To witamina kluczowa dla odporności. Jak poznasz, że Ci jej brakuje?
Pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Obok witaminy D3 ma kluczową rolę w budowaniu odporności. Wymiata wolne rodniki i chroni komórki przed starzeniem, bierze udział w syntezie kolagenu, ma więc wpływ na jędrność skóry. Zwłaszcza teraz, w sezonie jesiennych infekcji wzbogać dietę w produkty, które zawierają duże ilości tej witaminy! Wiesz, o jaką chodzi?
Witamina C - na odporność i nie tylko!
Witamina C to silny przeciwutleniacz, który eliminuje wolne rodniki, chroniąc DNA komórek organizmu przed uszkodzeniem. Posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a ponadto zapobiega powstawaniu groźnych zakrzepów i zatorów. Znana jest także ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych i rozjaśniających przebarwienia. To jednak nie koniec jej zalet.
Witamina C wspiera pracę układu odpornościowego i chroni organizm przed infekcjami. Bierze udział w regulacji procesów pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych przez leukocyty, które są odpowiedzialne za obronę organizmu przed patogenami.
Właściwości witaminy C:
- chroni DNA komórek organizmu przed uszkodzeniem,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na wszystkie nowotwory złośliwe,
- reguluje ciśnienie krwi,
- chroni przed zmianami miażdżycowymi,
- wspiera pracę układu odpornościowego,
- opóźnia procesy starzenia się,
- rozjaśnia przebarwienia skóry,
- uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne,
- wzmacnia dziąsła i zęby,
- zapobiega odwapnieniu kości,
- poprawia przyswajanie żelaza.
Objawy skórne niedoboru witaminy C
Do najczęstszych symptomów niedoboru witaminy C zaliczamy ogólne osłabienie organizmu, brak energii oraz częstsze łapanie infekcji. Deficyt witaminy C można też rozpoznać po stanie skóry.
Objawy skórne niedoboru witaminy C to między innymi:
- skłonność do tworzenia się siniaków,
- pękanie naczynek,
- pojawianie się wybroczyn na skórze,
- przesuszenie skóry,
- szara, ziemista cera,
- trudniejsze gojenie się ran.
Skutkiem długotrwałego niedoboru witaminy C jest szkorbut. Schorzenie to objawia się między innymi: krwawieniami z dziąseł i skóry, zapaleniem i wypadaniem zębów, bólami stawów i mięśni, niedokrwistością, osłabieniem i depresją.
Źródła witaminy C
Witamina C nie jest produkowana przez nasz organizm, dlatego musimy ją dostarczać z pożywieniem. W jakich produktach jej szukać?
Warzywa o największej ilości witaminy C:
- natka pietruszki (269mg/100g),
- papryka (125-200 mg/100g),
- brukselka (65-145mg/100g),
- brokuł (65-150 mg/100g).
Owoce o największej ilości witaminy C:
- rokitnik (do 900 mg /100g),
- owoc dzikiej róży (250-800 mg/100g),
- czarna porzeczka (150-300 mg/100g),
- owoc lucerny (200mg/100g),
- owoc głogu (160-180mg/100g),
- truskawka (46-90 mg/100g),
- kiwi (84 mg/100g),
- grejpfrut (30-70 mg/100g),
- cytryna (40-60 mg/100g).