Pacjenci.pl Żywienie Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Zupa z nim staje się toksyczna
Fot. Shutterstock

Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Zupa z nim staje się toksyczna

9 września 2024
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

Polacy kochają zupy, a niekwestionowanym królem naszych stołów jest rosół. Jednak przez niewłaściwe przygotowanie ta pyszna i sycąca zupa może znacznie stracić na wartości, a nawet - stać się toksyczna. Wszystko przez jeden składnik,

Tego nie dodawaj do rosołu

Rosół jest zupą, która świetnie rozgrzewa, bardzo często korzystamy z jego właściwości podczas choroby - dodaje sił i pomaga szybciej wrócić do zdrowia. Gotujemy go na różnych rodzajach mięs, dodajemy warzywa… Ale uwaga. Jeden dodatek jest szkodliwy i lepiej omijać go szerokim łukiem.

Mowa o opalonej cebuli. A raczej spalonej - w wielu przepisach widnieje ona jako dodatek, który ma dodać do rosołu wspaniały smak i odpowiedni złocisty kolor. Niestety dodaje, ale akrylamid - jest to związek wytwarzany na skutek opalania. Akrylamid jest związkiem chemicznym o udokumentowanym działaniu neurotoksycznym, genotoksycznym i kancerogennym. Kumuluje się w organizmie i może prowadzić do rozwoju groźnych chorób, z chorobą nowotworową włącznie.

- Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, to razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i ma potencjalne działanie rakotwórcze - wyjaśnia ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego w rozmowie z portalem Haps.pl.

Tak w 75 proc. przypadków wygląda rak skóry. Łatwo go pomylić ze zmianą skórną
Zabija po cichu i nie boli. Pierwsze objawy widać na stopach

Na czym nie gotować rosołu?

Uwaga szczególnie na płuca, ogon i głowę kurczaka - w tych miejscach kumulują się groźne pasożyty, takie jak nicienie. Zainfekowane pasożytami mięso może sprawić, że  pojawią się liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów .

Najlepiej gotować rosół na kaczce lub na wołowinie. A w kwestii koloru - zamiast opalanej cebuli można dodać po prostu cebulę z łupiną, po dokładnym umyciu.

Wartości odżywcze rosołu

Rosół jest zupą zdrową, a w zależności od dodatków i rodzaju mięsa, zawiera też szereg witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminy A, C, E i K, potas, magnez i wapń. Rosół ma też właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i stymulujące układ odpornościowy. Domowy bulion skutecznie nawilża śluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel, rozrzedzając śluz i ułatwiając jego wykrztuszanie. Para unosząca się z parującej miski z zupą działa niczym kojący balsam na obolałe gardło. Właśnie dlatego rosół jest idealną zupą podczas infekcji.

Zobacz też:

Nasze babcie miały rację. Ten napój, wypity wieczorem, zapewni smaczny i zdrowy sen

Nabłyszczacze do zmywarek to samo zło. Naukowcy odkryli, co robią z naszymi jelitami

Sekret gładkiej skóry: tania maść z witaminami za mniej niż 10 zł! Dowiedz się, jak działa

"Złota kawa" to hit. Odchudza i wzmacnia odporność
Szykuje się przełom w medycynie? Naukowcy twierdzą, że mają lek na raka
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Redaktorka prowadząca oraz koordynatorka serwisu Pacjenci.pl. Medyczne nowinki oraz wstydliwe problemy Polaków to coś, o czym lubi pisać najbardziej. Jej celem jest dostarczenie rzetelnej, medycznej wiedzy. W wolnym czasie składa klocki Lego z synami oraz dba o liczną gromadkę swoich zwierząt domowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko