Pacjenci.pl Żywienie Te owoce są pełne chemii. Ewa Wachowicz ostrzega kupujących w supermarketach
Pawel Wodzynski/East News/pixaby

Te owoce są pełne chemii. Ewa Wachowicz ostrzega kupujących w supermarketach

24 lutego 2024
Autor tekstu: Piotr Cieciuch

Jesień i zima to pory roku, podczas których dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Wielu z nas kupuje wówczas te z eksportu, które nierzadko naszpikowane są chemią. Nie wszystkie eksportowane owoce są potencjalnie szkodliwe, lecz według Ewy Wachowicz ze spożycia pewnych z nich lepiej zrezygnować w sezonie zimowym. Które to są?

Owoce naszpikowane chemią

Zimą chętniej sięgamy po gruszki, śliwki i czereśnie, twierdząc, że to idealna pora roku na nie. Niestety,  te owoce właśnie znalazły się na „czarnej liście” Ewy Wachowicz – znana z zamiłowania do zdrowego trybu życia dziennikarka ostrzega przed tymi eksportowanymi z innych krajów. Co więcej, by były dłużej świeże, są poddawane obróbce chemicznej , co również nie przemawia na ich korzyść.

Mimo wszystko owoce i warzywa zawsze warto jeść. Jednak dobrze jest znać ich źródło pochodzenia i mieć świadomość, jak zostały wyprodukowane. Gdy nie mamy możliwości, by kupować produkty ekologiczne, kupujmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie.

Projekt bez nazwy - 2024-02-23T171726.779.png

Przepisy diety ketogenicznej - śniadanie, obiad i przekąski
Jedzenie też może poprawić humor. A te pokarmy w szczególności

Po które owoce sięgać, gdy jest zimno?

Pomarańcze, mandarynki i grejpfruty – warto je jeść ze względu na bogatą zawartość witaminy C , wzmacniającej odporność. Dobrym pomysłem jest także spożywanie pomelo i kaki. W sezonie zimowym jesteśmy bardziej narażeni na infekcje wirusowe,  więc w codziennym menu nie powinno zabraknąć owoców, warzyw i produktów zawierających witaminę B, cynk, żelazo i selen.

Niedobór wymienionych witamin zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Może też powodować rozdrażnienie, problemy z koncentracją i zmęczenie organizmu.

Skąd pochodzą owoce i warzywa dostępne w Polsce?

W polskich marketach coraz częściej pojawiają się bardziej egzotyczne gatunki owoców. Mimo że Polska jest jednym z największych producentów w Europie, owoce i warzywa musimy też importować. W Polsce kupimy zarówno nasze jabłka i gruszki, jak i te importowane z Holandii, Belgii i Francji. Nie brakuje owoców z Chile lub Afryki.

W Polsce produkuje się najwięcej w Unii Europejskiej owoców borówki amerykańskiej, lecz w sezonie zimowym sprowadza się ją z Hiszpanii, Maroka i niekiedy z Chile. Owoce cytrusowe najczęściej importowane są z Hiszpanii, Turcji i Izraela.

Warzywa również chętnie sprowadzane są z Hiszpanii, ryby – z Norwegii, mięso i nabiał – z Niemiec.

źródło: pysznosci.pl, wiescirolnicze.pl

Najzdrowsza dieta wytypowana. Czy to może jeszcze dziwić?
Dieta w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby - co jeść, a czego unikać?
Obserwuj nas w
autor
Piotr Cieciuch
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko