Tak przechowuj żywność w upalne dni. GIS przypomina o kilku ważnych zasadach
Lato w pełni. I choć z upałów cieszy się wiele osób, warto pamiętać o zasadach dotyczących nie tylko zdrowia, ale też odpowiedniego przechowywania żywności.
Główny Inspektorat Sanitarny postanowił przypomnieć, w jaki sposób bezpiecznie przechowywać jedzenie, gdy za oknem temperatury wynoszą ponad 30 stopni Celsjusza. Komunikat GIS odnosi się przede wszystkim do bardzo wysokich temperatur, które wpływają niestety na bardzo szybkie psucie się produktów spożywczych.
GIS przypomina o kilku podstawowych zasadach
Latem niestety niemal każdy produkt psuje się szybciej, niż w innych porach roku. Główny Inspektorat Sanitarny postanowił przypomnieć, o czym należy pamiętać, by ograniczyć marnowanie produktów spożywczych, ale też uniknąć potencjalnego zatrucia pokarmowego.
GIS wskazał na pięć kroków do bezpieczniejszej żywności według wytycznych WHO. Choć te zasady wydają się dość oczywiste, warto je sobie wziąć do serca i pamiętać o nich.
- Utrzymuj czystość (myj ręce, odkażaj powierzchnie i sprzęty, chroń kuchnię i żywność przed owadami),
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej,
- Gotuj dokładnie (przede wszystkim mięso, jaja, drób i owoce morza;
- przeprowadzaj właściwą obróbkę termiczną żywności),
- Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze (łatwo psujące się produkty
- przechowuj w lodówce, nie rozmrażaj zamrożonego jedzenia w temperaturze pokojowej),
- Używaj bezpiecznej wody i żywności (np. pasteryzowanego mleka czy dokładnie umytych owoców i warzyw).
Nie marnujmy jedzenia!
Sanepid wymienia również przykłady odpowiednich zachowań, dzięki którym będziemy zdrowsi, a jedzenie nie zmarnuje się.
Chodzi o odgrzewanie jedzenia w ilościach, które rzeczywiście jesteśmy w stanie zjeść, ale niepozostawianie też ugotowanych posiłków w temperaturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny. Warto też zamrażać żywność, której nie spożywamy lub podzielenie się nią z innymi. Trzeba też oznaczać opakowania datą przygotowania lub zamrożenie. Znacznie ułatwia to monitorowanie daty przydatności.
Czytaj też:
Dzięki tym sposobom odzyskasz kontrolę nad jedzeniem. Dietetyczka radzi
W upalne dni jedz produkty bogate w wodę
Warto też dodać, że w upalne dni zalecane jest spożywanie pokarmów bogatych w wodę. Mowa o m.in. arbuzie, truskawkach czy też selerze naciowym. Dietetycy radzą, by podczas intensywnego upału wybierać lekkie i orzeźwiające posiłki, które nie wymagają pieczenia czy gotowania.
Warto też dodać, że choć zimne jedzenie, jak chociażby lody może przynieść niewielką ulgę w upalny dzień, nie wpływa ono na ogólną temperaturę naszego ciała. Zdaniem dietetyka Christophera Mohra, jedzenie zimnych pokarmów może sprawić, że poczujesz się trochę lepiej, obniżając temperaturę w ustach i gardle. T o szybkie rozwiązanie w upalny dzień, ale nie zmienia ono zbytnio ogólnej temperatury ciała - wyjaśnia dietetyk.
Czytaj też:
Lody na odchudzanie, czyli jesz smacznie i chudniesz? Dieta lodowa ma coraz więcej zwolenników
Ta popularna dieta może nasilać stany lękowe. Zaskakujące badania naukowców
Koktajl odchudzający. Jeśli chcesz schudnąć, pij go codziennie