Pacjenci.pl Profilaktyka i leczenie Niedobory potasu poznasz po dłoniach. Widać je na pierwszy rzut oka
Fot. Shutterstock/ Sonis Photography

Niedobory potasu poznasz po dłoniach. Widać je na pierwszy rzut oka

7 lipca 2024

Objawy niedoboru potasu mogą obejmować całe ciało. Warto więc przyglądać mu się regularnie. Niewielki niedobór tego makroelementu nie jest co prawda niebezpieczny, jednak większe braki mogą być groźniejsze, niż mogłoby się wydawać.

Potas pełni ogromną rolę w naszym organizmie. Reguluje objętość płynów, wpływa na układ nerwowy, bierze udział w regulacji ciśnienia osmotycznego i jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni – również mięśnia sercowego. Co więcej, potas odpowiada za regulację pH, czyli równowagi kwasowo-zasadowej.

Niedobór potasu – ile wynosi norma?

Prawidłowy poziom potasu we krwi powinien mieścić się w przedziale 3,5-5,0 mmol/l (mEq/l). O niedoborze możemy mówić, gdy jego stężenie w surowicy jest niższe niż 3,5 mmol/l (łagodna - 3,5 do 3,0 mmol/l, umiarkowana - 3,0-2,5 mmol/l, ciężka - < 2,5 mmol/l).

Z kolei w przypadku nadmiaru potasu we krwi, wskaźniki te będą przekraczać 5,5 mmol/l (łagodna - 5,5-5,9 mmol/l, umiarkowana - 6,0-6,4 mmol/l, ciężka - powyżej 6,5 mmol/l). Każdy wynik należy skonsultować ze specjalistą.

Co warto jeść, gdy mamy niedobór potasu?
Fot. Freepic

Ta jedna rzecz poprawi twoją pamięć i zmniejszy ryzyko demencji. Rób ją regularnie, a będziesz zdrowszy
Jakie badania należy wykonać przed przyjęciem suplementów? Mało osób o tym wie!

Objawami niedoboru potasu

Objawami niedoboru potasu, które powinny zwrócić naszą uwagę, są:

  • zmęczenie i apatia;
  • zaparcia i wzdęcia;
  • skurcze (na początku ud i łydek);
  • drętwienie i mrowienie stóp oraz dłoni;
  • osłabienie mięśni;
  • arytmia (zaburzenia rytmu serca).

Produkty bogate w potas. To warto jeść, jeśli mamy niedobór

Aby dostarczyć organizmowi potas warto jeść m.in. banany (10–12 mmol potasu), pomidory (100 ml czystego soku pomidorowego to 8–10 mmol potasu), ziemniaki, szpinak, pomarańcze, awokado, mleko, marchew.

Do diety warto włączyć również czerwoną soczewicę, otręby pszenne, suszone daktyle, płatki jęczmienne oraz rodzynki suszone. Świetnie sprawdzą się też takie ryby jak makrela czy halibut.

Grzegorz Bloch nie żyje. Są już wyniki sekcji zwłok stylisty gwiazd
Miała zawał w wieku 24 lat. Zignorowała jeden objaw
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, a w wolnych chwilach pochłania niezliczone ilości książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko