Pacjenci.pl Żywienie Obniża poziom cholesterolu i chroni przed zawałem. Naukowcy polecają to warzywo
Fot. Canva/ra3rn, Getty Images

Obniża poziom cholesterolu i chroni przed zawałem. Naukowcy polecają to warzywo

18 lutego 2025
Autor tekstu: Aneta Paniczko

Dietetycy zalecają zdrową dietę, aby przeciwdziałać wielu schorzeniom. Trzonem zdrowego odżywiania są przede wszystkim warzywa, które dostarczają organizmowi cennych składników mineralnych i witamin. Co ciekawe, badania naukowe dowodzą, że niektórym warzywom można przypisywać inne właściwości, niż do tej pory sądziliśmy.

Choroby układu sercowo-naczyniowego to prawdziwa plaga

Według danych, dokładnie rok temu w Polsce żyło 504 tys. osób, które w latach 2011-2023 miały co najmniej jeden przypadek zawału serca. Każdego roku diagnozuje się w Polsce ok. 70 tys. zawałów serca, z czego ok. 15 tys. umiera. Wielu przyszłych pacjentów nie zdaje sobie sprawy, że zdrowy styl życia może naprawdę wzmocnić organizm, a przy tym oszczędzić wielu chorób, w tym zdarzeń sercowo-naczyniowych.

Skąd się biorą szumy w uszach? Niektóre powody są naprawdę zaskakujące
Świetny trik neurologa na zaburzenia snu i lęki. Wykonaj ten gest

Zazwyczaj stosujemy go na infekcje

Najlepszym sposobem na troskę o serce i prawidłową pracę całego układu sercowo-naczyniowego jest prowadzenie stylu życia, który będzie sprzyjał naszemu zdrowiu. Zaliczamy do niego zarówno aktywność fizyczną, dostosowaną do potrzeb i możliwości organizmu, jak i prawidłową dietę, obfitującą w witaminy i niezbędne składniki mineralne.

czosnek canva congerdesign, pixabay
Fot. Canva/congerdesign, pixabay

Obok zielonych warzyw liściastych, które poprawiają dobrostan naszego organizmu, m.in. przez zawartość żelaza, warto bliżej przyjrzeć się czosnkowi. Choć większość z nas kojarzy go raczej z kuchennym dodatkiem do potraw lub sposobem na walkę z sezonowymi infekcjami, okazuje się, że ma znacznie więcej właściwości niż dotychczas sądzono. I zdaniem naukowców, wciąż przypisuje się mu za mało zasług.

Reguluje profil lipidowy i obniża ciśnienie krwi

Badania naukowe dowodzą, że spożywanie czosnku może regulować profil lipidowy. Oznacza to niepozorne warzywo może zmniejszyć poziom cholesterolu o 12 proc., zaś trójglicerydów  nawet o 17 proc. Co więcej, po czosnek powinni sięgać również ciśnieniowcy. Reguluje on bowiem ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych.

Ochronną zasługę przypisuje się siarkowodorowi i allicynie, które działają rozszerzająco na naczynia, usprawniając przepływ krwi. Interesującą kwestią jest również sposób spożywania czosnku. Otóż badanym osobom podawano m.in. suplement na bazie czosnku , który obniżał poziom lipidów i przynosił podobne rezultaty, jak świeże warzywo. Czosnkowi ponadto przypisuje się działanie antynowotworowe, co potwierdzają liczne badania.

Zobacz także:

Jeśli jesteś mężczyzną, zrób test ciążowy. Wiele ci powie o twoim zdrowiu

Lekarze alarmują: mamy epidemię udarów, zdarzają się nawet nastolatkom

Czy cukier uzależnia i działa jak narkotyk? Dietetyk wyjaśnia, jak naprawdę działają słodycze

Gadzi mózg ma każdy z nas. Jak pierwotne instynkty wpływają na nasze życie?
Sasin schudł 40 kg! Poznaj jego sposób na odchudzanie
Obserwuj nas w
autor
Aneta Paniczko

Redaktorka i dziennikarka z kilkunastoletnim stażem. Lubi wyszukiwać ciekawostki naukowe i kulinarne oraz dzielić się nimi z innymi – uważa, że każdy powód do merytorycznej dyskusji jest dobry. Z wykształcenia socjolog o specjalizacji medialnej. Miłośniczka wysokich gór i niskich jamników. Aktualnie opiekunka jednego, który lubi pokazywać swój uparty charakter.  

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko