Pomidory są warzywem pożądanym przez cały rok, lecz to latem są najlepsze i najświeższe. Pomidory nie tylko są smaczne, ale posiadają też mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Zapobiegają miażdżycy, działają antynowotworowo, wspomagają trawienie i poprawiają odporność. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM zdradziła, czy spożycie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego. Jaka jest odpowiedź?
Gdy wysokie temperatury za oknem, musimy bardzo mocno nawadniać się. Choć dietetycy przekonują, żeby pić bardzo dużo wody, nie każdy z nas ją lubi. Czasem potrzebne jest więc urozmaicenie, dlatego śmiało do wody można wrzucić sezonowe owoce.Dr n. o zdr. dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska zdradza, co najlepiej nawadnia w upały, a jakich płynów unikać, jak ognia.
Zakażenia pokarmowe są problematyczne, szczególnie latem. Ich źródłem są m.in. bakterie z rodzaju Salmonella, które znajdują się m.in. w jajkach. Wiele osób zastanawia się, czy w momencie, gdy je myjemy przed spożyciem, pomaga przed pozbyciem się salmonelli.Odpowiedź na to pytanie ma dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, która wyjaśniła w mediach społecznościowych wątpliwości związane z tym tematem.
Orzechy włoskie to przekąska, którą warto włączyć do codziennej diety. Mogą pojawić się jako dodatek wielu słodkich dań, wytrawnych czy śniadaniowych. W końcu orzechy włoskie są bogactwem witamin, minerałów, błonnika, białka czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki bogatym właściwościom mogą zapobiegać wystąpieniu, ale też wspomagać leczenie wielu chorób, m.in. schorzeń układu krążenia oraz cukrzycy typu 2. Na co jeszcze korzystnie wpływają orzechy włoskie?
Lekarze alarmują, że już dziewięć mln dorosłych Polaków choruje na otyłość. Niestety, przybywa dzieci oraz młodzieży z nadwagą. Wciąż powstają kampanie, które uświadamiają, jakie są konsekwencje otyłości.Teraz, po raz piąty ruszyła już kampania edukacyjna “Porozmawiamy szczerze o otyłości”. Cel to m.in. zmiana percepcji odnośnie otyłości wśród mieszkańców naszego kraju, ale też obalanie krzywdzących stereotypów.
Czarny czosnek nie występuje naturalnie - trzeba go zrobić - czyli poddać odpowiedniemu procesowi. Dość trudno zrobić to samemu, dlatego na ogół decydujemy się na jego zakup. Czarny czosnek powstaje na skutek przechowywania zwykłego czosnku w bardzo wysokiej temperaturze przez odpowiedni okres czasu. Dzięki temu zyskuje kolor, traci charakterystyczny ostry smak i zapach, a dodatkowo zyskuje nowe właściwości zdrowotne.
Sezon na czosnek niedźwiedzi zaczyna się wczesną wiosną i trwa dość krótko, dlatego trzeba go wykorzystać w pełni. Czosnek niedźwiedzi można uprawiać, jednak trzeba pamiętać, że jest rośliną objętą ochroną, a więc zrywanie go “na dziko” może skończyć się wysokim mandatem. Co można zrobić z czosnku niedźwiedziego?
Nutri-Score jest systemem stworzonym, by ułatwić konsumentom wybór najzdrowszych produktów i funkcjonuje również na polskim rynku. Nadzoruje go Agencja ds. Zdrowia Publicznego zarządzana przez francuskie Ministerstwo Zdrowia, a korzysta z niego wielu dużych producentów i sieci hipermarketów. W teorii brzmi to świetnie. W praktyce jednak system budzi wiele kontrowersji i wprowadza konsumentów w błąd. Dlaczego?