Tak powinna wyglądać dieta osoby z insulinoopornością. Tych produktów koniecznie należy unikać!
Insulinooporność jest częstą przypadłością, która polega na obniżonej wrażliwości na insulinę. Insulina jest to hormon, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Nieleczona insulinooporność może przerodzić się w stan przedcukrzycowy, czy cukrzycę typu 2. Dieta i zmiana nawyków jest fundamentalna w walce z insulinoopornością. Zatem jak powinna wyglądać dieta przy insulinooporności oraz czego powinniśmy unikać? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Dieta przy insulinooporności
„Dieta w insulinooporności nazywana jest dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego że problematyczne są głównie węglowodany proste. W kontekście insulinooporności powinniśmy wybierać węglowodany złożone, czyli takie, które dłużej się trawią i zawierają więcej błonnika, niż ich opcje oczyszczone, czyli węglowodany proste.” – powiedział dietetyk mgr Magdalena Jezierska.
Przede wszystkim pokarmy pełnoziarniste stanowią ważny element w diecie przy insulinooporności. Te produkty szczególnie powinny zostać włączone do naszej diety:
- pełnoziarniste pieczywo,
- pełnoziarniste makarony,
- brązowy ryż,
- grube kasze,
- surowe warzywa i owoce,
- chudy nabiał,
- chude mięso.
Jak walczyć z insulinoopornością?
„Kluczowy jest zdrowy tryb życia, czyli przede wszystkim aktywność fizyczna, ponieważ redukuje ona tkankę tłuszczową oraz rozbudowuje tkankę mięśniową, czyli tkankę, która jest odbiorcą glukozy. Wtedy mamy trochę więcej tych receptorów dla insuliny i glukoza jest pochłaniana, dzięki czemu redukujemy insulinooporność.” - powiedział dietetyk mgr Magdalena Jezierska.
Poza aktywnością fizyczną oraz odpowiednią higieną snu, które są niezbędne przy insulinooporności, bardzo ważna jest zmiana nawyków oraz trybu życia. Przede wszystkim należy zacząć od diety, która jest fundamentalna przy tej dolegliwości. Regularne spożywanie posiłków oraz dobrze zbilansowana dieta powinna stać się naszą codziennością.
Tych produktów powinniśmy unikać przy insulinooporności:
- słodycze,
- kolorowe, gazowane napoje,
- przetwory cukiernicze,
- cukry proste,
- przetworzone produkty,
- tłuste, smażone i ciężkostrawne potrawy,
- rozgotowane produkty zbożowe,
- węglowodany proste,
-
używki (alkohol, papierosy, narkotyki).
Czy insulinooporność można wyleczyć?
Insulinooporność sama w sobie nie jest chorobą, a stanem lub zaburzeniem, które w konsekwencji może prowadzić do powstania chorób . Przyczyną może być np. genetyka, styl życia, leki. Dlatego ważne, aby eliminować przyczynę lub z nią walczyć. Jeżeli za insulinooporność jest odpowiedzialny nasz tryb życia, należy bezwarunkowo go zmienić. Jeżeli czynnikiem wywołującym to zaburzenie są leki, może być potrzeba zmiany ich na inne. Jeżeli pacjent ma problem z otyłością przy insulinooporności, będzie konieczna redukcja masy ciała. Insulinooporność to zaburzenie, które można zwalczyć, jednak najważniejsza będzie konsekwentna modyfikacja dotychczasowych nawyków.
„Przy insulinooporności spowodowanej stylem życia, możemy unormować wskaźnik HOMA-IR i obniżyć stężenie insuliny na czczo. Wszystko w zależności od tego, jak bardzo jesteśmy w stanie zapanować nad insulinoopornością samą dietą. Insulinooporność, która wynika ze stylu życia, także często wymaga interwencji w postaci metforminy, czyli leku zwiększającego wrażliwość tkanek na insulinę. Bardzo często metformina jest przepisywana kobietom starającym się o ciążę, ponieważ insulinooporność zaburza płodność. Co ważne, metformina pomaga również zredukować masę ciała i obniżyć stężenie lipidów we krwi. Należy jednak podkreślić, że podstawą leczenia jest zmiana nawyków.”- powiedział dietetyk mgr Magdalena Jezierska.