Czosnek niedźwiedzi - właściwości i zastosowanie. 5 sposobów na jego wykorzystanie
Sezon na czosnek niedźwiedzi zaczyna się wczesną wiosną i trwa dość krótko, dlatego trzeba go wykorzystać w pełni. Czosnek niedźwiedzi można uprawiać, jednak trzeba pamiętać, że jest rośliną objętą ochroną, a więc zrywanie go “na dziko” może skończyć się wysokim mandatem. Co można zrobić z czosnku niedźwiedziego?
Właściwości czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi zawiera m. in. magnez, żelazo, potas, fosfor, witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, a także dużo związków siarki oraz kwasy fenolowe.
Czosnek niedźwiedzi cieszy się dużą popularnością, ponieważ:
- wspiera pracę układu pokarmowego (dzięki związkom siarki),
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu (wspomaga metabolizm trójglicerydów i cholesterolu LDL),
- wspomaga regulowanie ciśnienia krwi,
- wspiera odporność organizmu (dzięki kwasom fenolowym działa jak naturalny antybiotyk),
- wspomaga utrzymanie zdrowych stawów i ich regenerację,
- wspiera pracę wątroby.
Regularne stosowanie czosnku niedźwiedziego zapobiega miażdżycy, zawałom serca, udarom i chorobie wieńcowej, a także pomaga zwalczać wirusy i bakterie, nie zaburzając przy tym mikrobioty jelitowej. Czosnek niedźwiedzi uważany jest także za naturalny lek na pasożyty przewodu pokarmowego.
Należy przy tym pamiętać, że czosnku nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci do 12. roku życia.
Czarny czosnek - właściwości i zastosowanie. Jak jeść czarny czosnek i czym się różni od zwykłego? O jakiej porze najlepiej jeść kolację? Godzina ma duże znaczenieUwaga na mandaty!
Czosnek niedźwiedzi występuje w lasach na terenie całej Europy, ale znajduje się pod ochroną. Nie można go zrywać w lesie, chyba, że ze specjalnym pozwoleniem. Za zrywanie rośliny dziko rosnącej grozi mandat w wysokości do 5 tys. zł.
Czosnek niedźwiedzi można jednak uprawiać w ogrodach lub na plantacjach.
5 sposobów na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego
1. Kiszony czosnek niedźwiedzi
Potrzebujesz: 300-500 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego, 2 łyżeczki soli, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania: Liście razem z ogonkami umyj, pokrój i ułóż ciasno w słoiku. Wsyp sól i dodatki. Całość zalej gorącą wodą. Czosnek kiś przez 2 tygodnie w suchym, zaciemnionym i chłodnym pomieszczeniu.
2. Pesto z czosnku niedźwiedziego
Potrzebujesz: duży pęczek czosnku niedźwiedziego, 100 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, 125 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego, łyżeczka soku z cytryny i sól do smaku.
Sposób przygotowania: Liście drobno pokrój, uprażone orzechy posiekaj na desce. Zmieszaj składniki, zalej olejem, dodaj sok z cytryny i sól do smaku, a następnie zblenduj. Przechowuj w lodówce w słoiczku.
3. Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego
Potrzebujesz: Wspomnianego wyżej pesto, parmezanu, nasion słonecznika i ulubionego makaronu.
Sposób przygotowania: Ugotuj makaron, a następnie wymieszaj go z pesto i dodaj uprażone ziarna słonecznika oraz parmezan. Opcjonalnie możesz dołożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i rukolę.
4. Sałatka z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Potrzebujesz: 4 ugotowane na twardo jajka, 4 ogórki gruntowe, pęczek liści czosnku niedźwiedziego, świeży szczypiorek do smaku, oliwa z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny (najlepiej świeżo wyciskanego), sól do smaku.
Sposób przygotowania: Jajka, czosnek i ogórki drobno pokrój, a następnie wymieszaj i dopraw całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dodaj szczypiorek do smaku. Pamiętaj, że sok z cytryny pozwoli zachować więcej witaminy C w liściach czosnku - kwaśne środowisko spowalnia jej utlenianie.
5. Zupa z czosnku niedźwiedziego
Potrzebujesz: 2 pęczki czosnku niedźwiedziego, dużą cebulę lub dwie mniejsze, 4 średnie ziemniaki, masło klarowane - 2 łyżki, bulion warzywny - 2 litry, jajka i jogurt grecki.
Sposób przygotowania: Na klarowanym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę, a następnie dorzuć ziemniaki i po chwili zalej bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków. W tym czasie drobno posiekaj liście czosnku i dodaj do ugotowanych ziemniaków. Całość zblenduj. Dopraw solą i pieprzem, a następnie podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i odrobiną jogurtu greckiego do zabielenia zupy.
Zobacz też:
Jak boli rak jelita grubego? Gastroenterolog podpowiada, co powinno niepokoić
Jedz to na śniadanie. Twój organizm ci podziękuje
W Dzień Czekolady spraw sobie słodką przyjemność. Jaka będzie najlepsza dla naszego zdrowia?