Pacjenci.pl Profilaktyka i leczenie Śliwki zaostrzają objawy tych chorób. Lista jest długa
Fot. Shutterstock / Caftor

Śliwki zaostrzają objawy tych chorób. Lista jest długa

11 października 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Właśnie rozpoczął się sezon na śliwki i  chociaż to owoce pełne cennych składników odżywczych i witamin, niektórym mogą poważnie zaszkodzić. Osoby cierpiące na te schodzenia powinny zachować szczególną ostrożność, jeśli mają ochotę na śliwki.

Śliwki zdrowe, ale nie dla wszystkich

Śliwki to źródło witamin A, C, E, B6 i K . Zawierają też mnóstwo mikroelementów, w tym potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Błonnik, obecny zwłaszcza w suszonych śliwkach, reguluje pracę układu pokarmowego, wspierając prawidłowe trawienie. Bogate w polifenole śliwki działają antyoksydacyjnie , co pomaga w walce z nowotworami i miażdżycą. Jednak są osoby, które powinny ograniczyć spożycie śliwek.

Chciała dobrze, ale przesadziła. 56-latka zniszczyła nerki witaminą D
Lidl wycofał popularny produkt. Wykryto toksynę powodującą raka

Śliwki nie dla diabetyków i uczulonych na fruktozę

Chorzy na cukrzycę muszą zachować szczególną ostrożność, jeśli mają ochotę na śliwki. Ze względu na wysoką zawartość cukrów, zwłaszcza w suszonych owocach, mogą one powodować gwałtowny wzrost poziomu glukozy , co może prowadzić do hiperglikemii. Łączenie śliwek z białkiem i tłuszczem może pomóc w kontrolowaniu tych skoków, ale nadal zalecana jest umiarkowana konsumpcja.

Osoby nietolerujące fruktozy również powinny unikać śliwek. Zawartość tego cukru może wywoływać u nich problemy trawienne , takie jak wzdęcia, biegunki czy bóle brzucha.

Inne choroby, przy których niewskazane są śliwki

Problemy z wątrobą, trzustką czy kamienie nerkowe to dolegliwości, które wymagają ograniczenia spożycia śliwek. Zjedzenie tych owoców może nasilić problemy zdrowotne, np. spowodować kolkę nerkową. Śliwki mogą być też groźne dla osób z alergią na salicylany, ponieważ mogą spowodować wysypkę, a nawet duszności.

Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) także powinny unikać tych darów jesieni. Fermentacja śliwek w jelitach prowadzi do produkcji gazów, co może nasilać objawy choroby, takie jak wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu czy gazy.

Zobacz też:
Katarzyna Skrzynecka schudła 10 kilogramów. Zrezygnowała z tych trzech produktów

Dodaj do kawy. Podniesie twoje libido

Domowa mikstura z dyni. Idealna na kaszel i przeziębienie

Tak niszczymy dzieciom odporność. To nie jest normalne!
Fiskus na tropie. Takie pytania Urząd Skarbowy zadaje pacjentom
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko