Jogurt naturalny to jeden z najczęściej wybieranych produktów śniadaniowych. Stanowi źródło białka, wapnia i probiotyków, a w połączeniu z odpowiednimi przyprawami może stać się jeszcze skuteczniejszym wsparciem dla zdrowia i sylwetki.Jogurt z dodatkiem przypraw może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi i ograniczać napady głodu Niektóre przyprawy, jak kardamon czy cynamon, mają delikatne działanie termogeniczne, co może wspomagać metabolizm Połączenie tych składników może poprawiać trawienie i wspierać zdrowie jelit Taki posiłek daje uczucie sytości na dłużej i pomaga kontrolować wagę jako element zbilansowanej diety
Wielu z nas nie wyobraża sobie potraw bez dodatków przypraw. To one nadają smak, któremu nie da się oprzeć, wręcz odmieniają jedzenie. I choć słusznie szerzone jest przekonanie, że są bardzo zdrowe, to w niektórych przypadkach mogą zaszkodzić.
Cynamon to przyprawa uwielbiana przez Polaków – dodają ją do ciast, napojów i jabłek. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu smakowi i pięknemu zapachowi, ale również właściwościom prozdrowotnym. Są jednak osoby, którym nadmierne spożycie cynamonu może zagrażać.
Niektórzy czytelnicy być może pamiętają ubijanie masła przez swoje mamy lub babcie. Niektóre gospodynie jeszcze teraz sięgają czasami po maselnice – zwłaszcza jeśli mają dostęp do wiejskiej śmietanki. Produktem ubocznym pracochłonnego procesu ubijania masła ze słodkiej śmietanki jest maślanka.
Dodaj to do kawy, a wzmocnisz swoje serce i układ nerwowy. O czym mowa? O mleku, a właściwie o napoju, migdałowym - jest zdrowszą alternatywą dla mleka krowiego, pomaga m. in. obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz nie powoduje problemów z trawieniem. Warto także wzbogacić kawę o przyprawy, które nie dość, ze komponują się z nią świetnie, to jeszcze są bardzo zdrowe.