Już dziś kup słoiki na przetwory. W takiej formie pomidory są najzdrowsze
Zazwyczaj przyjmuje się, że przetwory owocowo-warzywne są mniej wartościowe od surowych produktów, ze względu na to, że obróbka termiczna prowadzi do utraty wielu cennych składników. Rzeczywiście, w wielu przypadkach tak jest, jednak nie zawsze. Jeśli chodzi o pomidory, ich przetwory są jeszcze bardziej wartościowe niż surowe warzywa!
Właściwości pomidorów
Pomidory to bogate źródło:
- likopenu,
- potasu,
- błonnika pokarmowego,
- witaminy C,
- witamin z grupy B.
4 główne powody, dla których warto spożywać pomidory są następujące:
- Wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
- Wykazują działanie przeciwnowotworowe.
- Opóźniają procesy starzenia.
- Wspomagają odchudzanie i są przyjazne cukrzykom.
Przetwory zawierają dwa razy więcej likopenu niż świeże pomidory
Najbardziej wartościowym składnikiem pomidorów jest likopen. Należy on do grupy karotenoidów, czyli naturalnych barwników obecnych w roślinach. To właśnie likopen nadaje pomidorom czerwoną i pomarańczową barwę. Jest to silny przeciwutleniacz, który może zapobiegać nowotworom oraz poważnym chorobom serca. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie go wytwarzać, dlatego należy go dostarczać z zewnątrz.
Najlepszym źródłem likopenu są pomidory i ich przetwory, przy czym w przetworach mamy go nawet dwa razy więcej niż w świeżych warzywach! Jest on uwalniany w trakcie się gotowania, dlatego znacznie lepiej wchłania się z przetworów niż ze świeżych warzyw.
Według wielu badań, spośród wszystkich barwników, likopen odgrywa największą rolę w profilaktyce nowotworów. Wykazano, że pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, m.in. raka prostaty, raka szyjki macicy, raka płuc, raka układu pokarmowego i białaczki.
Jak podają badania przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois, u kobiet, u których poziom likopenu we krwi jest wysoki, ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy jest 5-krotnie niższe niż u kobiet z jego niskim stężeniem.
Naukowcy zaobserwowali też, że codzienne dostarczanie 30mg likopenu może zredukować ryzyko wystąpienia raka jelita grubego lub odbytnicy nawet o 60%.
Wykazano również, że spożywanie produktów z pomidorów zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju raka prostaty o blisko 30%.
źródło: zwrotnikraka.pl
Przetwory zawierają 14 razy więcej potasu niż świeże pomidory
W przetworach pomidorowych znajduje się nawet 14 razy więcej potasu niż w świeżych warzywach. Potas jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni kluczową rolę w utrzymaniu równowagi elektrolitowej oraz regulacji wielu procesów metabolicznych. Wykazuje działanie antagonistyczne do sodu i pomaga obniżać ciśnienie krwi. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Ponadto, posiada właściwości antyoksydacyjne i chroni komórki przed degradacją przez wolne rodniki.
Zwiększenie podaży potasu jest szczególnie zalecane w diecie osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Prawidłowy poziom potasu we krwi zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu średnio o 24%. Ponadto, potas zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zakrzepicy.