Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Zdrowie > To witamina kluczowa dla odporności. Jak poznasz, że Ci jej brakuje?
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 24.10.2023 14:36

To witamina kluczowa dla odporności. Jak poznasz, że Ci jej brakuje?

odporność
canva.com

Pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Obok witaminy D3 ma kluczową rolę w budowaniu odporności. Wymiata wolne rodniki i chroni komórki przed starzeniem, bierze udział w syntezie kolagenu, ma więc wpływ na jędrność skóry. Zwłaszcza teraz, w sezonie jesiennych infekcji wzbogać dietę w produkty, które zawierają duże ilości tej witaminy! Wiesz, o jaką chodzi? 
 

 

Witamina C - na odporność i nie tylko!

Witamina C to silny przeciwutleniacz, który eliminuje wolne rodniki, chroniąc DNA komórek organizmu przed uszkodzeniem. Posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a ponadto zapobiega powstawaniu groźnych zakrzepów i zatorów. Znana jest także ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych i rozjaśniających przebarwienia. To jednak nie koniec jej zalet.

Witamina C wspiera pracę układu odpornościowego i chroni organizm przed infekcjami. Bierze udział w regulacji procesów pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych przez leukocyty, które są odpowiedzialne za obronę organizmu przed patogenami.

Właściwości witaminy C:

  • chroni DNA komórek organizmu przed uszkodzeniem,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na wszystkie nowotwory złośliwe,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • chroni przed zmianami miażdżycowymi,
  • wspiera pracę układu odpornościowego,
  • opóźnia procesy starzenia się, 
  • rozjaśnia przebarwienia skóry, 
  • uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne,
  • wzmacnia dziąsła i zęby,
  • zapobiega odwapnieniu kości,
  • poprawia przyswajanie żelaza.

Projekt bez nazwy - 2023-10-24T141104.141.png

Te produkty zrujnują Twoją odporność i narażą na infekcje. Usuń je z diety jak najszybciej! Top 3 witaminy młodości i ich źródła w diecie. Psychodietetyk wskazuje te najważniejsze

Objawy skórne niedoboru witaminy C

Do najczęstszych symptomów niedoboru witaminy C zaliczamy ogólne osłabienie organizmu, brak energii oraz częstsze łapanie infekcji. Deficyt witaminy C można też rozpoznać po stanie skóry. 

Objawy skórne niedoboru witaminy C to między innymi:

  • skłonność do tworzenia się siniaków, 
  • pękanie naczynek,
  • pojawianie się wybroczyn na skórze,
  • przesuszenie skóry,
  • szara, ziemista cera,
  • trudniejsze gojenie się ran.

Skutkiem długotrwałego niedoboru witaminy C jest szkorbut. Schorzenie to objawia się między innymi: krwawieniami z dziąseł i skóry, zapaleniem i wypadaniem zębów, bólami stawów i mięśni, niedokrwistością, osłabieniem i depresją. 

Źródła witaminy C

Witamina C nie jest produkowana przez nasz organizm, dlatego musimy ją dostarczać z pożywieniem. W jakich produktach jej szukać?

Warzywa o największej ilości witaminy C:

  • natka pietruszki (269mg/100g),
  • papryka (125-200 mg/100g),
  • brukselka (65-145mg/100g),
  • brokuł (65-150 mg/100g).

Owoce o największej ilości witaminy C: 

  • rokitnik (do 900 mg /100g),
  • owoc dzikiej róży (250-800 mg/100g),
  • czarna porzeczka (150-300 mg/100g),
  • owoc lucerny (200mg/100g),
  • owoc głogu (160-180mg/100g),
  • truskawka (46-90 mg/100g),
  • kiwi (84 mg/100g),
  • grejpfrut (30-70 mg/100g),
  • cytryna (40-60 mg/100g).