Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > 150 osób zatrutych, 13 w szpitalu. Co się stało na szkoleniu Straży Granicznej w Kętrzynie?
Alina Gałka
Alina Gałka 11.04.2025 10:39

150 osób zatrutych, 13 w szpitalu. Co się stało na szkoleniu Straży Granicznej w Kętrzynie?

150 zatrutych Strażników Granicznych
Fot. Shutterstock / FotoDax

Nieoczekiwany obrót przybrały wydarzenia na szkoleniu funkcjonariuszy Straży Granicznej w Kętrzynie. We wtorek (8 kwietnia) u ponad 150 uczestników szkolenia wystąpiły objawy zatrucia. W czwartek do okolicznych szpitali trafiło 47 strażników, 13 z nich wymagało dalszej hospitalizacji.
 

Zajęcia zostały wstrzymane

Centrum Szkolenia Straży Granicznej w Kętrzynie jest jednym z trzech ośrodków szkoleniowych tej formacji w kraju. Obecnie w zajęciach uczestniczy tam 300 funkcjonariuszy. We wtorek u ponad połowy z nich wystąpiły objawy sugerujące zatrucie pokarmowe, takie jak bóle brzucha, wymioty, biegunka i podwyższona temperatura ciała.

Z pomocy medycznej w szpitalach w Giżycku, Piszu, Ostródzie i Elblągu musiało skorzystać łącznie 47 osób. Personel medyczny objął opieką również osoby przebywające w Centrum Szkolenia SG. Życiu funkcjonariuszy nie zagraża niebezpieczeństwo, jednak zajęcia musiały zostać wstrzymane. 

Przeczytaj też: Masowe zatrucie pod Szczecinem. Poszkodowane osoby trafiły do szpitala

RPP reaguje ws. darowizn na operacje. Będzie postępowanie Ta czekolada jest najgorsza. Obniża nawet płodność

Winna bakteria

Niezwłocznie został poinformowany minister spraw wewnętrznych i administracji oraz komendant główny Straży Granicznej. Minister jeszcze we wtorek skierował na miejsce wojewodę warmińsko-mazurskiego i sanepid

– przekazała rzeczniczka warmińsko-mazurskiego oddziału Straży Granicznej mjr Mirosława Aleksandrowicz.

Na podstawie badań próbek pobranych od osób objawowych Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie stwierdziła bakterię salmonelli. Sanepid prowadzi dochodzenie epidemiologiczne w celu ustalenia źródła bakterii, analizowane są próbki wody oraz żywności.

salmonella fot. Getty Images / Canva.jpg
W próbkach pobranych od chorych stwierdzono obecność salmonelli. Fot. Getty Images / Canva

Sprawę masowego zatrucia w centrum szkoleniowym będzie badać też policja. Jeden z przedstawicieli Straży Granicznej złożył zawiadomienie o podejrzeniu przestępstwa z art. 160 k.k. (tj. narażenia człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu). Jak nieoficjalnie podaje TVN24, funkcjonariusze, u których wystąpiły objawy, korzystali z punktu żywienia na terenie placówki szkoleniowej.

Przeczytaj też: Niebezpieczna bakteria w podkarpackim szpitalu. Sanepid wkracza do akcji

Salmonella – przyczyny, objawy, leczenie

Zakażenia pałeczkami Salmonella są jedną z częstszych przyczyn chorób przewodu pokarmowego. Do infekcji dochodzi zwykle drogą pokarmową, poprzez spożycie skażonych produktów, takich jak surowe jaja, mięso drobiowe, niepasteryzowane mleko lub przetwory mleczne. Bakterie te mogą być również przenoszone przez bezpośredni kontakt z nosicielem – człowiekiem lub zwierzęciem. Czynnikami ryzyka są m.in. niewłaściwa higiena podczas przygotowywania posiłków oraz spożywanie żywności z niepewnych źródeł.

Objawy zakażenia pojawiają się zazwyczaj w ciągu 6–72 godzin od spożycia skażonego pokarmu. Należą do nich: gorączka, bóle brzucha, nudności, wymioty oraz wodnista biegunka. W większości przypadków choroba ma łagodny przebieg i ustępuje samoistnie w ciągu kilku dni, jednak u niektórych pacjentów może dojść do powikłań, takich jak odwodnienie, bakteriemia (obecność bakterii we krwi) czy zapalenie stawów. Leczenie zazwyczaj polega na nawodnieniu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej; antybiotyki stosuje się jedynie w cięższych przypadkach lub u osób z grup ryzyka.

zatrucie pokarmowe u mężczyzny fot. Canva.jpg
U większości chorych objawy ustępują samoistnie, czasami dochodzi jednak do powikłań. Fot. Canva

Rokowania w przypadku salmonellozy są na ogół dobre, szczególnie przy szybkim rozpoznaniu i odpowiednim leczeniu objawowym. Jednakże w przypadku zakażeń u osób wrażliwych lub w razie opóźnienia w terapii mogą wystąpić powikłania, które wymagają interwencji szpitalnej. Właściwa higiena, dokładne gotowanie żywności oraz unikanie spożywania surowych produktów pochodzenia zwierzęcego stanowią podstawę profilaktyki.

Przeczytaj też: Masowe zatrucia. Chorych łączy jedno, jedli wcześniej te owoce

 

Źródła:
Waksmańska, W., Rutkiewicz, J., & Mikulska, M. (2014). Salmonella u osób zamieszkujących powiat bielski i miasto Bielsko-Biała. Probl Hig Epidemiol, 95(3), 624–629.
Rynek Zdrowia. (2024, 5 kwietnia). 150 zatrutych, 13 wymagało hospitalizacji. Co się stało na szkoleniu Straży Granicznej? https://www.rynekzdrowia.pl/Polityka-zdrowotna/150-zatrutych-13-wymagalo-hospitalizacji-Co-sie-stalo-na-szkoleniu-Strazy-Granicznej,270311,14.html.
tvn24.pl. (2024, 6 kwietnia). Kętrzyn. Masowe zatrucie w Centrum Szkolenia Straży Granicznej. W szpitalu już 47 osób. https://tvn24.pl/olsztyn/ketrzyn-masowe-zatrucie-w-centrum-szkolenia-strazy-granicznej-w-szpitalu-juz-47-osob-st8402565.

 

Suplementy na zbicie kortyzolu. Co kupić w aptece?
Suplementy na obniżenie kortyzolu
Apteczne suplementy na kortyzol
Kortyzol to jeden z najważniejszych hormonów steroidowych wydzielanych przez ludzki organizm w odpowiedzi na stres. Jest produkowany w korze nadnerczy i kontrolowany przez specjalny układ w mózgu (podwzgórze–przysadka–nadnercza). Jego głównym zadaniem jest przygotowanie organizmu na sytuację walki lub ucieczki. Wzrost poziomu kortyzolu powoduje m.in. podwyższenie ciśnienia krwi, zwiększenie stężenia glukozy we krwi i tłumienie reakcji odpornościowej.Kortyzol, określany mianem „hormonu stresu”, nie jest naszym wrogiem. Dzięki niemu organizm jest w stanie szybko reagować na zagrożenie. Niestety, długotrwała ekspozycja na stres prowadzi do przewlekle podwyższonego poziomu tego hormonu, co niestety nie jest już dla nas dobre.
Czytaj dalej
Wlej do miski i wymocz stopy. Będą gładkie i gotowe na wiosnę [INSTRUKCJE]
Moczenie stóp wygładza stopy
Domowy sposób na gładkie stopy
Chociaż pogoda za oknem na to nie wskazuje, za chwilę nadejdzie wiosna, a razem z nią duże porządki w szafach. Ciepłe buty i grube skarpety rzucimy znów w kąt. Co zrobić, żeby stopy w sandałach i klapkach prezentowały się pięknie? Mam dobrą wiadomość: sposób jest prosty i tani.Skóra stóp po zimie jest często zmęczona, sucha i popękana. Zanim sięgniesz po skarpetki złuszczające, zatrzymaj się na chwilę w… kuchni. Właśnie tu znajdziesz środek, który przywróci stopom urodę łatwo i bezpiecznie.
Czytaj dalej