynową z tradycyjnego przepisu, którą dawniej co niedzielę gotowały nasze babcie. Jak ją zrobić? 

Najlepsza zupa na zdrową wątrobę – czyli jaka?

Najlepsza zupa na zdrową wątrobę powinna zawierać warzywa takie jak kalafior, szparagi, brokuły, a także niewielką ilość tłuszczu. Nie powinna być z dodatkiem mąki i zawiesista. Nie powinna też zawierać wielu smażonych dodatków, które obciążą wątrobę. Ma być chuda, lekka i rzecz jasna – bardzo smaczna.

Te zupy sprawdzą się u osób z chorą wątrobą:

  • chudy rosół na bulionie warzywnym,
  • krupnik z kaszą jęczmienną,
  • zupa jarzynowa.

Dziś zajmiemy się tą ostatnią. Ten przepis polecamy nie tylko osobom zmagającym się z zaburzeniami wątroby, np. wirusowym zapaleniem wątroby typu C lub marskością, ale również wszystkim tym, którym zależy na zrównoważonej, zdrowej diecie. Przygotowanie zupy jarzynowej wg tego przepisu zajmuje ok. 40 minut.

Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa – najlepsza zupa na zdrową wątrobę Fot. Freepik

Zupa jarzynowa na zdrową wątrobę – tradycyjny przepis

Składniki:

  • pół kalafiora,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 2 mniejsze marchewki,
  • 200 g fasolki szparagów,
  • 100 g brokułów,
  • 1,5 litra chudego bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • kurkuma,
  • kumin.

Zaczynamy od podsmażenia na małym ogniu na maśle drobno poszatkowanej cebuli. Smażymy przez 15 minut i odkładamy do miseczki na później. Następnie w drobną kostkę kroimy marchewki i ziemniaki – te gotujemy  na średnim ogniu w chudym bulionie  przez około 10 minut. 

Po tym czasie dodajemy do zupy szparagi i różyczki kalafiora.  Na tym etapie dodajemy przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Następnie do garnka wrzucamy brokuła i podsmażoną wcześniej cebulę. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zupa jarzynowa jest już gotowa. Smacznego!  Przeczytaj jeszcze, jakich zup przy chorej wątrobie lepiej nie jeść.

Chora wątroba – jakich zup nie jeść?

Jakie zupy jeść przy chorej wątrobie, a jakich absolutnie unikać? W diecie wątrobowej na pewno należy unikać potraw tłustych, a więc rosołu na udkach czy zup zabielanych śmietaną bądź z dodatkiem zasmażki, a także ciężkostrawnych, czyli tych z kapustą (np. kwaśnicy) czy grzybowej. Zaszkodzić mogą też grzanki z białego chleba i zupa serowa – tego nie jedz przy chorej wątrobie.

Zobacz też:
Zdrowy, ale nie dla każdego. Te osoby powinny unikać rabarbaru

Po tym poznasz, że truskawki były pryskane. Zdradzi je jeden szczegół

Odchudzająca herbata. Przepis na napój, który przyspiesza przemianę materii