Niedobór tej witaminy mylimy z osłabieniem. Wyczerpuje się szybko
Bez niej procesy metaboliczne w ludzkim organizmie nie mogłyby przebiegać prawidłowo. Jej długotrwały niedobór może być niebezpieczny dla zdrowia i powodować nawet tak poważne choroby jak depresja. Witamina B1, bo o niej mowa, może być dostarczana wraz z pożywieniem lub w formie suplementów. Nikt z nas nie powinien pozwalać sobie na jej niedobór. Sprawdź objawy jej niedoboru i dowiedz, jak je uzupełnić.
Objawy niedoboru witaminy B1
Witamina B1 pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Jej niedobór może więc mieć wiele objawów, takich jak:
- osłabienie,
- zmęczenie,
- zaburzenia pamięci,
- depresja,
- skurcze,
- osłabienie siły mięśni,
- mrowienie,
- drętwienie,
- obrzęki kończyn.
Witamina B1, nazywana też tiaminą, przechowywana jest w mięśniach szkieletowych, nerkach, mózgu i sercu. Organizm ma ograniczone jej zasoby – po 2-3 tygodniach traci jej zapasy ze względu na jej biologiczny okres półtrwania, wynoszący od 9 do 18 dni.
Witamina B1 po podaniu doustnym dobrze wchłania się w jelitach. Zapotrzebowanie na nią zależy od płci, wieku, masy ciała i rodzaju wykonywanej pracy. Norma żywienia zalecana dla Polaków wskazuje, by dziennie przyjmować witaminę B1 w dawce od 0,5, do 1,5 mg/ na dobę.
Kto najczęściej ma niedobór witamina B1?
Do grupy ryzyka zaliczają się osoby:
- chorujące na cukrzycę,
- weganie,
- wegetarianie,
- osoby stosujące leki moczopędne,
- osoby dializowane,
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B1 mają też kobiety w ciąży, w okresie laktacji, pacjenci onkologiczni, pracownicy fizyczni, palacze tytoniu, osoby nadużywające alkoholu i osoby z dietą wysokocukrową.
Z powodu niedoboru witaminy B1 na skórze pojawia się niedobór substancji odstraszającej komary – dlatego też osoby z brakami witaminy B1 częściej są przez nie atakowane. Długotrwały niedobór witaminy B1 bywa skutkiem choroby beri-beri, powodującej zmniejszony apetyt, ogólne osłabienie, skurcze mięśni i ogólne osłabienie.
Badania wykazują, że istnieje związek między niedoborem witaminy B1 a chorobą Alzheimera.
Źródła witaminy B1
By nie dopuścić do niedoboru witaminy B1, należy dostarczać ją z pożywieniem. Duże jej dawki w postaci monofosforanów zawierają:
- drożdże,
- pieczywo z pełnego ziarna,
- orzechy,
- nasiona roślin strączkowych,
- wątróbka,
- mięso kaczki,
- mięso gęsi,
- mięso wieprzowe.
Wzbogacane witaminą B1 są też niektóre produkty żywnościowe np. płatki śniadaniowe. Witaminę B1 można też suplementować, lecz warto robić to ostrożnie, po wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem:
“Spożywanie suplementów na własną rękę może powodować wystąpienie skutków ubocznych. Stosując suplementy, których nie potrzebujemy możemy doprowadzić do hiperwitaminozy, czyli zbyt wysokiego stężenia poszczególnych witamin i minerałów w organizmie. Nie możemy łykać suplementów, tak jak przysłowiowe cukierki, ponieważ mają wpływ na nasz organizm i mogą nam zaszkodzić. Należy podkreślić, że nadmiar witamin jest równie szkodliwy dla zdrowia, jak ich niedobór”. - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska
źródło: apteka-melissa.pl, doz.pl