Te osoby nie powinny jeść borówek amerykańskich. Zmniejszają działanie leków!
Borówki amerykańskie to bardzo lubiane owoce, po które chętnie sięgamy. Są smaczne i słodkie, a do tego zdrowe. Zawierają w sobie moc wartości odżywczych, cennych witamin i minerałów, bogate są również w antyoksydanty.
Niektórzy powinni jednak unikać borówek. To, m.in., osoby z nietolerancją fruktozy, uczulone na te owoce, czy cierpiący na choroby nerek.
Borówki amerykańskie – skarbnica składników odżywczych
Borówki amerykańskie to jedne z naszych ulubionych owoców. Są pyszne, słodkie, nie kwaśne, idealnie nadają się do komponowania deserów, galaretek i biszkoptów, stanowią także wspaniałą przekąskę, jedzone "sauté". Zaletą borówek amerykańskich są ich wartości prozdrowotne – bogactwo cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.
Zawierają witaminę C , witaminę K, E oraz witaminy z grupy B, a także ważne minerały takie jak wapń, żelazo, potas, magnez i mangan , który wspomaga metabolizm i układ kostny. Borówki są również doskonałym źródłem błonnika, co sprzyja zdrowiu układu pokarmowego. Warto dodać, że te owoce są także niskokaloryczne – mają tylko 57 kcal w 100 g.
Borówki – wpływ na organizm
Specjaliści od żywienia radzą, by po borówki amerykańskie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy mamy na nie sezon. Nasz organizm będzie nam za to wdzięczny, ponieważ:
- pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi,
- wspierają pracę mózgu, dzięki zawartości witamin z grupy B,
- pozytywnie działają na oczy – za sprawą witamin A i E,
- chronią organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, nowotworów,
- wspierają zdrowie serca oraz układu krążenia,
- przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, dzięki właściwościom przeciwzapalnym, a w konsekwencji – także samopoczucia.
Borówki amerykańskie – nie dla wszystkich dobre i wskazane
Jak się jednak okazuje, borówki amerykańskie nie są dla każdego. Na te owoce uważać powinny osoby, które mają nietolerancję fruktozy , czyli cukru owocowego, a także osoby uczulone na borówki . Z diety powinni wykluczyć je również pacjenci cierpiący na choroby nerek , którym zalecono dietę nieskopotasową.
Borówek amerykańskich nie powinni jeść także pacjenci z chorobą bobową, czyli fawizmem . To choroba genetyczna, dla której charakterystyczny jest niedobór enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu (G6PD), który ma wpływ na długość życia czerwonych krwinek. Jedzenie borówek może aktywować tę chorobę, a jej konsekwencją może być poważna niedokrwistość.
Borówki amerykańskie – interakcje z lekami
Borówki amerykańskie mają niski indeks glikemiczny (55) i generalnie są wręcz polecane przy cukrzycy. Jednak lepiej ich nie łączyć z niektórymi lekami przeciwcukrzycowymi , ponieważ mogą potęgować ich działanie. Ryzyko takiej reakcji nie jest wysokie, warto jednak poruszyć ten temat z lekarzem.
Te pyszne owoce z diety powinny wykluczyć również osoby przyjmujące buspiron . Borówki mogą bowiem hamować działanie tego leku psychotropowego. Na organizm niekorzystnie wpływa także łączenie borówek z flurbiprofenem, lekiem z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) oraz z lekami rozrzedzającymi krew – mogą nasilać ryzyko krwawień.
Zobacz także:
Te osoby nie powinny jeść borówek. Mogą im poważnie zaszkodzić
Polski owoc zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera! Warto włączyć go do diety!
Rano a może wieczorem. Jaka jest najlepsza pora na przyjmowanie magnezu?