Rak złośliwy nie znosi tego owocu. Jedz go kilogramami
Rak to nowotwór złośliwy, który nie tylko namnaża się w sposób nieprawidłowy, ale również nacieka na inne tkanki, uszkadzając je, tworząc przerzuty. Odpowiednia dieta może zmniejszyć szansę na zachorowanie. Warto więc jeść ten owoc kilogramami, bo zdaniem ekspertów rak go nie znosi.
Według danych statystycznych Krajowego Rejestru Nowotworów z 2023 roku wynika, że z rakiem zmaga się ok. 1,17 mln Polaków. Oznacza to, że na każde 100 tys. osób w Polsce 440 ma zdiagnozowanego raka. Liczba nowych zachorowań w skali roku sięga blisko 170 tys.
Nie chcesz dostać raka? Jedz jabłka
Z badania z 2017 r., które zostało opublikowane w "Journal of Food and Drug Analysis", wynika, że korzyści ze spożywania jabłek są ogromne. Zawarte w tych owocach flawonoidy i inne związki wpływają korzystanie na organizm i mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Naukowcy poinformowali m.in., że spożywanie więcej niż jednego jabłka dziennie może obniżyć ryzyko raka jelita grubego nawet o 50 proc. Warto więc sięgać po ten polski owoc każdego dnia – i to nie tylko z tego powodu.
Przyczyny nowotworu jelita grubego
Czynniki ryzyka nowotworu jelita to:
- dieta bogata w tłuszcze (szczególnie tłuszcze nasycone) i cukier,
- wysokie spożycie mięsa (zwłaszcza grillowanego lub przypalonego),
- spożywanie mięsa wysokoprzetworzonego,
- niskie spożycie błonnika,
- palenie papierosów,
- nadużywanie alkoholu,
- brak aktywności fizycznej,
- otyłość brzuszna.
Ile lat żyje się z rakiem jelita grubego?
Szanse na całkowite wyzdrowienie z raka jelita grubego maleją wraz ze stadium zaawansowania nowotworu. Według szacunków odsetek 5-letnich przeżyć pacjentów w I stadium choroby wynosi ok. 85 – 100% , w II stadium ok. 50 – 80%, w III stadium ok. 30 – 55%, natomiast w IV stadium mniej niż 5%.
Zobacz też:
7 objawów chorób żołądka. Po tym poznasz, że nie jest dobrze
Taki zapach powinien martwić. Może oznaczać chorobę
To może być znak, że Twoja wątroba ledwo zipie. Przyjrzyj się swoim włosom