Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Konsekwencje niedoboru jednej witaminy. Wśród nich zmęczenie, a nawet depresja
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 21.11.2023 19:57

Konsekwencje niedoboru jednej witaminy. Wśród nich zmęczenie, a nawet depresja

b12
canva.com

Niedobór witaminy B12 może prowadzić do groźnych schorzeń, takich jak anemia, uszkodzenia nerwów czy zaburzenia poznawcze. Witamina B12 jest witaminą typową dla produktów pochodzenia zwierzęcego, w związku z czym często pojawia się pytanie: Czy wegetarianom grozi niedobór tej witaminy? Zapytaliśmy dietetyka. 

 

Rola witaminy B12 w organizmie i objawy jej niedoboru

Witamina B12 pełni w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. Przede wszystkim jest ona niezbędna do produkcji czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Niedobór witaminy B12 może prowadzić do groźnych schorzeń, takich jak anemia, uszkodzenia nerwów czy zaburzenia poznawcze.

Objawy niedoboru witaminy B12:

  • zaburzenia nastroju,
  • depresja,
  • stany lękowe, 
  • zaburzenia koncentracji, 
  • przewlekłe zmęczenie i osłabienie, 
  • brak energii pomimo snu, 
  • bladość skóry,
  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • owrzodzenie ust i języka,
  • mrowienie, pieczenie i drętwienie kończyn,
  • uczucie kłucia w palcach u stóp,
  • zaburzenia czucia,
  • zaburzenia koordynacji ruchowej,
  • pogorszenie się wzroku i słuchu,
  • problem z nietrzymaniem moczu,
  • zaburzenia erekcji,
  • otępienie umysłowe,
  • halucynacje,
  • przedwczesne siwienie włosów.

Projekt bez nazwy - 2023-11-21T194655.833.png

Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie? Wiele osób może być zaskoczonych Jesz mięso częściej niż 2 razy w tygodniu? Dietetyk ma dla Ciebie złe wieści

Czy mięso jest niezbędne, aby dostarczyć witaminę B12?

Ludzki organizm nie wytwarza witaminy B12, dlatego należy dostarczać ją z pożywieniem. Źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak uspokajamy osoby, które zrezygnowały ze spożycia mięsa. Witaminę B12 znajdziemy nie tylko w produktach mięsnych, ale także w rybach, jajach i nabiale.

Problem pojawia się w momencie, kiedy przeszliśmy na dietę wegańską i zrezygnowaliśmy ze spożycia wszystkich kategorii produktów pochodzenia zwierzęcego. Mimo że stwierdzono obecność witaminy B12 w niektórych gatunkach roślin, to jednak nie jest ona przyswajalna przez ludzki organizm. W takiej sytuacji należy włączyć suplementację B12 pod okiem lekarza lub dietetyka.

„(...) kiedy dieta jest niemalże kompletna, ale wyklucza tylko i wyłącznie mięso, pozostawiając ryby, nabiał, jajka, wszystkie warzywa, owoce i nasiona to jesteśmy w stanie ją zbilansować prawidłowo, całkowicie bez suplementacji. Czyli te wszystkie grupy produktów są w stanie nam to zapotrzebowanie zaspokoić. Mięso nie jest niezbędne do tego, żeby stworzyć dietę kompletną. - powiedziała dietetyczna kliniczna mgr Magdalena Kartasińska-Kwaśnik.

Należy pamiętać o tym, że im będziemy bardziej wykluczać produkty, tym ryzyko niedoborów może wzrastać. (…) Jeżeli nie będziemy spożywać w ogóle produktów nabiałowych i zwierzęcych, koniecznie powinniśmy wprowadzić np. roślinne zamienniki mleka czyli np. napoje roślinne, które będzie wzbogacane dodatkowo w wapń, bo nie każde oryginalnie je posiada. Natomiast jeżeli wyeliminujemy jajka i zostanie nam właściwie sama pula roślinnych produktów, nie mamy już wtedy żadnego źródła witaminy B12, więc w tym momencie już obowiązkowo powinniśmy ją zacząć suplementować. Wszystko w zależności od tego, jak często będziemy dopuszczali produkty zwierzęce i wtedy pod kątem tej częstotliwości należy wprowadzić suplementację lub nie jeśli nie ma konieczności.” - dodała mgr Magdalena Kartasińska-Kwaśnik. 

Produkty bogate w witaminę B12

Najwięcej witaminy B12 ma wątróbka wołowa, jednak duże jej ilości znajdziemy też w rybach, np. śledziu. Z mleka i jego przetworów najwięcej witaminy B12 ma ser żółty. 

Źródła witaminy B12: 

  • podroby (wątroba, nerki),
  • mięso,
  • ryby,
  • jajka,
  • ser żółty i inne przetwory mleczne (np. kefir, jogurt naturalny), 
  • mleko.