Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Polacy nie wyobrażają sobie bez tego jedzenia. Dodają do każdego dania i rujnują zdrowie
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 07.04.2025 07:00

Polacy nie wyobrażają sobie bez tego jedzenia. Dodają do każdego dania i rujnują zdrowie

Rodzinny obiad
fot.shapecharge/ Getty Images Signature

Polacy kochają ten dodatek do dań. Często nie wyobrażają sobie bez niego jedzenia. Ich zdaniem doskonale poprawia smak… ale co z jakością? Częste używanie tego składnika rujnuje nasze zdrowie – np. zwiększa ryzyko raka żołądka. 

Polacy chorują na raka żołądka. Statystyki są porażające

Rak żołądka jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych. Na świecie notuje się rocznie około 1,1 mln nowych przypadków i około 800 tys. zgonów z jego powodu. Rak żołądka jest w Polsce pod względem częstości występowania 5. nowotworem złośliwym u mężczyzn i 10. u kobiet.

Jak dodaje portal medycynapraktyczna.pl, rocznie w Polsce choruje około 6 tys. osób i podobna liczba osób umiera z jego powodu. Mężczyźni chorują ponad dwa razy częściej niż kobiety, a większość przypadków stwierdza się powyżej 50. roku życia.

1000 zł miesięcznie bez względu na dochód. Jest decyzja: wypłaty już od 1 listopada Każda butelka tego napoju skraca życie o 12 minut

Ta przyprawa powinna pójść w odstawkę. Powoduje nie tylko raka

Według szacunków WHO  nadmierna konsumpcja sodu prowadzi do śmierci niemal 1,9 miliona osób rocznie. Zbyt duża ilość soli powoduje nadciśnienie, które z kolei zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu, a także demencji. Ponadto zwiększa ryzyko niewydolności serca, kamicy nerek czy osteoporozy. Przeczytaj: Tak można wykryć raka żołądka. Te 3 metody powinien znać każdy

 

Projekt bez nazwy - 2025-03-13T114338.904.png
Fot. igoriss/Getty Images, Polacy używają soli niemal do wszystkiego

Najnowsze brazylijskie badania dotyczące analizy wpływu spożycia sodu na zdrowie, w których wzięło udział ponad 1750 osób, opublikowane na łamach "BMC Medicine", wykazują, że nadmierne spożycie soli można powiązać też z rakiem żołądka. Częste jej spożywanie prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej żołądka, wywołując tym samym stany zapalne i tworząc sprzyjające warunki do rozwoju raka.

Wczesne objawy raka żołądka. Tego lepiej nie bagatelizować

Rak żołądka rozwija się skrycie i powoli, przez długi czas nie dając wyraźnych dolegliwości. Pierwsze objawy łatwo jest pomylić z chorobą wrzodową. Przeczytaj: Tak boli rak żołądka. Wielu może myśleć, że to refluks

- Rak żołądka w swojej wczesnej postaci często nie powoduje dolegliwości. Jest to nowotwór postępujący skrycie i powoli. Najczęstszymi dolegliwościami zgłaszanymi przez pacjentów są uczucie pełności w nadbrzuszu, szybkie przejadanie się, refluks żołądkowo-przełykowy i inne dolegliwości typowe dla choroby wrzodowej – wyjaśniła lek. Olga Urbanowska – Domańska w rozmowie z Pacjentami.pl.

Do innych objawów raka żołądka zaliczamy:

  • bóle brzucha, 
  • utrata masy ciała, 
  • jadłowstręt,
  • niestrawność,
  • wczesne uczucie sytości, 
  • częste odbijania, 
  • wymioty,
  • zaburzenia połykania, 
  • osłabienie.