Pośpiech, praca w stresie, nadmiar obowiązków i otaczająca nas zewsząd technologia nie sprzyjają dobremu, regenerującemu wypoczynkowi. Przez większość swojego czasu działamy na pełnych obrotach, więc wieczorem, trudno się ot tak „wyłączyć”.Pojawiają się więc kłopoty z zasypianiem. Część osób nie może zmrużyć oka przez wiele godzin, inni owszem, zasypiają, ale za to budzą się w środku nocy. Często ok. godziny 3.00. Dlaczego właśnie wtedy? Naukowcy znają przyczynę.
Kortyzol to jeden z najważniejszych hormonów steroidowych wydzielanych przez ludzki organizm w odpowiedzi na stres. Jest produkowany w korze nadnerczy i kontrolowany przez specjalny układ w mózgu (podwzgórze–przysadka–nadnercza). Jego głównym zadaniem jest przygotowanie organizmu na sytuację walki lub ucieczki. Wzrost poziomu kortyzolu powoduje m.in. podwyższenie ciśnienia krwi, zwiększenie stężenia glukozy we krwi i tłumienie reakcji odpornościowej.Kortyzol, określany mianem „hormonu stresu”, nie jest naszym wrogiem. Dzięki niemu organizm jest w stanie szybko reagować na zagrożenie. Niestety, długotrwała ekspozycja na stres prowadzi do przewlekle podwyższonego poziomu tego hormonu, co niestety nie jest już dla nas dobre.
W mediach społecznościowych kortyzol, określany mianem "hormonu stresu", jest często przedstawiany jako główny winowajca przyrostu masy ciała, lęku czy zmęczenia. Popularne filmy na platformach takich jak TikTok sugerują, że wysoki poziom kortyzolu prowadzi do objawów takich jak „brzuch kortyzolowy” czy „kortyzolowa twarz”. To mity.
Kortyzolem nazywamy hormon stresu. Gdy jesteśmy zestresowani, jego poziom szybko rośnie, co zwiększa szybkość reakcji organizmu i motywuje nas do działania. Stale wysoki poziom kortyzolu nie jest dla organizmu korzystny, gdyż rozregulowuje gospodarkę hormonalną i obciąża serce.Gdy jesteśmy mocno zestresowani lub przemęczeni i chcemy obniżyć poziom kortyzolu, warto sięgnąć po te produkty. Co należy wtedy jeść?