Obniża poziom cholesterolu i chroni przed zawałem. Naukowcy polecają to warzywo
Dietetycy zalecają zdrową dietę, aby przeciwdziałać wielu schorzeniom. Trzonem zdrowego odżywiania są przede wszystkim warzywa, które dostarczają organizmowi cennych składników mineralnych i witamin. Co ciekawe, badania naukowe dowodzą, że niektórym warzywom można przypisywać inne właściwości, niż do tej pory sądziliśmy.
Choroby układu sercowo-naczyniowego to prawdziwa plaga
Według danych, dokładnie rok temu w Polsce żyło 504 tys. osób, które w latach 2011-2023 miały co najmniej jeden przypadek zawału serca. Każdego roku diagnozuje się w Polsce ok. 70 tys. zawałów serca, z czego ok. 15 tys. umiera. Wielu przyszłych pacjentów nie zdaje sobie sprawy, że zdrowy styl życia może naprawdę wzmocnić organizm, a przy tym oszczędzić wielu chorób, w tym zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Zazwyczaj stosujemy go na infekcje
Najlepszym sposobem na troskę o serce i prawidłową pracę całego układu sercowo-naczyniowego jest prowadzenie stylu życia, który będzie sprzyjał naszemu zdrowiu. Zaliczamy do niego zarówno aktywność fizyczną, dostosowaną do potrzeb i możliwości organizmu, jak i prawidłową dietę, obfitującą w witaminy i niezbędne składniki mineralne.

Obok zielonych warzyw liściastych, które poprawiają dobrostan naszego organizmu, m.in. przez zawartość żelaza, warto bliżej przyjrzeć się czosnkowi. Choć większość z nas kojarzy go raczej z kuchennym dodatkiem do potraw lub sposobem na walkę z sezonowymi infekcjami, okazuje się, że ma znacznie więcej właściwości niż dotychczas sądzono. I zdaniem naukowców, wciąż przypisuje się mu za mało zasług.
Reguluje profil lipidowy i obniża ciśnienie krwi
Badania naukowe dowodzą, że spożywanie czosnku może regulować profil lipidowy. Oznacza to niepozorne warzywo może zmniejszyć poziom cholesterolu o 12 proc., zaś trójglicerydów nawet o 17 proc. Co więcej, po czosnek powinni sięgać również ciśnieniowcy. Reguluje on bowiem ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Ochronną zasługę przypisuje się siarkowodorowi i allicynie, które działają rozszerzająco na naczynia, usprawniając przepływ krwi. Interesującą kwestią jest również sposób spożywania czosnku. Otóż badanym osobom podawano m.in. suplement na bazie czosnku , który obniżał poziom lipidów i przynosił podobne rezultaty, jak świeże warzywo. Czosnkowi ponadto przypisuje się działanie antynowotworowe, co potwierdzają liczne badania.
Zobacz także:
Jeśli jesteś mężczyzną, zrób test ciążowy. Wiele ci powie o twoim zdrowiu
Lekarze alarmują: mamy epidemię udarów, zdarzają się nawet nastolatkom
Czy cukier uzależnia i działa jak narkotyk? Dietetyk wyjaśnia, jak naprawdę działają słodycze