Specjaliści ostrzegają, że nadmiar czerwonego mięsa w diecie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia oraz nowotworów, zwłaszcza jelita grubego. Aby zadbać o zdrowie, należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, a także unikać jego form przetworzonych. Jak często można jeść czerwone mięso? Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
Rak jelita grubego należy do najbardziej podstępnych i niebezpiecznych nowotworów. Zazwyczaj rozwija się skrycie i powoli, przez lata nie dając zauważalnych objawów. Przyczyny raka jelita grubego są różne, jednak możemy odziedziczyć pewne warianty genetyczne, które znacznie zwiększają ryzyko zachorowania. Kto jest najbardziej narażony?
Prawidłowe odżywianie ma szczególne znaczenie w przypadku choroby nowotworowej. Jest równie ważne w profilaktyce nowotworowej. Zostało naukowo udowodnione, że nadmierne spożycie m.in. mięsa zwiększa ryzyko raka jelita. Należy jednak wymienić dwa szczególne rodzaje pokarmów i składników odżywczych, mogących zaszkodzić jelitom w wyjątkowo silnie. Co to za składniki? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Mówi się, że sport to zdrowie. Jednak powiedzenie to można zmodyfikować - zdrowiem jest również sprzątanie! Okazuje się, że codzienne sprzątanie, nawet przez kilka minut, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Spośród wszystkich domowych czynności możemy wyróżnić kilka szczególnie cennych. Które to są? Odpowiedź wielu zaskoczy. O opinię poprosiliśmy eksperta.
Obecność krwi w kale jest zawsze sygnałem ostrzegawczym. Zazwyczaj oznacza, że pojawiła się jedna z chorób układu pokarmowego. W pewnych przypadkach jest objawem raka jelita grubego. Wieloletni rozwój nowotworu objawia się się również utajonym krwawienie. Co to znaczy? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistami: gastroenterologiem, lek. med Jackiem Kowerzanow i onkologiem klinicznym lek. med. Olgą Urbanowską-Domańską.
Choroba nowotworowa nie wybiera. Zachorować na nią może zarówno ekspedientka pracująca w sklepie, jak i sam lekarz zajmujący się leczeniem tego rodzaju chorób czyli onkolog. Jednak onkolodzy z wiadomych względów mają większą wiedzę dotyczącą zapobiegania nowotworom. Co więc robią, by nie zachorować? Mamy odpowiedź. To nic skomplikowanego. Poznaj te 3 proste zasady! O opinię poprosiliśmy onkologa.
Nowotwór złośliwy jelita każdego roku diagnozowany jest u 18,000 osób. To trzeci co do częstości występowania nowotwór złośliwy. Eksperci podkreślają, że głównymi przyczynami choroby są siedzący tryb życia i otyłość. Gdy choroba znajduje się w zaawansowanym stadium, u chorego pojawiają się objawy, których nie było wcześniej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Rak jelita grubego to jedna z najczęstszych przyczyn śmierci w Polsce. Co roku ok. 5 tysięcy mężczyzn dowiaduje się o chorobie, a prognozy są niepokojące. Naukowcy z Indiania University wyodrębnili siedem czynników, które zwiększają ryzyko zachorowania. Sprawdź, kto powinien być szczególnie ostrożny.
Rakowi jelita grubego można przeciwdziałać. Wprowadzenie do codziennego menu pewnych produktów i zmiana nawyków żywieniowych są skuteczną ochroną przed tą chorobą. Co więc należy jeść, by nie zachorować na raka jelita grubego? Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane. O opinię poprosiliśmy gastroenterologa.
Odczuwanie ciągłego zmęczenia, szybkie przemęczanie się i problemy z oddychaniem łatwo złożyć na karb stresu lub przemęczenia. Jednak prawdziwą przyczyną tych dolegliwości może być anemia z niedoboru żelaza, jeden z częstych objawów raka jelita grubego. Jak ją rozpoznać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistąmi: onkologiem klinicznym lek. med. Olgą Urbanowską- Domańską i gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Rak jelita grubego rozwija się skrycie i powoli, przez dłuższy czas nie dając charakterystycznych objawów, przez co zazwyczaj jest wykrywany w stadium zaawansowanym, kiedy możliwości leczenia są już bardzo ograniczone. Warto więc być czujnym i w przypadku utrzymywania się nawet niepozornych dolegliwości, zgłosić się do lekarza.
Nowotwory układu pokarmowego to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych dzisiejszych czasów. Ze względu na swoje nieswoiste objawy, zazwyczaj są wykrywane zbyt późno, kiedy możliwości leczenia są już bardzo ograniczone. Aby zmniejszyć ryzyko występowania nowotworów układu pokarmowego, warto znać ich przyczyny i sposoby zapobiegania. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z lek. specjalistą onkologii klinicznej Olgą Urbanowską – Domańską.
Badanie to jest przydatne w wykrywaniu wielu schorzeń, między innymi stanów zapalnych, polipów i raka jelita grubego. Badanie na krew utajoną w kale jest proste, tanie i nieinwazyjne, a wynik badania zazwyczaj mamy już po kilku dniach.
Zespół jelita drażliwego (IBS) jest przewlekłą chorobą, charakteryzującą się nawracającymi bólami brzucha i zaburzeniami rytmu wypróżnienia. Dotyka około 11% populacji, głównie osoby młode między 20 a 30 rokiem życia. Jedną z największych obaw pacjentów jest to, czy zespół jelita drażliwego predysponuje do rozwoju raka jelita grubego. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, zapytaliśmy lekarza onkologa. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistami: lek. specjalistą onkologii klinicznej Olgą Urbanowską – Domańską oraz lek. gastroenterologiem Jackiem Kowerzanow.
Metody leczenia raka jelita grubego ewoluują. Oprócz klasycznych operacji stosowane są nowe techniki, dzięki którym można skuteczniej ograniczyć wzrost nowotworu i sprawić, by pacjent żył dłużej. Na czym polegają nowoczesne metody leczenia raka jelita grubego? O odpowiedź poprosiliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów wśród Polaków. Jednak poziom wiedzy na temat choroby jest wciąż na niskim poziomie. Gdy ktoś już zna objawy choroby, to zazwyczaj tylko te związane z wypróżnianiem. Okazuje się, że rak jelita grubego to także przyczyna nocnych pobudek. Co warto o tym wiedzieć? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek med. Jackiem Kowerzanowem.
Wrocławska firma BioCam zaprojektowała kapsułkę endoskopową, umożliwiającą szybszą i bardziej komfortową dla pacjenta diagnostykę chorób układu pokarmowego, m.in. raka jelita grubego. Jest ulepszoną wersją obecnie dostępnych kapsułek, a ponadto ma być mniej kosztowna i bardziej dostępna dla polskich pacjentów. Jaka ma być cena badania polska kapsułką? Zapytaliśmy prezesa BioCam Macieja Wysockiego.
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów w naszym kraju. Każdego roku choruje na niego kilkanaście tysięcy osób. Można go jednak całkowicie wyleczyć – o ile choroba zostanie wcześnie rozpoznana. Jednym z symptomów choroby są bóle brzucha. Jak się objawia ten rodzaj bólu i jaki ma charakter? O odpowiedź poprosiliśmy gastroenterologa lek. med. Jacka Kowerzanowa.
Zwykle nie powodują niepokojących objawów. Jednak to one stanowią bazę do rozwoju raka jelita grubego – dlatego tak ważne jest wykonywanie badań umożliwiających wczesne ich wykrycie. Czym są gruczolaki? Jak je wykrywać? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanowem
W porównaniu z regularnym stolcem stolec ołówkowaty jest znacznie mniejszy. Bywa skutkiem różnych infekcji m.in. raka jelita grubego. Gdy pojawia się dłużej niż 7 dni, powinien być przyczyną wizyty u lekarza. Czym więc jest stolec ołówkowaty? Jakie badania wykonać, gdy się pojawi? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem dr. n. med. Jackiem Kowerzanowem.
W Polsce na nowotwór złośliwy jelita grubego rocznie choruje kilkanaście tysięcy osób. Niestety, zachorowalność wzrasta zarówno wśród mężczyzn, jak i wśród kobiet. Jednak to, czy człowiek zachoruje, czy też nie, wciąż w dużym stopniu zależy od niego. Jak więc zapobiegać rakowi jelita grubego? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Specjaliści alarmują: od kilku lat zachorowalność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta, a chorują coraz młodsi. „W 80% przypadków, diagnozowany jest w postaci zaawansowanej i to rzutuje na tak zwaną medianę 5-letniego przeżycia.” - powiedział lek. med. Jacek Kowerzanow. Dlaczego nie powinniśmy się bać ani wstydzić kolonoskopii? Przedstawiamy 8 faktów na temat raka jelita grubego. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Wczesne objawy raka odbytu nierzadko przypominają dolegliwości typowe dla choroby hemoroidalnej czy szczelin odbytu. W przypadku zauważenia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy udać się do specjalisty, który postawi odpowiednią diagnozę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistami: proktologiem, chirurgiem transplantologiem dr n. med. Andrzejem Bermanem oraz gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów złośliwych w naszej populacji i jedna z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych. Kiedy pojawiają się pierwsze objawy i jakie są rokowania pacjentów w Polsce i za granicą? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Kapsułka endoskopowa to niewielkie urządzenie przypominające tabletkę. Badanie przewodu pokarmowego z jej pomocą służy diagnostyce chorób jelita cienkiego, w przyszłości planowane jest także rozszerzenie zakresu działania. Jest to zabieg całkowicie bezbolesny i nieinwazyjny, może być przeprowadzony w warunkach ambulatoryjnych. Odpowiedzi na pytania dotyczące kapsułki endoskopowej udziela Maciej Wysocki, prezes i jeden z założycieli start-upu BioCam.
Według danych NFZ, W Polsce na nowotwór jelita grubego zapada około 18 tysięcy osób rocznie. Jest to drugi, po raku płuca, nowotwór wśród wszystkich zachorowań w polskiej populacji. Rozwija się skrycie i powoli, a kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze objawy, zazwyczaj jest już w stadium zaawansowanym. Dlatego tak ważną rolę odgrywa kolonoskopia, która umożliwia wykrycie wczesnych zmian i zapobieganie rozwojowi nowotworu.
Rak jelita grubego jest drugim, co do częstości występowania nowotworem złośliwym w naszym kraju. Pod względem śmiertelności wywołanej nowotworami, zajmuje niechlubne trzecie miejsce. Główną przyczyną dużej ilości zgonów z powodu raka jelita grubego jest długi, bezobjawowy okres choroby i zbyt późne jej wykrycie, już w stadium zaawansowanym.
Kolonoskopia należy do jednego z najbardziej wstydliwych badań. Śmiało można powiedzieć, że jest to zabieg ratujący życie, jednak wciąż wzbudza strach i niechęć wśród większości Polaków. „Nie bójmy się tego badania! Nie ma nic lepszego w medycynie niż profilaktyka.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.