Niedobór ryboflawiny poznasz po ustach. Jej wpływ na organizm jest niezastąpiony
Ryboflawina to inaczej witamina B2. Jej cenne działanie dla naszego organizmu przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, metabolizm czy układu nerwowego, a jej niedobór może objawiać się zmęczeniem czy problemami skórnymi. Ryboflawina odgrywa także istotną rolę w syntezie neuroprzekaźników i ochronie przed chorobami oczu. W sytuacji, gdy podejrzewamy jej niedobory, zadbajmy o właściwą dietę lub suplementację.
Ryboflawina i jej działanie
Udział witaminy B2 w przemianach metabolicznych białek, tłuszczów i węglowodanów to jedno, ale składnik ten bierze również udział w syntezie koenzymów odpowiedzialnych za produkcję energii, wspierając przy tym prawidłowe działanie układu odpornościowego i nerwowego. Ryboflawina, jak wiele witamin z grupy B, działa zatem wspierająco na układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko powstania chorób neurodegeneracyjnych . Jest przy tym niezbędna do transportu tlenu do soczewki oka – wykazuje działanie ochronne na narząd wzroku, chroniąc nas przed rozwojem zaćmy i wspierając widzenie po zmroku. Wykazuje przy tym działanie przeciwzapalne, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej i reguluje ciśnienie krwi.
Co ciekawe, witamina B2 jest odporna na wysoką temperaturę, ale wrażliwa na światło, dlatego w przypadku zakupu suplementów z jej zawartością, będą to ciemne słoiczki, które chronią zawartość przed dostępem promieni słonecznych. Ta sama sytuacja dotyczy żywności: produkty zawierające ryboflawinę warto przechowywać w opakowaniach chroniących przed światłem. Zapotrzebowanie naszego organizmu na ryboflawinę w większości przypadków uzupełni dieta – wystarczy spożywać średnio 1,1 mg u kobiet i 1,3 mg u mężczyzn. Jednak stres, wzmożona aktywność fizyczna, nadużywanie alkoholu czy ciąża są dosyć wyczerpujące dla organizmu i mogą powodować niedobory tego składnika.
Skąd wiadomo, że brakuje nam ryboflawiny?
Osłabienie organizmu czy przemęczenie, które są jednak charakterystyczne w przypadku niedoborów wielu składników pokarmowych, mogą zostać łatwo przeoczone. Dlatego zwracajmy uwagę na takie sygnały, jak pęknięcia kącików ust (tzw. zajady), ból gardła, zaczerwienienie języka, a także zmiany skórne, np. łojotokowe zapalenie skóry. Charakterystyczne dla niedoborów B2 będzie osłabione widzenie i nadwrażliwość na światło . W cięższych przypadkach niedobór może prowadzić do rozwoju anemii. Kto powinien szczególnie uważać? Weganie i wegetarianie, osoby na dietach redukcyjnych, seniorzy i nastolatkowie, a także osoby cierpiące na choroby żołądkowo-jelitowe, np. celiakię, IBS, SIBO, chorobę Leśniowskiego-Crohna.
Zapobieganie niedoborom i źródła witaminy B2
Najlepszym sposobem na utrzymanie odpowiedniego poziomu ryboflawiny jest zróżnicowana dieta. Sięgajmy na co dzień po
mięso, wątróbkę, mleko, jaja, rośliny strączkowe, np. fasolę, a także wędzone ryby
. Osoby, którym grożą niedobory, powinny rozważyć suplementację, zwłaszcza jeśli ich dieta uboga jest w produkty odzwierzęce.
Niedobory sprawdzimy za pomocą badania krwi, łatwo je uzupełnimy suplementacją i bogatszym menu.
Najważniejsze jednak to zapobiegać ich powstawaniu, stawiając na
zdrowy styl życia i rozsądne wybory dietetyczne
. Tu zwróćmy również uwagę na unikanie żywności przetworzonej i rezygnację z używek, m.in. alkoholu.
Zobacz także:
Czy można ćwiczyć podczas przeziębienia? Wiele osób popełnia ten błąd
Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w wielu miejscach. Ale kto ją zerwie, może pożałować
Ta ryba jest smaczna i zdrowa, choć... może też być toksyczna, niczym jad węża. Jak jej nie jeść?