Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Tego smaku chipsów już nie kupisz. Wycofano go w całej Unii
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 18.07.2025 13:49

Tego smaku chipsów już nie kupisz. Wycofano go w całej Unii

Chipsy, bekonowe chipsy
Fot. Freepic

Choć chipsy należą do jednych z najbardziej niezdrowych przekąsek, lubimy je podjadać przy różnych okazjach. Jedne z nich musiały zostać wycofane. 

Unia Europejska wydała decyzję o zakazie sprzedaży chipsów o smaku wędzonego bekonu. Ta przekąska powinna zniknąć ze sklepów w całej Europie. Jak się okazuje aromat dodawany do takich chipsów może być niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Chipsy o smaku wędzonego bekonu zostaną wycofane

Na sklepowych półkach dostępna jest niezliczona ilość smaków chipsów. Ta niezdrowa przekąska jest chętnie wybierana przez konsumentów i mimo że lekarze wciąż alarmują, jak bardzo niezdrowe są chipsy, mnóstwo osób wciąż je kupuje, zajadając je do oglądania wieczornego filmu. 

Wycofany został popularny smak - wędzonego bekonu. Aromaty dymu wędzarnianego, dodawane do bekonowych chipsów, mogą wiązać się z ryzykiem raka. Proces uzyskiwania tego właśnie aromatu, znany jako piroliza, polega na oczyszczaniu dymu w związku z usunięciem szkodliwych składników, takich jak smoła. W efekcie powstaje płynny dym, który można dodawać do jedzenia, podkręcając jego smak.

Regularne spożywanie chipsów prowadzi do zrujnowania zdrowia
Fot. Freepic

Wycofane zostanie aż osiem sztucznych aromatów dymu

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podkreślał, że aromaty dymu wędzarnianego powodują tzw. genotoksyczność. To zdolność substancji chemicznej do uszkodzenia materiału genetycznego. Jak się okazuje, może powodować nie tylko nowotwory, ale również inne powikłania zdrowotne.

Dlatego Unia Europejska planuje w ciągu najbliższego roku wycofać aż osiem sztucznych aromatów dymu. Warto dodać, że pod koniec kwietnia 2023 r. 27 państw członkowskich zatwierdziło blokadę. Aaromaty dymu mają być stopniowo wycofywane.

Chipsy to "inteligentne bomby"

Co ciekawe, chodzi nie tylko o chipsy z wędzonym bekonem, ale również mięsa, sery, ryby oraz sosy - m.in. barbeque. Jak się okazuje, producenci tych produktów w okresie przejściowym mają znaleźć alternatywny sposób aromatyzowania żywności. Chipsy określane są jako “inteligentne bomby”, które bardzo precyzyjnie atakują ośrodki głodu w mózgu, dzięki czemu tak ciężko powstrzymać się od jedzenia. Regularne spożywanie chipsów może prowadzić do zrujnowania sobie zdrowia. 

Choć oczywiście chipsy powstają z ziemniaków, a te same w sobie są zdrowe, dzięki długotrwałemu smażeniu stają się bardzo szkodliwe, ponieważ wtedy uwalnia się substancja o nazwie akrylamid, która może wywoływać miażdżycę oraz raka. Ta sama substancja obecna jest też w innym produkcie powstałym z ziemniaków-we frytkach.

Czytaj też:

Rakotwórcze substancje w chipsach. Ekologiczne produkty wcale nie są lepsze

Niebezpieczne chipsy wciąż na polskim rynku. W innych krajach zostały wycofane

Jesteś po czterdziestce? Tych objawów nie bagatelizuj, wskazują na choroby