Od lat dodaję łyżkę tych ziarenek do owsianki. Gdy inni wycierają nos, ja nie łapię żadnych infekcji
Owsianka to pyszne i odżywcze śniadanie, jednak doskonale smakuje również podana na deser i kolację. Warto włączyć ją do swojej diety, a już szczególnie z tym dodatkiem. Odkąd dodaję do niej łyżkę tych ziarenek, a robię to od dobrych kilku lat, w sezonie jesienno-zimowym wcale nie choruję.
Taką owsiankę jem nie tylko w chłodne pory roku. Wolę zapobiegać i nabierać odporności przez cały rok. Pomaga mi w tym czarnuszka. Czym są te ziarenka i jakie mają właściwości? Dlaczego warto dodawać czarnuszkę do potraw? Odpowiadamy.
Owsianka z czarnuszką to mój protip na zdrowie przez cały rok
Owsianka z owocami i czarnuszką – taką lubię najbardziej. Nie chodzi jednak wyłącznie o walory smakowe, ale też właściwości zdrowotne. Ziarenka czarnuszki spotykamy już w wielu produktach – chlebie, ciastkach, waflach ryżowych, serach, sałatkach i wielu innych. A ja dodaję łyżkę tych ziarenek do owsianki. Robię to od kilku lat, jednak już po dwóch tygodniach można zauważyć różnicę. Lepsza odporność to tylko jeden z efektów jej spożywania.
Na co jest czarnuszka – na co pomaga?
Czarnuszka zawiera szereg witamin (A, E, F i te z grupy B) oraz minerałów (cynk, magnez, wapń, żelazo, potas i selen). Warto włączyć ją do diety, ponieważ działa w następujący sposób:
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- wspiera układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami,
- ogranicza rozwój grzybów Candida Albicans i odgrzybia organizm,
- wspiera pracę wątroby ,
- obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi,
- wspomaga trawienie,
- łagodzi objawy trądziku.
Czarnuszka pomaga też zapobiegać chorobom cywilizacyjnym. Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę, alergie, osteoporozę. Co więcej, łagodzi też objawy alergii. Dodatkowo świetnie radzi sobie w walce ze stresem, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko zawału.
Jak stosować nasiona czarnuszki?
Jak jeszcze można stosować nasiona czarnuszki? Możemy samodzielnie dodać je do swojej diety nie tylko w owsiance. Warto postawić na napar z nasion czarnuszki lub nalewkę. Można dodać ją też do miodu – takie połączenie będzie idealne na ból gardła, ale i w formie maseczki. Świetnie sprawdzi się też olej z czarnuszki stosowany na włosy i skórę.
Zobacz też:
Co zamiast chleba na śniadanie? Zapomnij o owsiance. Jedz to, a kilogramy same znikną
Nie nadaje się na patelnię, a smażymy na nim kotlety. Ten olej po rozgrzaniu jest jak trutka