Mięso z zamrażarki ma swoje limity. Fatalny błąd może odbić się na zdrowiu

Mrożenie produktów spożywczych to doskonały sposób na niemarnowanie żywności. Niektórym jednak wydaje się, że zamrożone raz produkty możemy przechowywać w nieskończoność. Nic bardziej mylnego! Należy pamiętać, że wszystko ma swój okres przydatności do spożycia. Jeśli nie będziemy się do tego stosować, może to odbić się na naszym zdrowiu.
- Zbyt długie lub nieprawidłowe przechowywanie mięsa w zamrażarce może być szkodliwe.
- Jak długo można przechowywać w zamrażarce mięso, by wciąż nadawało się do spożycia?
Jak przygotować mięso do mrożenia?
To, jak długo można mrozić żywność, jest zależne również od tego, w jaki sposób to robimy. Bardzo ważne jest, by produkty spożywcze trafiały do zamrażarki w szczelnych pojemnikach, a nie luzem. W przypadku mięsa niezwykle ważna jest też data zamrożenia. Często popełnianym błędem jest też mrożenie mięsa w oryginalnym opakowaniu zawierającym wkład chłonny, który jest pożywką dla bakterii. Aby uniknąć marnowania żywności, warto je też poporcjować.
Polecamy: Sklepy sprzedają ich 10 ton miesięcznie. Zajadamy się w najlepsze, choć tylko udają mięso
Ile czasu można trzymać mięso w zamrażarce?
W zależności od rodzaju mięsa, bezpiecznie wytrzyma w zamrażalniku od miesiąca do roku. Mielona wołowina nie powinna znajdować się w zamrażarce dłużej niż trzy miesiące, porcjowana może przeleżeć w zamrażalniku od 6 do 12 miesięcy. Mieloną wieprzowinę należy spożyć po 1-2 miesięcy mrożenia, w kawałku przetrwa nawet do 6 miesięcy. Drób w całości można mrozić 3 miesiące, a w kawałkach od 6 do 12 miesięcy.
Różnego typu wędliny i kiełbasy mięsne można mrozić , ale na znacznie krótsze okresy. Najlepiej, jeśli nie będą przekraczać 3 miesięcy. Po tym czasie mogą stracić swoje walory smakowe i może odbić się to też na ich teksturze. Przed mrożeniem należy szczelnie zapakować je do plastikowych pojemników lub woreczków strunowych.


Czego nie można mrozić?
Do mrożenia nie nadają się m.in. gotowane jajka. Po rozmrożeniu stają się one gumowate. Z produktów skrobiowych, takich jak makaron, ryż i ziemniaki, po rozmrożeniu robi się papka – tracą swój smak i konsystencję. Jogurty, mleko, śmietana, miękkie i świeże sery, podobnie jak majonezy czy sosy, również tracą swoją konsystencję.
Do mrożenia nie nadają się też owoce i warzywa z dużą zawartością wody. Nie należy też mrozić napojów w szklanych butelkach, ponieważ temperatura może je rozsadzić. Z kolei soki po rozmrożeniu mogą się rozwarstwić.
Zobacz też: Wiele osób nie myje mięsa i naraża swoje zdrowie. Biotechnolożka załamuje ręce: To nielogiczne



































