Kapary mają działanie antynowotworowe. Niestety, nie każdy może je jeść
Są istotnym składnikiem w kuchni włoskiej czy francuskiej, świetnie podkręcają smak wielu potraw, a do tego są smaczne, mają mało kalorii oraz są bogate w witaminy. Kapary, bo o nich mowa działają przeciwzapalnie i prawdopodobnie zapobiegają rozwojowi nowotworów.
To jeden z najważniejszych gatunków roślin z rodziny kaparowatych, charakteryzujący się dużą różnorodnością, gdyż istnieje ok. 50 rodzajów i nawet 900 gatunków. Jedzenie tego dodatku wzmocni organizm oraz pomoże w trawieniu. Kapary wzmacniają odporność, chroniąc przed grypą i przeziębieniem. Dlaczego warto jeszcze jeść kapary?
Jedz kapary, a będziesz zdrowszy
Rośliny z rodziny kaparowatych są dość blisko spokrewnione z rodziną roślin kapustnych, bogatej we flawonoidy i glukozynolany o wartościach przeciwnowotworowych. Kapary są wysuszonymi, zamkniętymi pąkami kwiatowymi kaparu ciernistego. Te cierniste są dwuliściennym, wieloletnim krzewem o rozległym systemie korzeniowym, wyrastający na wysokość jednego metra. Kapary pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, a rozpowszechnione są od Maroka, aż po Krym, Iran czy Armenię . Owoce kaparu są zielonymi, wielonasiennymi, mięsistymi jagodami. W kuchni dodajemy je m.in. do sałatek, sosów lub jemy na kanapce.
W Grecji, Hiszpanii, Włoszech czy Turcji produkuje się kapary na szeroką skalę. Polacy najczęściej jedzą kapary w marynowanej formie. Ze względu na wyrazisty smak, dodawane są do sałatek czy sosów. Ten popularny w kuchni śródziemnomorskiej dodatek ma mnóstwo pro zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim dobrze służy osobom dbającym o linię, gdyż zawiera jedynie 23 kcal w przeliczeniu na 100 g produktu.
Zobacz też: Do czego warto dodać kapary?
To źródło błonnika pokarmowego
Kapary są źródłem błonnika pokarmowego, regulującego pracę przewodu pokarmowego . Te marynowane bogate są również w m.i n. żelazo, magnez, wapń oraz witaminy B2, C, B9, K oraz E . Kapary zawierają dużą gamę bioaktywnych związków, do których zalicza się flawonoidy, alkaloidy, roślinne steroidy. Flawonoidy mają dobry wpływ na organizm człowieka ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne, ale też antyzapalne.
Rutyna zawarta w kaparach uszczelnia, ale również i wzmacnia naczynia włosowate, hamuje agregację płytek krwi oraz obniża poziom cholesterolu, co wiąże się z redukcją ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Kapary posiadają też dużą zawartość antyoksydantów, nadającym im właściwości przeciwnowotworowe. Kapary wzmocnią też odporność i ochronią przed przeziębieniem czy grypą.
Kto nie powinien jeść kaparów?
Ten zielony dodatek wspomoże też walkę z niedokrwistością Wszystko przez żelazo, które zawierają kapary. Jakiś czas temu przeprowadzano badania na zwierzętach, wskazujące, że kapary mają właściwośc i m.in. przeciwcukrzycowe oraz przeciwnadciśnieniowe. Choć obecne doniesienia naukowe mówią, że kapary mają wiele właściwości prozdrowotnych, ich częste jedzenie nie będzie dobre dla pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, gdyż zawierają sporą ilość soli, natomiast w konsekwencji mogą zwiększać wartość skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego.
Spożycie kaparów w zalewie zawierających dużą ilość soli powinno być ograniczane u osób z przewlekłą chorobą nerek, ponieważ organizm traci możliwość wydalania sodu, natomiast jego gromadzenie prowadzi do wielu powikłań. Kapary nie są polecane osobom borykającym się z osteoporozą. Wszystko przez nadmierne spożycie soli, nasilające wydalanie wapnia z moczem.
Chcesz napisać do redakcji? redakcja@pacjenci.pl i podzielić się swoją historią? Wybrane listy opublikujemy anonimowo.
Źródło: Doz.pl/ HelloZdrowie
Czytaj też:
To warzywo to tarcza na udar. Rozbija skrzepy i wzmacnia tętnice
Może chronić przed rakiem żołądka i obniża ryzyko zawału. Polacy wciąż jedzą jej za mało
To warzywo może chronić przed nowotworami. Wielu może je jeść bez ograniczeń