Pacjenci.pl Żywienie Przyspiesza odchudzanie, wspiera zdrowy sen. Prawdziwy skarb z lodówki
Fot. Canva/Kaboompics.com/Pexels

Przyspiesza odchudzanie, wspiera zdrowy sen. Prawdziwy skarb z lodówki

10 kwietnia 2025
Autor tekstu: Marta Uler

Twaróg to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Podczas zakupów bardzo często ląduje w Twoim koszyku, a nawet nie wiesz, że jest tak cenny. Zawiera kazeinę, białko, które podkręca spalanie tłuszczu i chroni mięśnie, zatem jest nieoceniony dla osób na diecie.

A gdy pożywną kanapkę z twarogiem zjesz na kolację, będzie Ci się lepiej spało. Zaskoczony? Jeśli wciąż uważasz, że to pospolity produkt, spróbuj odkryć go na nowy – warto.

Tani i niedoceniany

Twaróg jest wszechstronny i bardzo wdzięczny w kuchni. Jemy go bezpośrednio na kanapkach, albo jako dodatek do sałatek, może być składnikiem naleśników, farszów, past czy deserów – bo dobrze smakuje zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Poza tym, jest łatwo dostępny i tani, nic więc dziwnego, że tak chętnie go kupujemy. Może jednak właśnie przez tę codzienność nie zdajemy sobie sprawy z jego ogromnych zalet.

Twaróg nie ma sztucznych dodatków , a jeśli wybierzemy wersję półtłustą lub chudą, to również nie przesadzimy z kaloriami. W porównaniu z wieloma modnymi superfoods , twaróg wypada znakomicie. Ma więcej białka niż jogurt naturalny, a do tego syci na długo. Jest więc świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej, sportowców i wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, bez nadwyrężania portfela.

Lubisz sery? Przeczytaj też: To najgorszy rodzaj sera, a Polacy się nim zajadają. Dietetyczka przestrzega

TOP 3 kolageny na mocne stawy, jędrną skórę i gęste włosy. Wyprasują też zmarszczki
Zaglądaj czasem do ubikacji. Taki stolec to alarm od jelit

Właściwości odżywcze twarogu

Twaróg to przede wszystkim solidna dawka pełnowartościowego białka – zawiera wiele cennych aminokwasów, których potrzebuje organizm. Znajdziemy w nim również:

  • wapń – niezbędny do utrzymania zdrowych kości i zębów ,
  • witaminy z grupy B – które wspierają układ nerwowy i metabolizm ,
  • fosfor, selen i cynk – czyli pierwiastki ważne dla odporności i regeneracji organizmu.

Ponadto twaróg zawiera stosunkowo mało tłuszczu (szczególnie w wersji chudej), a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG twarogu chudego – ok. 30) nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co docenią osoby z insulinoopornością lub cukrzycą.

Przeczytaj też: Czy mleko i ogórki to zawsze mieszanka wybuchowa? Lekarz obala powtarzany mit

Fot. Canva/mpessaris/Getty Images

Jak działa białko kazeina?

Mleczne białko, czyli kazeinę, trawimy powoli. Dzięki temu aminokwasy są uwalniane do krwiobiegu przez kilka godzin po spożyciu. To ważne jest zwłaszcza w przypadku posiłków po treningu , ponieważ sprzyja utrzymaniu beztłuszczowej masy ciała. Mięśnie mają czas na regenerację i są chronione przed rozpadem. Jest to też istotne w nocy, kiedy organizm również się regeneruje, ale nie dostarczamy mu jedzenia.

Przeczytaj też: Czy kobieta w wieku dojrzałym może trenować siłowo? Wpływ na kości i stawy

Fot. Canva/Andrey Popov/Getty Images

Twaróg – wpływ na sen i regenerację organizmu

Spożycie twarogu na kolację może także poprawić nasz sen . Zawiera on bowiem tryptofan – aminokwas, który organizm wykorzystuje do produkcji serotoniny i melatoniny. Te dwie substancje są podstawą zdrowego snu i dobrego samopoczucia. To informacja szczególnie istotna dla osób przemęczonych, zestresowanych, cierpiących na bezsenność lub intensywnie trenujących. Jeśli więc masz w tej kwestii jakieś problemy, popracuj nad kolacjami!

Jak (i kiedy) najlepiej jeść twaróg?

Twarożek na śniadanie? Najlepszą porą na twaróg jest jednak wieczór – dzięki wspomnianej kazeinie i tryptofanowi organizm skorzysta z niego najbardziej w nocy. Ale to nie znaczy, że nie warto po niego sięgać również rano, czy w ciągu dnia. Twaróg doskonale sprawdzi się na śniadanie czy jako szybka przekąska między posiłkami.

Warto eksperymentować z dodatkami – twaróg na słodko z owocami i odrobiną miodu albo na słono z rzodkiewką, szczypiorkiem i oliwą z oliwek może zaskoczyć smakiem. Unikaj tylko gotowych „serków twarogowych” z długim składem – wybieraj klasyczny biały ser bez zbędnych dodatków.

Chcą skasować długi weekend majowy. Walczą o wolne w Wielki Piątek
W 4 z 9 jogurtów wykryto niebezpieczny związek. Nie dawaj ich dzieciom
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko