Coraz więcej znanych osób z pierwszych stron gazet cierpi z powodu poważnych chorób. Jedną z nich jest topowa modelka, która chwilę przed diagnozą otrzymała informację o nosicielstwie jednego z genów. Jest on odpowiedzialny za powstawanie w organizmie śmiertelnych chorób. Jej zmagania sprawiają, że łzy stają w oczach.
Jedzenie powinno być paliwem dla naszego organizmu. Często niestety jest tak, że sięgamy po to, co akurat mamy pod ręką, albo co ma ładne opakowanie, nie zastanawiając się nawet nad tym, czy jest to wartościowe, czy nie. To działa na niekorzyść naszego zdrowia. Niezdrowe jedzenie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca, czy schorzenia układu krążenia, a także nowotwory.Wielu z nas każdego dnia spożywa produkty, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dietetyk wskazuje, o jakie jedzenie chodzi.
Tomasz Jakubiak to znany z programu “MasterChef” kucharz, który niedawno podzielił się przykrą wieścią, że choruje na raka. 41-latek przebywa obecnie na leczeniu w Izraelu. Chociaż jest ciężko, zachowuje optymizm.
Objawy raka nie zawsze są oczywiste. Poza rutynowymi badaniami warto dokładnie obserwować swoje ciało. Zebraliśmy 10 powodów, przy których można zacząć się martwić.
Powszechnie wiadomo, że styl życia, jak i dieta, są nierozerwalnie związane z naszym stanem zdrowia. Żywność, którą spożywamy, powinna zapewniać wszystkie substancje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymczasem prawie każdy z nas nieświadomie spożywa szereg produktów, które mogą prowadzić do rozwoju groźnych nowotworów! Popularny w sieci dietetyk bije na alarm. Wymienił kilka, które są pożywką dla raka. Lepiej ich unikać!
Skóra to największy organ ludzkiego ciała – jej powierzchnia u dorosłego człowieka to ok. 2 m2. Służy naszym ciałom jako bariera przed szkodliwymi czynnikami z zewnątrz, a jednocześnie jest prawdziwym lustrem zdrowia. Wszelkie zmiany skórne, jak nietypowe przebarwienia czy niegojące się rany mogą być sygnałem poważnych problemów. Dlatego warto uważnie ją obserwować.Określenie „rak skóry” używane jest dla aż trzech nowotworów o różnym przebiegu: raka podstawnokomórkowego, raka płaskonabłonkowego skóry i czerniaka.
W Polsce jest dostępnych mnóstwo różnorodnych warzyw i owoców. W dużych marketach, a coraz częściej i w małych, osiedlowych sklepach, bez trudu znajdziemy nawet i te egzotyczne odmiany. Cieszą się one coraz większą popularnością, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy zapach i smak. Okazuje się, że wiele z nich posiada nieocenione właściwości zdrowotne. “Owoc męczennicy” zdecydowanie wyróżnia się pod tym kątem. Chroni przed wieloma poważnymi chorobami, m.in. rakiem. Warto włączyć je do swojej codziennej diety!
Dieta to klucz do zdrowia – ta wiedza staje się coraz bardziej powszechna. Od tego, po jakie produkty sięgamy w codziennej diecie, zależy naprawdę bardzo dużo, np. to, czy zachorujemy na nowotwór, czy nie. W naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Szczególnie antynowotworowe działanie wykazują jagody i borówki. A wszystko za sprawą antocyjanów, barwników odpowiedzialnych za ich kolor.
Znana tenisistka poinformowała na Instagramie, że choruje na raka. 32-latka polskiego pochodzenia walczy z nowotworem piersi i ma za sobą operację. Nadal kontynuuje karierę.
Nowotwór może pojawić się w prawie każdym miejscu w naszym ciele. Zdarza się, że rozwija się w zatokach przynosowych lub w nosie. Daje wtedy wiele niespecyficznych objawów. Jak go poznać?
Wczesne rozpoznanie guza mózgu może uratować Ci życie. Jakie objawy mogą na niego wskazywać? Oto 7 najczęstszych – jeśli się pojawią, koniecznie odwiedź lekarza i wykonaj badania.Guzy mózgu rocznie są diagnozowane u ok. 1 osoby na 5 tysięcy, stanowiąc 9 proc. nowotworów u dorosłych i 20 proc. u dzieci. Ich najczęstsze przyczyny to urazy głowy, zakażenia wirusem HIV i ekspozycja na chemikalia. Nie bez znaczenia są też czynniki genetyczne. Jak rozpoznać tę groźną chorobę? Oto 7 typowych objawów.
Statystyki są zatrważające. Wynika z nich, że nowotwór płuc zabija dużo więcej kobiet niż nowotwór piersi. Niestety, Polki same proszą się o zachorowanie. Podpowiadamy, czego nie robić, by uniknąć raka płuc.W Polsce każdego roku diagnozuje się około 22 tys. przypadków raka płuc. Coraz częściej dotyka on kobiet. Liczba chorujących na ten nowotwór pań od 2000 roku wzrosła aż o 95 proc., czyli niemal dwukrotnie.
Aspiryna to lek często stosowany na ból głowy. Swego czasu była znana jako preparat zmniejszający ryzyko występowania zakrzepicy, ataku serca czy udaru mózgu. Naukowcy przebadali jej stosowanie pod kątem profilaktyki antynowotworowej. Skutki badań są zaskakujące.
Według badań, rak wątroby (HCC) jest najszybciej rozwijającą się, a zarazem czwartą najczęstszą przyczyną śmierci z powodu nowotworów na świecie. Z kolei największym czynnikiem ryzyka HCC jest marskość wątroby. Jeśli podczas spożywania posiłku nasilą się jednak te objawy – nie ma na co czekać, ponieważ wczesne wykrycie nowotworu może uratować życie. Wielu pacjentów niestety zbyt późno słyszy diagnozę.
Amerykanka Jelena Tompkins miała zaledwie 34 lata, kiedy wykryto u niej nowotwór. Początkowo lekarz nie brał jej symptomów na poważnie. Ostatecznie intensywny zapach gazów okazał się objawem zaawansowanego raka jelita. Jej historia może nas wiele nauczyć. – Jesteś swoim najlepszym rzecznikiem, jesteś zanurzony w raku 24/7, więc upewnij się, że lekarze naprawdę rozumieją, jak się czujesz. Nie mogą ci pomóc, jeśli nie wiedzą, co dzieje się w twoim ciele – radzi Jelena Tompkins.
Lekceważenie pierwszych symptomów nowotworu wpływa na opóźnienie prawidłowej diagnozy i zmniejsza szanse chorego na wyleczenie. Dlatego niezwykle ważne jest, by stale przyglądać się swojemu organizmowi, który chętnie daje sygnały, że dzieje się coś złego. Oto 10 objawów raka żołądka, których pod żadnym pozorem nie należy ignorować.Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że w 2020 r. wykryto w Polsce 4505 przypadków raka żołądka. Nawet 90% chorych w momencie diagnozy ma nowotwór w stopniu zaawansowanym, co utrudnia podjęcie skutecznej terapii.
Mamy świetne wieści od Marty Lech-Maciejewskiej. Prezenterka Polsatu podzieliła się z widzami efektem przebytej operacji. Chociaż wojna o pełnię zdrowia jeszcze nie jest skończona, rezultaty ostatniej bitwy napawają optymizmem.
Jednym z najpotężniejszych narzędzi w profilaktyce raka jest odpowiednia dieta. Eksperci wskazują, że prawidłowe żywienie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka nawet o 30-35proc. Co zatem warto jeść, aby zmniejszyć ryzyko choroby?
Rak żołądka rozwija się niezwykle podstępnie. Początkowe objawy łatwo pomylić z innymi chorobami, a bardziej charakterystyczne symptomy pojawiają się późno. Im późniejsze wykrycie, tym mniej skuteczne leczenie. Jakie objawy raka żołądka powinny nas zaniepokoić? Odpowiadamy.Jak podaje portal ppm.edu.pl, nowotwór złośliwy żołądka jest chorobą, która częściej dotyczy mężczyzn niż kobiet. U mężczyzn jest to około 5% zachorowań, a u kobiet 3% zachorowań. Rak żołądka stanowi u mężczyzn około 7% zgonów, u kobiet 5% zgonów nowotworowych.
Nowotwory dają różnorodne dolegliwości. Warto więc przyglądać się swojemu ciału, które często alarmuje, że dzieje się coś złego. Jeden z początkowych objawów nowotworu można zobaczyć na skórze. Warto zwrócić uwagę na takie ślady.Jak podaje Medonet, Najnowszy Narodowy Test Zdrowia Polaków, czyli największe internetowe badanie zdrowia w polskim internecie (ponad 1 mln wypełnionych ankiet) wykazał, że w 2020 r., z powodu nowotworów zmarło w Polsce blisko 109 tys. osób, z czego 92 proc. zgonów stanowiły nowotwory złośliwe.
Nietypowy wygląd stolca może być objawem wielu chorób, w tym raka trzustki, kiedy to może wystąpić tzw. stolec acholiczny – po czym go poznać i co zrobić, gdy wystąpi?
Nowotwory są coraz częstsze. Warto więc wiedzieć, jakie sygnały od organizmu powinny zwrócić naszą uwagę. Im szybsze wykrycie, tym większa szansa na wyzdrowienie. Oto pierwsze objawy raka, które powinny nas zaniepokoić.Jak podaje portal immuno-onkologia.pl, według danych statystycznych Krajowego Rejestru Nowotworów z rakiem zmaga się ok. 1,17 mln Polaków. Dane są zatrważające, bo oznaczają, że na każde 100 tys. osób w naszym kraju 440 ma zdiagnozowanego raka. Liczba nowych zachorowań w skali roku sięga blisko 170 tys.
Jest wiele rzeczy, które możemy zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Najprościej jednak zrezygnować z nawyków, które rujnują nasze zdrowie i "zapraszają" nowotwór "do środka".
Rak jajnika to częsty i niebezpieczny nowotwór. Choruje na niego mnóstwo Polek. Niestety wiele z nich diagnozę słyszy zbyt późno. Są jednak pewne objawy, które rak jajnika powoduje już we wczesnym stadium.
Rak jelita grubego to jeden najczęściej występujących nowotworów w Polsce. Im wcześniej zostanie rozpoznany, tym lepiej. Na to powinieneś zwrócić uwagę, by nie przegapić pierwszych oznak tej groźnej choroby.
Rozmowę o nowotworach u dzieci z prof. dr hab. n. med. Anną Raciborską przeprowadziła dziennikarka Pacjenci.pl Agnieszka Wąsikowska. Dowiedzieliśmy się z niej m.in. jak wygląda diagnostyka, jakie są szansę na wyleczalność dzieci z nowotworami i jak często występują raki u dzieci w Polsce.
Rak przełyku to niezwykle podstępna choroba. Objawy pojawiają się stosunkowo późno i łatwo przypisać je innej chorobie, więc jest niezwykle groźna. Podpowiadamy, jakie sygnały od organizmu, powinny nas zaniepokoić. Jak podaje zwrotnikraka.pl, w Polsce każdego roku rozpoznaje się około 1300 nowych przypadków raka przełyku, co oznacza, że jest to dość rzadko występujący nowotwór. Ponadto, to ósmy pod względem częstości występowania nowotwór na świecie. Częściej atakuje mężczyzn niż kobiety, zwykle osoby po 40. roku życia.
Tomasz Jakubiak, znany kucharz i juror programu "MasterChef", opublikował na swoim Instagramie nagranie, w którym podzielił się nowymi informacjami na temat swojego stanu zdrowia. Choć czuje się już lepiej, nie ukrywa, że ostatnie tygodnie były dla niego niezwykle trudne. Jak wyznaje, nie pamięta ostatniego pobytu w szpitalu.