Cynamon to przyprawa uwielbiana przez Polaków – dodają ją do ciast, napojów i jabłek. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu smakowi i pięknemu zapachowi, ale również właściwościom prozdrowotnym. Są jednak osoby, którym nadmierne spożycie cynamonu może zagrażać.
Niektórzy czytelnicy być może pamiętają ubijanie masła przez swoje mamy lub babcie. Niektóre gospodynie jeszcze teraz sięgają czasami po maselnice – zwłaszcza jeśli mają dostęp do wiejskiej śmietanki. Produktem ubocznym pracochłonnego procesu ubijania masła ze słodkiej śmietanki jest maślanka.
Dodaj to do kawy, a wzmocnisz swoje serce i układ nerwowy. O czym mowa? O mleku, a właściwie o napoju, migdałowym - jest zdrowszą alternatywą dla mleka krowiego, pomaga m. in. obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz nie powoduje problemów z trawieniem. Warto także wzbogacić kawę o przyprawy, które nie dość, ze komponują się z nią świetnie, to jeszcze są bardzo zdrowe.