Marzec jest miesiącem świadomości raka jelita grubego – nowotworu, który każdego roku zbiera śmiertelne żniwo na całym świecie i którego profilaktykę wciąż zaniedbujemy. Wczesne wykrycie nowotworu zdecydowanie zwiększa szanse na całkowite wyleczenie, dlatego warto się badać, nawet jeśli nie widzimy niepokojących objawów.Dane dotyczące raka jelita grubego w Polsce są zatrważające. Eksperci przewidują, że do końca 2025 roku diagnozę otrzyma 20 tys. pacjentów, a 12 tys. Polaków umrze z powodu tej choroby.
Fala zachorowań na raka jelita grubego przybiera na sile. Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów rocznie wykrywa się w Polsce 20 tys. nowych przypadków, a 12 tys. pacjentów z tym typem raka umiera. Głównym wyzwaniem jest diagnostyka. Późne wykrycie choroby zmniejsza szanse na wyleczenie.
„Zdiagnozowano u mnie raka jelita grubego. Takie g… się zdarza, ale będę walczył i mam nadzieję, że pokonam również tego rywala” – zaledwie 2 lata temu mówił wielki bokser. Niestety wczoraj dotarły do nas smutne wieści zza oceanu.
Od kilku miesięcy cała Polska kibicuje Tomaszowi Jakubiakowi w walce z nowotworem. Ulubieniec widzów wczoraj opublikował nagranie, w którym mówi o postępach w leczeniu.
Amerykanka Jelena Tompkins miała zaledwie 34 lata, kiedy wykryto u niej nowotwór. Początkowo lekarz nie brał jej symptomów na poważnie. Ostatecznie intensywny zapach gazów okazał się objawem zaawansowanego raka jelita. Jej historia może nas wiele nauczyć. – Jesteś swoim najlepszym rzecznikiem, jesteś zanurzony w raku 24/7, więc upewnij się, że lekarze naprawdę rozumieją, jak się czujesz. Nie mogą ci pomóc, jeśli nie wiedzą, co dzieje się w twoim ciele – radzi Jelena Tompkins.
Rak to nowotwór złośliwy, który nie tylko namnaża się w sposób nieprawidłowy, ale również nacieka na inne tkanki, uszkadzając je, tworząc przerzuty. Odpowiednia dieta może zmniejszyć szansę na zachorowanie. Warto więc jeść ten owoc kilogramami, bo zdaniem ekspertów rak go nie znosi. Według danych statystycznych Krajowego Rejestru Nowotworów z 2023 roku wynika, że z rakiem zmaga się ok. 1,17 mln Polaków. Oznacza to, że na każde 100 tys. osób w Polsce 440 ma zdiagnozowanego raka. Liczba nowych zachorowań w skali roku sięga blisko 170 tys.
Tomasz Jakubiak przyznał w sobotnim wydaniu Dzień Dobry TVN, że cierpi na nowotwór dwunastnicy i jelita. Rak dwunastnicy jest najrzadziej występującym nowotworem układu pokarmowego i bardzo trudnym do wyleczenia. Z kolei rak jelita grubego jest bardzo częstym nowotworem, który do tej pory dotyczył osób po 50. roku życia. W ostatnich latach obserwuje się jednak coraz więcej zachorowań u osób młodszych. Jak rozpoznać niepokojące objawy?
48-letni Jon Hutton, oglądając film z synem, poczuł objawy grypopodobne, czyli m.in. uczucie zimna. Następnego dnia odwiedził lekarza, który przepisał mu paracetamol. Objawy dalej nie ustąpiły, a tydzień później wykonano badanie krwi.“Kilka godzin po przybyciu lekarz powiedział, że to może być rak” – powiedział Jon Hutton redakcji Manchester Evening News.
Kolonoskopia jest badaniem, które potrafi uratować życie, gdyż jest w stanie wykryć raka jelita w początkowym okresie. Są pewne dwa nieoczywiste objawy raka jelita grubego, które powinny skłonić do wizyty i badania u lekarza. W przypadku każdego nowotworu, czas ma ogromne znacznie. Im szybciej zostanie zidentyfikowana choroba, tym większa szansa na wyleczenie.
Ból brzucha, który na pierwszy rzut oka przypomina zwykłe dolegliwości trawienne, może być sygnałem poważnej choroby – raka jelita grubego. Zmieniający się charakter bólu, uczucie pełności, skurcze oraz problemy z wypróżnianiem – te objawy mogą wskazywać na nowotwór. Z tego artykułu dowiesz się, jak boli rak jelita grubego i jakie są jego objawy.Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych na świecie. Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że rocznie umiera na niego około 900 tysięcy osób. W Polsce to trzeci najczęściej występujący nowotwór, który co roku powoduje śmierć około 12-13 tysięcy osób. Te statystyki pokazują, jak ważne jest wczesne wykrycie choroby.
Rak jelita grubego to cichy i podstępny nowotwór. Latami nie daje objawów, by w końcu zaatakować z pełną siłą. Jednym z sygnałów, że może się rozwijać jest nietypowy wygląd stolca. Jak wygląda stolec przy raku jelita grubego? Jak go rozpoznać?Co roku w Polsce rejestruje się ok. 16 tys. zachorowań na nowotwór jelita grubego. Rocznie z tego powodu umiera ok. 10 tys. osób. Szacuje się, że liczba ta wzrasta i za 10 lat może sięgnąć nawet 24 tys. przypadków i 19 tys. zgonów rocznie.
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych w Polsce i jedną z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych w naszym kraju. - Przyjmujemy, że w Polsce nowych zachorowań jest około 17 -18 tysięcy, natomiast zgonów z powodu raka jelita grubego mamy około 12 tysięcy - powiedział lek. Jacek Kowerzanow. Przyczyny raka jelita grubego są różne, jednak ogromny wpływ na jego rozwój mają nasze codzienne nawyki. Jak zapobiegać rakowi jelita grubego? Artykuł powstał na podstawie rozmów ze specjalistami: gastroenterologiem lek. Jackiem Kowerzanow oraz onkologiem klinicznym lek. Olgą Urbanowską – Domańską.
Nowotwory układu pokarmowego są jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych dzisiejszych czasów. Ze względu na swoje nieswoiste objawy, zazwyczaj są wykrywane zbyt późno, kiedy możliwości leczenia są już bardzo ograniczone. Jak zmniejszyć ryzyko występowania nowotworów układu pokarmowego? Wiele zależy od nas! Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą onkologii klinicznej lek. Olgą Urbanowską – Domańską.
Spośród wszystkich nowotworów zdecydowanie najgroźniejszym jest rak jelita grubego. Naukowcy wskazali konkretną grupę osób, które są w szczególności zagrożone. Okazuje się bowiem, że warianty genetyczne zwiększające ryzyko zachorowania są dziedziczne. Kim są te osoby? O opinię poprosiliśmy gastroenterologa.
Rak jelita grubego co roku jest diagnozowany u kilkunastu tysięcy osób. Pierwszym symptomem są charakterystyczne bóle brzucha. Nie wolno ich bagatelizować, bowiem wcześnie wykryta choroba daje dobre rokowania do całkowitego powrotu do zdrowia. Gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow, w rozmowie z nami powiedział, na co zwrócić szczególną uwagę.
Rak jelita grubego jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych. „Przyjmujemy, że w Polsce nowych zachorowań jest około 17-18 tysięcy, natomiast zgonów z powodu raka jelita grubego mamy około 12 tysięcy.” - powiedział gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow. Główną przyczyną wysokiej śmiertelności Polaków z powodu raka jelita grubego jest zbyt późno postawiona diagnoza, dlatego tak ważne jest poddawanie się profilaktycznej kolonoskopii.
Badanie endoskopowe znalazło zastosowanie przede wszystkim w diagnostyce chorób układu pokarmowego. Tradycyjna endoskopia budzi jednak wiele obaw ze względu na to, jak wygląda sam zabieg. Alternatywą dla niej jest endoskopia kapsułkowa, lecz czy umożliwia uzyskanie tych samych rezultatów co tradycyjna endoskopia? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, prezesem i jednym z założycieli start-upu BioCam Maciejem Wysockim.
Od dolegliwości jelitowych może zacząć się wiele chorób. Niebezpodstawnie mówi się, że jelita są drugim mózgiem, a ich kondycja ma wpływ na samopoczucie. Choroba jelit może spowodować nawet zaburzenia psychiczne. Nie można więc jej bagatelizować. Poznaj kilka sygnałów wysyłanych przez organizm, które mogą świadczyć o tym, że z jelitami coś się dzieje.
By rozpoznać pierwsze objawy raka, nie zawsze jest konieczne wykonywanie specjalistycznych badań. Wystarczy czujne obserwowanie swojego ciała, by dostrzec pierwsze symptomy nowotworu. Szczególnie warto monitorować stan moczu i ekskrementów. To właśnie one „mówią” wiele. Jednym z tego typu symptomów może być spieniony mocz.
Rak jelita grubego jest drugim (po raku płuca) najczęściej występującym nowotworem złośliwym w naszym kraju i jedną z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych. Potrafi latami nie dawać żadnych objawów, co znacząco wpływa na jego wykrywalność i skuteczność leczenia.„Przyjmujemy, że w Polsce nowych zachorowań jest około 17 -18 tysięcy, natomiast zgonów z powodu raka jelita grubego mamy około 12 tysięcy” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow. Jaka grupa pacjentów ma szczególnie złe rokowania?
Według ekspertów przewlekłą czkawkę na ok 15-40 proc. osób chorujących na nowotwory. Dotyczy w szczególności pacjentów onkologicznych, u których nowotwór zlokalizowany jest przede wszystkim w układzie pokarmowym i w głowie. Dlaczego tak się dzieje?
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów złośliwych w Polsce i na świecie oraz jedna z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych. Rozwija się skrycie i powoli, mogąc latami nie dawać wyraźnych objawów. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na pewne symptomy ostrzegawcze, które mogą świadczyć o rozwijającym się nowotworze.
Pierwsze sygnały nowotworu na pierwszy rzut oka często wydają się niegroźne. Niekiedy choremu wydaje się, że pogorszający się stan zdrowia jest spowodowany tylko chwilowym osłabieniem, stresem, niezdrową dieta. A rak bywa podstępny. Potrafi się kamuflować. Jaką ma taktykę? O podpowiedzi poprosiliśmy doktor Olge Urbanowską - Domańską, onkologa i gastroenterologa.
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych. Niestety rokowania tej choroby są bardzo złe. Często nie daje on żadnych alarmujących objawów, czego skutkiem jest zbyt późno postawiona diagnoza. Jaka jest przyczyna dramatycznych rokowań oraz jak wyglądają statystyki tej choroby? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Specjaliści ostrzegają, że nadmiar czerwonego mięsa w diecie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia oraz nowotworów, zwłaszcza jelita grubego. Aby zadbać o zdrowie, należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, a także unikać jego form przetworzonych. Jak często można jeść czerwone mięso? Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
Rak jelita grubego należy do najbardziej podstępnych i niebezpiecznych nowotworów. Zazwyczaj rozwija się skrycie i powoli, przez lata nie dając zauważalnych objawów. Przyczyny raka jelita grubego są różne, jednak możemy odziedziczyć pewne warianty genetyczne, które znacznie zwiększają ryzyko zachorowania. Kto jest najbardziej narażony?
Prawidłowe odżywianie ma szczególne znaczenie w przypadku choroby nowotworowej. Jest równie ważne w profilaktyce nowotworowej. Zostało naukowo udowodnione, że nadmierne spożycie m.in. mięsa zwiększa ryzyko raka jelita. Należy jednak wymienić dwa szczególne rodzaje pokarmów i składników odżywczych, mogących zaszkodzić jelitom w wyjątkowo silnie. Co to za składniki? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Mówi się, że sport to zdrowie. Jednak powiedzenie to można zmodyfikować - zdrowiem jest również sprzątanie! Okazuje się, że codzienne sprzątanie, nawet przez kilka minut, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Spośród wszystkich domowych czynności możemy wyróżnić kilka szczególnie cennych. Które to są? Odpowiedź wielu zaskoczy. O opinię poprosiliśmy eksperta.