Czarny czosnek - właściwości i zastosowanie. Jak jeść czarny czosnek i czym się różni od zwykłego?
Czarny czosnek nie występuje naturalnie - trzeba go zrobić - czyli poddać odpowiedniemu procesowi. Dość trudno zrobić to samemu, dlatego na ogół decydujemy się na jego zakup. Czarny czosnek powstaje na skutek przechowywania zwykłego czosnku w bardzo wysokiej temperaturze przez odpowiedni okres czasu. Dzięki temu zyskuje kolor, traci charakterystyczny ostry smak i zapach, a dodatkowo zyskuje nowe właściwości zdrowotne.
Czarny czosnek to superfood
Aby zrobić czarny czosnek, należy zwykły czosnek trzymać 60 dni w specjalnej komorze w temperaturze ok. 60°C i wysokiej wilgotności. Po tym czasie uzyskuje się czarną główkę czosnku, która wykazuje nawet 10 razy więcej właściwości leczniczych niż zwykły czosnek.
W czarnym czosnku znajdziemy 18 różnych aminokwasów spośród 20 podstawowych. W zwykłym czosnku zawarta jest allicyna, jednak na skutek wysokiej temperatury i odpowiedniej wilgotności przekształca się w rozpuszczalne w wodzie związki antyutleniające, takie jak S-allilocysteina, tetrahydro-β-karboliny i biologicznie czynne alkaloidy. Zasada jest taka, że im dłuższy czas starzenia czosnku, tym poziom S-allilocysteiny jest większy.
Czarny czosnek wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, krążenia i pokarmowy. Czarny czosnek został wpisywany na listę ziół na obniżenie ciśnienia.
W czarnym czosnku znajdziemy także dużą ilość siarki oraz magnezu, przez co korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz na pracę układu nerwowego. Liczne badania dowodzą także, że może mieć pozytywny wpływ na płodność, poprzez regulację hormonów.
Właściwości czarnego czosnku
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi,
- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
- przeciwdziała procesom starzenia,
- korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci,
- obniża poziom cukru,
- wspomaga detoksykację, redukuje wolne rodniki,
- zapobiega otyłości,
- pomaga złagodzić ból stawów,
- pobudza, dodaje energii, a także działa korzystnie na układ nerwowy,
- ma pozytywny wpływ na płodność.
Jak smakuje czarny czosnek?
Czarny czosnek w ogóle nie smakuje jak czosnek, dlatego też nie ma po nim problemu brzydkiego zapachu z ust. Pachnie lekko, trochę jak wędzona śliwka i w smakuje podobnie - jest słodki, z lekką nutką wędzenia. Niektórzy wyczuwają w nim lekki aromat grzybów lub wanilii. Jest lekko pikantny, ale nie ma porównania do zwykłego czosnku.
Ponieważ czarny czosnek jest dużo lżejszy niż ten zwykły, można go zjeść więcej. Nie powoduje także dolegliwości bólowych (ból brzucha po zjedzeniu czosnku to częsty problem), które pojawiają się po tym tradycyjnym.
Czarny czosnek dobrze komponuje się z rybą oraz hummusem. Jednak każdy musi znaleźć na niego swój własny sposób, ponieważ jego smak jest dość charakterystyczny. Natomiast cena czarnego czosnku wynosi około 15 zł za główkę.
Kto musi uważać na czarny czosnek?
Zbyt duża ilość czarnego czosnku w diecie może mieć działanie przeciwzakrzepowe, na co powinny uważać osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. Dodatkowo czarny czosnek może wzmacniać działanie innych leków lub wchodzić w interakcje z nimi, (np. leki na nadciśnienie). Nadmierne spożycie może powodować problemy trawienne.
Dlatego spożywając nawet takie superfood jak czarny czosnek, należy zachować umiar.
Zobacz też:
Czosnek niedźwiedzi - właściwości i zastosowanie. 5 sposobów na jego wykorzystanie
Może chronić przed rakiem żołądka i obniżać ryzyko zawału. Odkryj na nowo to polskie warzywo