Ta przyprawa jest jak tarcza. Rak nie ma z nią szans
Słowo nowotwór budzi trwogę w każdym. Obawa przed tą śmiertelną chorobą wzmaga się z roku na rok, co niestety wpływa na wczesne wykrywanie. Ludzie się nie badają, bo czują lęk przed diagnozą. Według najnowszych badań, onkologicznych aż 90% wszystkich nowotworów na wczesnym stadium rozwoju, można wyleczyć. Im dłużej czekamy z badaniami, tym gorzej. Można także zadbać o profilaktykę. Są bowiem produkty spożywcze, które blokują namnażanie się w organizmie komórek rakowych. Wśród nich znajduje się przyprawa, która szybko staje się niejako tarczą dla naszego organizmu. O czym mowa?
Skąd biorą się nowotwory w organizmie?
Jak to się dzieje, że u jednych osób pojawiają się nowotwory, a u innych nie? Już spieszymy z wyjaśnieniem. Lekarze od lat badają powstawanie tych zmian w ludzkim, ale również zwierzęcym organizmie. Przyczyn jest wiele. Z pewnością ogromną role odgrywa tu genetyka.
Jest jednak wiele czynników zewnętrznych, takich jak niezdrowa dieta, brak ruchu, a także alkohol, tytoń i inne używki. Wiele mówi się również o powietrzu, smog jest dla naszych płuc, jak trucizna i przy dużej oraz częstej ekspozycji, może prowadzić do raka, nie tylko układu oddechowego. Warto także nadmienić, że nadmiar słońca, bez odpowiedniej ochrony może powodować zmiany nowotworowe, takie jak czerniaki . Czynników jest zatem naprawdę wiele. Jak się przed nimi chronić?
![Nowotwór dziąseł](https://images.iberion.media/images/origin/Nowotwor_dziasel_81912ced27.png)
Najczęściej występujące nowotwory
Najczęściej wystarczy regularnie się badać oraz unikać czynników zewnętrznych, które mogą rozbudzić “drzemiące” w naszym organizmie komórki nowotworowe. Jakie są jednak najczęściej diagnozowane choroby onkologiczne? Wśród nich wymienia się czerniaka, raka płuc, a także przełyku, piersi i jajników.
Nie brakuje także osób, które zmagają się z białaczką, szczególnie wśród najmłodszych, a także na raka mózgu. Rzadziej diagnozuje się zaś raka serca, jelita cienkiego czy odbytu. A co jeśli, można się przed nimi zabezpieczyć? I to naprawdę skutecznie.
Przyprawa, która chroni przed nowotworami
Coraz więcej mówi się o superfoodach, które to mają blokować namnażanie się komórek nowotworowych. Według nich są to takie owoce jak:
- kiwi,
- jabłka,
- jagody,
- wiśnie,
- granaty,
- żurawina,
- papaje,
- winogrona,
- orzechy włoskie.
Warto także dodać do tej listy przyprawy, które świetnie wspomagają układ odpornościowy organizmu. Jedna z nich jest tu szczególnie istotna. Mowa o kurkumie. Jej działanie wspiera różne układy, także krążeniowy i nerwowy, a przy okazji zwalcza przeziębienia i opóźnia starzenie się skóry. Ponadto kurkumina, która znajduje się w kurkumie, ma działanie, które można nazwać przeciwrakowym. Według najnowszych badań onkologicznych hamuje wzrost i rozprzestrzenianie się raka, a do tego indukuję apoptozę. Warto także wiedzieć, że wyraźnie zmniejsza guzy, a nawet dezaktywuje geny, które są za nie odpowiedzialne.
W 2007 roku naukowcy z uniwersytetu w USA dowiedli, że przyprawa ta przerywa sygnały, które przesyłane są przez nowopowstałe złośliwe komórki, które niejako “nawołują” organizm do tworzenia nowych naczyń krwionośnych. Warto ją zatem spożywać w jak najczystszej postaci, czyli proszku, który bez trudu można dodawać do potraw lub spożywać po rozpuszczeniu z ciepłą wodą. Oczywiście warto stosować ją jako element profilaktyki antynowotworowej, jednak badania i obserwacja organizmu to absolutna podstawa.
![Kurkuma jako tarcza na raka](https://images.iberion.media/images/origin/Kurkuma_jako_tarcza_na_raka_2a802787c6.png)
Źródło: Int J Mol Sci. 2015 Jan 28;16(2):2942-55