Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Już dziś kup słoiki na przetwory. W takiej formie pomidory są najzdrowsze
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 03.02.2024 13:50

Już dziś kup słoiki na przetwory. W takiej formie pomidory są najzdrowsze

przetwory pomidorowe
canva.com

Zazwyczaj przyjmuje się, że przetwory owocowo-warzywne są mniej wartościowe od surowych produktów, ze względu na to, że obróbka termiczna prowadzi do utraty wielu cennych składników. Rzeczywiście, w wielu przypadkach tak jest, jednak nie zawsze. Jeśli chodzi o pomidory, ich przetwory są jeszcze bardziej wartościowe niż surowe warzywa! 

Właściwości pomidorów

Pomidory to bogate źródło: 

  • likopenu,
  • potasu,
  • błonnika pokarmowego, 
  • witaminy C,
  • witamin z grupy B.

4 główne powody, dla których warto spożywać pomidory są następujące: 

  • Wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
  • Wykazują działanie przeciwnowotworowe.
  • Opóźniają procesy starzenia.
  • Wspomagają odchudzanie i są przyjazne cukrzykom.
Nasza polska ryba jedną z najzdrowszych na świecie! Smaczna, tania i łatwo dostępna To warzywo może chronić przed nowotworami. Wielu może je jeść bez ograniczeń

Przetwory zawierają dwa razy więcej likopenu niż świeże pomidory

Najbardziej wartościowym składnikiem pomidorów jest likopen. Należy on do grupy karotenoidów, czyli naturalnych barwników obecnych w roślinach. To właśnie likopen nadaje pomidorom czerwoną i pomarańczową barwę. Jest to silny przeciwutleniacz, który może zapobiegać nowotworom oraz poważnym chorobom serca. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie go wytwarzać, dlatego należy go dostarczać z zewnątrz.

Najlepszym źródłem likopenu są pomidory i ich przetwory, przy czym w przetworach mamy go nawet dwa razy więcej niż w świeżych warzywach! Jest on uwalniany w trakcie się gotowania, dlatego znacznie lepiej wchłania się z przetworów niż ze świeżych warzyw.

Według wielu badań, spośród wszystkich barwników, likopen odgrywa największą rolę w profilaktyce nowotworów. Wykazano, że pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, m.in. raka prostaty, raka szyjki macicy, raka płuc, raka układu pokarmowego i białaczki.

Jak podają badania przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois, u kobiet, u których poziom likopenu we krwi jest wysoki, ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy jest 5-krotnie niższe niż u kobiet z jego niskim stężeniem.

Naukowcy zaobserwowali też, że codzienne dostarczanie 30mg likopenu może zredukować ryzyko wystąpienia raka jelita grubego lub odbytnicy nawet o 60%.

Wykazano również, że spożywanie produktów z pomidorów zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju raka prostaty o blisko 30%. 

źródło: zwrotnikraka.pl 

Projekt bez nazwy - 2024-02-03T125250.606.png

Przetwory zawierają 14 razy więcej potasu niż świeże pomidory

W przetworach pomidorowych znajduje się nawet 14 razy więcej potasu niż w świeżych warzywach. Potas jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni kluczową rolę w utrzymaniu równowagi elektrolitowej oraz regulacji wielu procesów metabolicznych. Wykazuje działanie antagonistyczne do sodu i pomaga obniżać ciśnienie krwi. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Ponadto, posiada właściwości antyoksydacyjne i chroni komórki przed degradacją przez wolne rodniki. 

Zwiększenie podaży potasu jest szczególnie zalecane w diecie osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Prawidłowy poziom potasu we krwi zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu średnio o 24%. Ponadto, potas zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zakrzepicy.