Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Choroby > Te produkty mają najgorszy wpływ na cholesterol. Lekarz radzi, czego unikać

Te produkty mają najgorszy wpływ na cholesterol. Lekarz radzi, czego unikać

dieta na cholesterol
Fot. Freepik/master1305

Boimy się cholesterolu. Z zaniepokojeniem czekamy na wyniki krwi, by sprawdzić jego poziom. I słusznie, ponieważ zbyt duża ilość cholesterolu nie jest bezpieczna dla zdrowia.

Dlatego trzeba bardzo uważać na jego poziom. Część cholesterolu jest produkowana naturalnie przez nasz organizm, część jednak dostarczamy z pożywieniem. W niektórych produktach jest go szczególnie dużo, więc jeśli mamy podwyższone wyniki, warto ograniczyć ich spożycie. Lekarz podpowiada, czego lepiej unikać.

Zły czy dobry cholesterol?

Wysoki poziom cholesterolu budzi nasz zrozumiały niepokój. Jednak jest to niezwykle ważna substancja dla naszego ciała. Cholesterol służy budowaniu błon komórkowych, jest także budulcem hormonów płciowych i hormonów kory nadnerczy. Bierze udział w produkcji witaminy D i kwasów żółciowych. Więcej, jest niezwykle ważny jeśli chodzi o połączenia nerwowe.

Dlaczego więc tak bardzo go unikamy? Nie chodzi o sam cholesterol, lecz jego ilość w układzie krwionośnym. A dokładnie o ilość "złego" cholesterolu, jak się go potocznie nazywa. Chodzi o formę LDL, czyli beta-lipoproteiny. To one odkładają się na ściankach tętnic, tworząc płytkę, która może zwężać ich światło.

"Dobrym" cholesterolem jest HDL — alfa-lipoproteiny. To on odpowiada za transport niektórych substancji we krwi. I jeden, i drugi jest potrzebny, ale w odpowiedniej ilości i proporcjach.

Mycie bezpośrednio przed wizytą u ginekologa – tak czy nie? Odpowiada lekarka Robią ci się zajady? To może być brak tej witaminy

Normy cholesterolu we krwi

Wszystkie te rodzaje składają się na "cholesterol całkowity" - to ten wynik najczęściej sprawdzamy podczas badań z krwi. Normy cholesterolu całkowitego to 125-200 mg/dl. Jednak ważne jest nie tylko to, lecz także ilość HDL i LDL oraz ich stosunek.

Normy prezentują się następująco:

  • cholesterol LDL: poniżej 100 mg/dl,
  • cholesterol HDL: powyżej 50 mg/dl dla kobiet i 40 mg/dl dla mężczyzn.

Przyjmuje się także, że stosunek HDL do LDL powinien wynosić od 1:2 do 1:3. Zalecany poziom cholesterolu LDL może być niższy, jeśli dana osoba jest w grupie ryzyka związanego z miażdżycą czy innymi chorobami sercowo-naczyniowymi.

Polecamy: Do sanatorium weź Kartę Dużej Rodziny. Ceny niższe nawet o 20 proc.

Obniżanie cholesterolu dietą

Dietą możemy najbardziej zadziałać na poziom cholesterolu LDL. Nie chodzi o to, żeby unikać jedzenia wszystkich tłuszczów czy białek zwierzęcych. Tylko część produktów wpływa niekorzystnie na wyniki, więc warto je wykluczyć z naszej diety.

Doktor Łukasz Samoliński z I Kliniki Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w rozmowie z nami powiedział:

Dbając o prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi należy pamiętać o ograniczaniu w diecie takich produktów, jak masło, smalec, tłuste mięso, produkty smażone na głębokim, niewłaściwym tłuszczu (np. frytki), majonez, sery pełnotłuste. Produktem, który również wpływa niekorzystnie na stężenie cholesterolu we krwi, jest alkohol.

Lekarz przypomniał jednak, że dieta to nie wszystko:

Ponadto należy ponownie podkreślić znaczenie aktywności fizycznej – jest to jedna z najskuteczniejszych i najlepiej udokumentowanych metod zmniejszania stężenia cholesterolu LDL. Jeżeli jednak zmiana stylu życia nie daje oczekiwanego efektu, należy rozpocząć leczenie lekami z grupy statyn.

Ale tłuszcz tłuszczowi nierówny. Dlatego do diety warto wprowadzić tłuszcze jednonienasycone, które obniżają poziom cholesterolu — występują w orzechach i oliwkach oraz oliwie. Ogromne znaczenie mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które również występują w roślinnych olejach.

Cholesterol a zdrowie

Wysokie stężenie cholesterolu LDL sprzyja jego odkładaniu się na ścianach tętnic. W ten sposób tworzy się blaszka miażdżycowa, która zmniejsza światło tętnicy, jednocześnie zmniejszając przepływ krwi. To ma wpływ tak naprawdę na cały organizm, ponieważ krew transportuje wszystkie składniki odżywcze.

Jednak taki stan rzeczy najgroźniejszy jest dla serca. Jak mówi doktor Łukasz Samoliński:

[Wysoki poziom cholesterolu] stanowi jeden z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca, który często powoduje nieodwracalne uszkodzenie mięśnia sercowego.

Ale to nie wszystko. Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić także do choroby niedokrwiennej serca. Z jego powodu powstają także skrzepliny, które blokują przepływ krwi, co może doprowadzić do udaru. Podwyższony cholesterol ma także wpływ na pracę woreczka żółciowego i może prowadzić do powstawania kamieni żółciowych.

Zobacz także:

Ta kasza to źródło białka, magnezu i żelaza. Sprawdź, co możesz przygotować z niej w kuchni

Dojeżdżasz do pracy rowerem? W ten sposób zmniejszasz ryzyko przedwczesnej śmierci

To najzdrowszy rodzaj sera. Jest dobry dla serca, sprzyja odchudzaniu