Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Nie nadaje się na patelnię, a smażymy na nim kotlety. Ten olej po rozgrzaniu jest jak trutka
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 09.08.2024 09:34

Nie nadaje się na patelnię, a smażymy na nim kotlety. Ten olej po rozgrzaniu jest jak trutka

Olej w butelce
Fot. Freepik

Coraz więcej osób przykłada wagę do tego, jakich produktów używa w kuchni. Chcemy jeść nie tylko mądrzej, ale i zdrowiej. Niestety, niektórych produktów wciąż używamy, i to nagminnie, nie mając pojęcia o tym, że mogą nam szkodzić. 

Smażenie na tym oleju zdecydowanie warto sobie odpuścić, jeśli nie chcemy się truć. Olej słonecznikowy jest niezwykle popularny. Smaży na nim niemal co druga osoba, nie mając pojęcia o tym, że szkodzi tym swojej rodzinie.

Jeśli jesteś jedną z tych osób, koniecznie przestań używać go w ten sposób, ponieważ jest niezwykle szkodliwy, a nawet rakotwórczy.

Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia?

Olej słonecznikowy, choć niezwykle popularny, zdecydowanie nie jest najlepszym wyborem do smażenia. Zawiera bardzo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są wrażliwe na działanie wysokich temperatur. 

Wysoka temperatura powoduje, że ulegają rozkładowi i tworzą szkodliwe związki. Pojawiają się wówczas akroleina i aldehyd akroleinowy, czyli toksyczne związki, które mają działanie kancerogenne - mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów.
 

Kotlety
Na oleju słonecznikowym lepiej nie smażyć kotletów Fot. Freepik
Oto następca skyru. Zmniejsza apetyt, pobudza jelita do pracy. Waga poleci w dół Tak nie jedz owsianki. Przyniesie więcej szkody niż pożytku

Czym zastąpić olej słonecznikowy? Na jakim oleju smażyć?

Do smażenia powinniśmy używać olejów, które mają wyższy punkt dymienia niż olej słonecznikowy. W jego przypadku jest to tylko 100 stopni Celsjusza. Z kolei punkt dymienia smalcu to 200 stopni Celsjusza, a oleju rzepakowego 240 stopni Celsjusza. 

Świetnie sprawdzą się też olej kokosowy, którego punkt dymienia wynosi 230 stopni Celsjusza oraz oliwa z oliwek – 190 stopni Celsjusza. W przypadku z każdych tych olejów należy unikać przypalania, ponieważ będzie to niekorzystne dla naszego zdrowia.

Co z jedzeniem oleju słonecznikowego na zimno?

Smażenie na oleju słonecznikowym nie jest dobrym pomysłem, jednak nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie pozbyć się go z naszej kuchni. Warto stosować go na zimno – na przykład jako dodatek do sałatek lub surówek. 

Olej słonecznikowy, który nie jest poddawany wysokiej temperaturze, jest bardzo zdrowy. Zawiera witaminę E, która jest silnym antyoksydantem i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest również bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia i obniżają poziom cholesterolu.

Olej słonecznikowy w kuchni, ale i w kosmetykach

Niewiele osób wie, że olej słonecznikowy doskonale sprawdzi się też w dziedzinie kosmetyki. Jest doskonałym emolientem, a ponadto łagodzi podrażnienia i stany zapalne, regeneruje, a nawet odmładza skórę. Zawiera duże ilości kwasu linolowego, który jak nic innego rewitalizuje skórę i bardzo dobrze ją nawilża.

Zobacz też:
Czy trzeba myć mięso przed smażeniem? Wiele osób popełnia ten błąd

Pasożyty uwielbiają tę cześć kurczaka. Jeśli chcesz zachować zdrowie, nigdy jej nie jedz

Co dzieje się z Twoim ciałem, gdy nie jesz śniadania? Dietetyk obnaża brutalną prawdę