Pacjenci.pl Dieta Te warzywa tuczą najbardziej! Kto chce schudnąć powinien ich unikać
canva

Te warzywa tuczą najbardziej! Kto chce schudnąć powinien ich unikać

7 października 2023
Autor tekstu: Piotr Cieciuch

Tyciu sprzyja spożywanie tych trzech warzyw – Eksperci z Harvard TH Chan School of Public Health podczas badań trwających 24 lata ustalili, które z warzyw tuczą najbardziej. Jesteś na diecie redukcyjnej? Te warzyw jedz z umiarem.


Metabolizm zwalnia wraz z wiekiem

Na łamach „British Medical Journal” opublikowane wyniki badania trwającego aż 24 lata autorstwa ekspertów z Harvard TH Chan School of Public Health. Wzięło w nim udział ponad 136 tysięcy osób. Co cztery lata uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące stylu życia i zdrowia. Naukowcy po przeanalizowaniu tych danych ustalili, że osoby te tyły co 1,5 kg co 4 lata. W ciągu 24 lat tyli więc średnio o 8,8 kg.

Badanie trwało w latach 1985-2014, a uczestnicy nie ukończyli 65. roku życia.

Metabolizm zwalnia, ale nie zatrzymuje się w pewnym etapie życia człowieka. To czy człowiek utrzyma prawidłową masę wciąż zależy od tego, czy będzie regularnie ćwiczył i ograniczy spożycie żywności zawierającej dużą ilość kalorii.

Projekt bez nazwy - 2023-10-06T190349.593.png

Ozempic ma konkurencję. Oba leki zawierają semaglutyd. Pomagają nie tylko w odchudzaniu?
Nordic walking - świetny sposób na odchudzanie, poprawę zdrowia i samopoczucia

Te warzywa powodowały tycie

Eksperci z Harvard TH Chan School of Public Health ustalili, że spożycie niektórych warzyw sprzyja tyciu. Na podstawie badań odkryli, że ludzie spożywający  więcej ziemniaków, groszku cukrowego i słodkiej kukurydzy, szybciej tyli w porównaniu z ludźmi preferującymi m.in. brokuły, szpinak i marchew. Osoby z drugiej z wymienionych grup wolniej przybierały na wadze. Miłośnicy ziemniaków i kukurydzy cukrowej tyli o 2,5 kg więcej – obydwie grupy badano w tym samym okresie.

Warzywa skrobiowe a tycie

Skrobia w diecie utrudnia redukcję wagi. Najwięcej dostarczamy jej z pokarmami takimi jak:

  • ryż,
  • makaron,
  • pieczywo,
  • płatki śniadaniowe,
  • ziemniaki.

Produkty skrobiowe same w sobie nie zawierają dużo tłuszczu i kalorii. Zaczynają jednak tuczyć, gdy jemy ich za dużo lub spożywamy z tłustymi dodatkami. W ziemniakach jest dużo potasu i białka, lecz gdy podamy je z tłustym sosem, stają się bombą kaloryczną!

Naukowcy ustalili również, że zależność między tyciem a spożywaniem warzywa jest bardziej widoczna u osób, które już są otyłe lub mają nadwagę. Co więcej, zależność ta silniejsza była u kobiet.

Eksperci zaobserwowali, że wraz z tyciem zwiększa się też poziom cukru we krwi. Stwierdzili także, że osoby w średnim wieku, by zmniejszyć przyrost masy ciała, powinny spożywać więcej produktów o dużej zawartości błonnika np. jabłek i produktów pełnoziarnistych.

Badanie miało charakter obserwacyjny. Oznacza to, że nie ma całkowitej pewności, że spożywanie pewnych warzywa zawsze będzie przyczyną tycią.

Masz już dość bezsennych nocy? Dietetyk wskazał najskuteczniejszy sposób na głęboki sen
Dieta DASH - najzdrowsza dieta na świecie! Zalecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem
Obserwuj nas w
autor
Piotr Cieciuch
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja