Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdaniem Lekarza > Jedzenie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego? Lekarka odpowiada
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 24.07.2024 09:48

Jedzenie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego? Lekarka odpowiada

Pomidory, jedzenie pomidorów
Fot. Freepic/umblub.pl

Pomidory są warzywem pożądanym przez cały rok, lecz to latem są najlepsze i najświeższe. Pomidory nie tylko są smaczne, ale posiadają też mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. 

Zapobiegają miażdżycy, działają antynowotworowo, wspomagają trawienie i poprawiają odporność. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM zdradziła, czy spożycie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego. Jaka jest odpowiedź?

Spożycie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego?

Pomidory uchodzą za bardzo zdrowe warzywa, a swoje właściwości zawdzięczają naturalnemu czerwonemu barwnikowi. Za tym, co zdrowe w pomidorach stoi likopen. Jest to najsilniejszy antyutleniacz z grupy karetonoidów. Jako przeciwutleniacz, likopen opóźnia procesy starzenia, gdyż neutralizuje wolne rodniki.

W mediach społecznościowych Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz z profilu Kardiologicznie, zagościło  pytanie, czy spożycie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego? Okazuje się, że tak.

“Wyniki moich badań z zeszłego roku wskazują na umiarkowaną odwrotną korelację (związek) między spożyciem pomidorów a wartościami rozkurczowego ciśnienia tętniczego. To znaczy, że im wyższe spożycie pomidorów, tym niższe ciśnienie rozkurczowe” - czytamy.

Co mówią na ten temat badania?

Lekarka zdradza też, że wyniki dużo większego badania opublikowanego na łamach European Journal of Preventive Cardiology dokładnie potwierdzają te zależności. 

Wskazują na odwrotną zależność między spożyciem pomidorów a wartością rozkurczowego ciśnienia tętniczego. Ryzyko wystąpienia nadciśnienia malało o 36 proc. przy spożyciu pomidorów -110 g dziennie. Warto dodać, że badanie dotyczy zarówno surowych, jak i przetworzonych pomidorów.

Suszone pomidory również należą do zdrowych

Jeśli ktoś lubi suszone pomidory, mamy dobrą wiadomość. Te suszone zawierają więcej likopenu oraz składników odżywczych, zwłaszcza błonnika. Świeże pomidory zawierają 1,2 g tego składnika, który jest cennym składnikiem dla układu pokarmowego. Z kolei w tych suszonych znajduje się ok. 13 g błonnika. Zawierają też znacznie więcej minerałów, takich jak m.in. wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor.

Pomidory są również pomocne w walce z nadwagą. 100 g pomidorów to tylko 18 kcal. Jeden średni pomidor waży ok. 180 g, czyli ma ok. 32 kcal (kilokalorii). Pomidory należą do warzyw bogatych w wodę (94 proc.), dlatego doskonale gaszą pragnienie.

Czytaj też:

Pestycydy w pomidorach z popularnych dyskontów. W których jest najwięcej chemii?

Nie tylko pomidory. Te produkty są równie dobrym źródłem potasu w diecie

Dlaczego warto jeść pomidory? Mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i nie tylko